• 30-10-2021 van 11:00 tot 20:30
 • Plaats: Haarlem
 • Laatste wijziging: 30 oktober

Startpunt: Museum Dolhuys Haarlem om 11.00 uur.

Stadswandeling Haarlem (reisroutes.be)

We starten deze ochtend om 11.00 uur met koffie & gebak bij het museum van de Geest/Dolhuys, waar we ook de lunch gebruiken en uiterlijk tot 14.00 uur zullen blijven.

https://museumvandegeest.nl/

De hoofdstad van de provincie Noord-Holland is rijk aan bloemen, hofjes en antiekwinkels. Vooral uit de 17-de eeuw zijn veel bezienswaardigheden bewaard gebleven en met name op de Grote Markt is veel te zien. Het stadhuis is van oorsprong het jachtslot van de graven van Holland, het oudste deel dateert uit de 13e eeuw.

Na het museumbezoek en de genoten lunch lopen we richting de binnenstad voor een bezoek aan de Grote of sint Bavo-kerk op de Grote Markt, waar we om 14.30 uur een rondleiding volgen van een uur. Tickets hiervoor kosten 7,00 Euro (inclusief toegang), te voldoen bij de ingang.

Er zijn 2 gidsen voor onze groep gereserveerd. Als je je aanmeldt verwacht ik ook dat je meegaat en niet op het allerlaatste moment annuleert. Men rekent namelijk op een bedrag van 12 x €7,00 = €84,00. 

https://www.bavo.nl/

De laatmiddeleeuwse gotische kerk st. Bavo neemt zowat de helft van de Grote Markt in. Deze kerk is een van de mooiste kerken van Nederland, zowel van buiten als van binnen. Het Müller-orgel uit 1738 is beroemd en er worden regelmatig concerten op gegeven. Mozart (1756 – 1791) bespeelde op 10 jarige leeftijd het toetsenbord.

Na het kerkbezoek lopen we even na 15.30 uur richting de oude Vleeshal, nu het archeologisch museum met daarop nog de ossen- en schapenkoppen op de gevel te zien. We nemen een (gratis) kijkje in de gewelfde kelder en zien oude vondsten uit de Haarlemse bodem. Meer info op https://www.archeologischmuseumhaarlem.nl

Via de Lepelstraat, de Kleine Houtstraat, de Lange en Korte Veerstraat en het “Binnen Spaarne” arrriveren we bij het Teylers Museum. Alleen al de gevel met daarop de monumentale beeldengroep is een bezoekje aan het pand waard. Het museum staat op de voorlopige lijst om als UNESCO-Werelderfgoed te worden erkend.

https://www.teylersmuseum.nl/

Via de Damstraat lopen we naar het hoekhuis met bijna identieke gevels, opgetrokken uit de 16e eeuw: De Waag. Tot 1915 werden hier goederen gewogen.

Via de Nauwe Apelaarsteeg en het oorlogsmonument aldaar komen we bij het oudste bekende hofje van Nederland: Hofje Bakenesserkamer uit 1395, genoemd naar Dirk van Bakenes, stadsbestuurder van weleer. Kamer in de naam staat voor kleine woning.

Via het kanaal en de Begijnebrug bezoeken we de Bakenesserkerk, de Waalsekerk en de oudste kerk van Haarlem: de Sint-Janskerk, waar sinds 1936 het Noord-Hollands Archief in gehuisvest is. Er is behalve het archief ook nog de mogelijkheid om er tijdelijke expo’s te bezoeken. Meer details vind je op: https://www.noordhollandsarchief.nl/

Via het bijzondere gebouw met mooie trapgevel, houtsnijwerk en groene luiken aan de Kruisstraat 26, het hofje van Oorschot en het Prinsenhof bereiken we de Jopenkerk, alwaar we neerstrijken voor koffie, frisdrank of natuurlijk een biertje in het bijzondere decor van een kerk! Een joop was een vat waarin bier werd getransporteerd.

https://www.jopenkerk.nl/

Na ons bezoek aan de Jopenkerk lopen we via de Barrevoeterstraat naar het Hofje van Loo, genoemd naar textielbaron Simon Pieterszoon van Loo. Opgericht in 1489 en bestemd voor vrouwen van tenminste 60 jaar die moesten genieten van onberispelijk gedrag.

Via de Breestraat en de lange Annastraat 40 komen we uit bij het hofje van Guurtje de Wael, het kleinste hofje van Haarlem. Guurtje de Wael was een rijke vrouw die in het begin van de 17e eeuw het hofje met zes huisjes erin liet bouwen voor weduwen en oude vrijsters.

