• zaterdag 02-09-2023 van 10:40 tot 21:05
  • Plaats: Culemborg
  • Laatste wijziging: vrijdag 01-09-2023

Culemborg is altijd een belangrijke marktstad geweest voor boeren en handelaren uit de verre omtrek. De huidige dinsdagmarkt stamt nog uit de middeleeuwen. Vandaag gaan we terug in de tijd middels deze beknopte stadswandeling. 

https://www.spannendegeschiedenis.nl/locatie/culemborg-heerlijkheid-culemborg/ 

De geschiedenis van Culemborg gaat terug tot de middeleeuwen. Al in een akte uit 1281 wordt Culemborg genoemd en in 1318 krijgt de stad ook stadsrechten. Deze stadswandeling voert ons langs een tal van plaatsen en gebouwen, die in de boeiende historie van Culemborg een belangrijke rol hebben gespeeld. Je kunt deze wandeling alvast downloaden, uitprinten en/of bekijken op je smartphone, zie de link hieronder:

stadswandeling_culemborg.pdf (bureautoerisme.nl)

Na deze mooie stadswandeling van ongeveer 1,5 uur is het rond 12.15 uur tijd geworden voor een heerlijke lunch in het monumentale pand van Brasserie Streek, gelegen aan de Markt 15 in het hart van Culemborg.

https://www.brasseriestreek.nl/

Tegen 13.50 uur lopen we dan naar het monumentale Raadhuis, gelegen aan Oude Vismarkt 4, waar om 14.00 uur twee enthousiaste gidsen van het Toeristisch Informatie Punt Culemborg voor ons klaar staan om ons een kijkje te laten nemen in o.a.:
• De Centrale Hal/de Waag waar het monumentale karakter van het Stadhuis goed naar voren komt.
• De Stadskelder die vroeger o.a. gebruikt werd als vleeshal (1543-1760).
• De Stadszaal waar oud en nieuw bij elkaar komen.
• De Burgerzaal waar tot 1953 recht werd gesproken.
• De unieke Schepenkamer met zijn rijk geornamenteerde schoorsteenmantel.
• De Polderkamer, De Gemenelandkamer en de Koffiekamer met elk een eigen karakter.
• De bovenste verdieping van dit monumentale Stadhuis: de Schutterszaal, oorspronkelijk bedoeld voor de beraadslagingen van de schepenen.

Zoveel moois is zeker een bezoek waard! Deze speciale rondleiding duurt ongeveer een uur.

Na afloop van ons bezoek aan het raadhuis lopen we met elkaar even na 15.00 uur naar het Elisabeth Weeshuis Museum.

Het Weeshuis Culemborg – Ontdek, ontmoet, ontspan: wees welkom!

Het Elisabeth Weeshuis Museum, in 1560 gesticht, is gevestigd aan de Herenstraat 29 in één van de oudste gebouwen in de historische binnenstad van Culemborg. Tot 1952 werd het gebouw nog gebruikt als weeshuis voor ruim 700 wezen.

Het museum toont de rijke historie van Culemborg en je krijgt er een indruk van de wezenzorg in het stadje aan de Lek. De geschiedenis komt hier tot leven in alle verhalen die nog hangen in de meisjesrefter, de keuken, de spinzaal en de slaapzaal. Was het leven hier streng en liefdeloos? Hoe gaat het met de wezen van nu? Vergeet niet de prachtig aangelegde tuin van het museum te bezoeken.

Het Elisabeth Weeshuis in Culemborg is mogelijk gemaakt door de nalatenschap van de kinderloos gestorven vrouwe Elisabeth, gravin van Culemborg. Zij liet na haar dood in 1555 een groot deel van haar vermogen na aan de armen van de stad en onder meer dit weeshuis werd ermee bekostigd. De kosten bedroegen 15.545 gulden en het startkapitaal nog eens 32.000 gulden. Daarmee is het Culemborgse weeshuis waarschijnlijk het duurste weeshuis uit de Nederlandse geschiedenis. Het was daarnaast het eerste nieuwgebouwde weeshuis in Nederland. Wezen werden tot die tijd in bestaande panden ondergebracht, zoals kloosters of woonhuizen.