Via het Nieuwe Kerksplein komen we aan bij de Nieuwe Kerk, de eerste kerk die gebouwd is als protestantse kerk met een Grieks kruis. Voorheen stonden op deze plek ook een kapel en het Sint Anna klooster.

We lopen verder naar huisnummer 11 en komen dan in het Proveniershofje, een vreemde eend in de bijt. Provenier betekent ‘middenstand’, wat destijds synoniem stond voor mensen met meer geld dan de doorsnee bevolking. Hier woonden mensen die zich ingekocht hadden, vaak dertigers, veertigers en singles. Dit in tegenstelling tot de doorsnee hofjes, die voor de armen en minder bedeelden waren. Er stonden ooit 67 woningen. Aan het eind van de 18de eeuw bleek dat de inkoopformule niet meer rendabel was en is men overgeschakeld op verhuring.

Evenwijdig aan de Proveniershof liggen de 2 mooiste (meest volkse & gezelligste) verborgen straatjes van Haarlem: de Kerkstraat en de Korte Houtstraat. In de 14de eeuw stonden hier vooral leerlooierijen en blekerijen. Ook zorgden dames van lichte zeden hier voor enige vertier…

We passeren een hofje van een voormalig “Gasthuys”; het Vrouwe- en Antonie Gasthuys. Via een onderdoorgang (de enige nog overgeblevene) zien we het Haarlems Museum liggen en passeren we het Frans Hals Museum, sinds 1913 gehuisvest in het Oudemannenhuis/voormalig rusthuis.

Het museum toont kunst vanaf de jaren 1500 tot nu. Frans Hals heeft heel wat portretten geschilderd en was een inspiratiebron voor o.a. Courbet, Monet, Manet en Van Gogh.

https://www.franshalsmuseum.nl/

Als laatste lopen we langs het Museum Haarlem, gevestigd in het oude St. Elisabeth’s of Groote Gasthuis via Groot Heiligland, de Omvalspoort en Klein Heiligland weer terug naar de Grote markt.

https://www.museumhaarlem.nl/

Het zal dan zo tegen de klok van 18.00 uur zijn, tijd om naar eet- en biercafé Bruxelles (met meer dan 80 verschillende speciaalbieren) te gaan aan de Lange Wijngaardstraat 16 voor een gezellige afsluiting van deze mooie dag met elkaar.

https://www.cafebruxelles.nl/

 

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 •  Ha Corine, ik heb er zin in als geboren en getogen Haarlemmer!

   

 • Hoi Corine, tot mijn grote spijt kan ik niet deelnemen. Uitgerekend op deze dag ben ik opgeroepen door de huisarts voor de griepprik. Verzetten kan niet. Mocht niemand mijn plaats in kunnen nemen, dan betaal ik de ticket van de rondleiding. Laat het in dat geval maar even weten. Met hartelijke groet, Yvonne.

  • Ha Yvonne,

   Dankjewel voor je berichtje en je aanbod, heel attent van je. Zo blijft het voor mij ook leuk om rondleidingen aan te vragen, heel fijn😊. Inderdaad heel jammer dat je er niet bij kunt zijn in het geestige Haarlem maar het is dan ff niet anders... Daarnet heb ik even op de website gekeken. Er bestaat wel een reële kans dat jouw plaatsje ingenomen gaat worden door 1 van de 3 genoemde reserveleden.

   Mocht dat nu niet het geval zijn dan zal ik je na 30 oktober as hierover berichten.

   Nogmaals dank voor je genereuze aanbod en het meedenken, sterkte met de 💉 en tot later!

   We houden contact ☺👍.

   Hartelijke groeten, 

   Corine 🙋‍♀️💐

  • Hoi, ik zie dat er al iemand blij is met mijn plekje! Fijne dag! Mvrgrt, Yvonne

 •  Corine, ik heb geprobeerd me aan te melden als deelnemer, maar wordt er steeds weer af gezet. Ik wil graag mee met deze activiteit hoor! Misschien kun jij iets voor me doen?

   

  groetjes,

   

  Petra

  • Hoi Petra, 

   Heel gezellig als je meegaat naar Haarlem  maar je staat er inderdaad nog niet tussen! Meld je daarom eerst even af als reservelid en daarna opnieuw aan als deelnemer! 

   Hopelijk gaat het nu helemaal goedkomen! 

   Tot gauw!

   Hartelijke groeten, 

   Corine 

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

Als je betaalde periode is verlopen kom je na inloggen op de betaalpagina terecht. Betalingen vind je terug op je profielpagina.

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst SMS 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.

Aan- en afmelden

 

 

 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.