In 1952 verliet de laatste wees het huis en werd het weeshuis tijdelijk onderdak van de Christelijke HBS. De weesvader, de heer Hoekstra, woonde aanvankelijk ook nog in het gebouw en was een toevlucht voor scholieren die uit de les waren gestuurd.

Het gebouw was al snel te klein, er werden twee barakken in de tuin gezet, tussen de appelbomen. Bijna gelijktijdig met invoering van de Mammoetwet trok de HBS naar het nieuwe gebouw, het Koningin Wilhelmina College. Van buiten ziet het gebouw er nog vrijwel zo uit als toen het in 1560 geopend werd. Van binnen is het regelmatig aangepast aan de eisen van de tijd.

Na de renovatie van 2012-2014 wordt het gebouw verhuurd aan de Bibliotheek Rivierenland, het Elisabeth Weeshuis Museum, Volksuniversiteit West Betuwe en Weescafé De Witte Schuur. Zij zorgen ervoor, met de gemeenschappelijke entree en ruimtes, dat het een plek is om te ontmoeten, ontwikkelen en te ontspannen in een historische ambiance. Uniek voor Culemborg en omstreken.

We kunnen tussendoor nog wat drinken in het gezellige en alcoholvrije weescafé, waar het goed toeven is. 

Rond 16.30 uur bezoeken we dan het geboortehuis van wereldreiziger Jan van Riebeeck, waar we tot 17.30 uur blijven. Het geboortehuis is een zestiende-eeuws dubbelpand gelegen aan de Achterstraat 36-38, niet ver van het middeleeuws stadhuis in het historische centrum van Culemborg. Sinds 2011 huist hier het Jan van Riebeeckmuseum boven een wijnwinkel. Via de entree van de wijnwinkel brengt een zeer oude originele houten trap ons naar het museum op de 1e verdieping.

Het museum – Jan van Riebeeckmuseum

De vaste expositie in het huis voert ons door middel van een multimediale presentatie mee naar de tijd van de VOC en laat middels een multi-media show zien hoe nauw de geschiedenis van Culemborg met die van Zuid-Afrika verweven is.

De even verderop gelegen ommuurde kruidentuin is aangelegd in 17e eeuwse stijl en zeker een bezoek waard. In de tuin worden planten getoond die Van Riebeeck zelf ook liet aanplanten in de tuin van het verversingsstation Kaap de Goede Hoop, de Old Company’s Garden. De tuin is elke dag geopend en vrij toegankelijk.

Klik hier voor een 3d foto van de tuin. 

In de tuin vind je ook de expositie ‘Trots of Schaamte’. Is Jan van Riebeeck een heldhaftige avonturier of een tiran met bloed aan zijn handen? Deze expositie is gemaakt ter ondersteuning van de activiteiten rondom 400 jaar Jan van Riebeeck in 2019. Klik hier om deze tentoonstelling online te bekijken.

Historicus Hans Goedkoop boog zich in een lezing over hetzelfde vraagstuk. Klik hier om de tekst van deze lezing te downloaden.

Als laatste wil ik rond 17.45 uur met liefhebbers gaan eten bij het veelzijdige Italiaans restaurant Una Volta, gelegen aan de Stationsweg 7 te Culemborg (dichtbij het het NS station, waar om het kwartier een trein naar Utrecht c.q. het Noorden en het Zuiden vertrekt.)

 http://www.unavolta.nl/ 

Over Una Volta

Op 1 april 2016 opende in de Gelderlandfabriek in Culemborg een nieuw café/restaurant: Una Volta. Zeven dagen per week kun je hier nu  vanaf 11 uur terecht voor koffie, lunch, borrel en diner. Je vindt Una Volta in de oudste ruimte van de fabriek, de prachtige locomotiefloods uit 1868.

In Una Volta worden in de open keuken gerechten bereid die hun oorsprong vinden in Italië. Daarvoor worden mooie, uit Italië geïmporteerde producten gebruikt, maar vooral ook producten van dichtbij. Zo komen de groenten van de Culemborgse stadsboerderij Caetshage en er wordt gewerkt met eerlijk vlees van dieren uit Nederlandse weilanden. De gerechten worden à la minute klaargemaakt, dus er is ruimte om te overleggen over eventuele allergieën of dieetwensen.

Houtgestookte pizzaoven

Pronkstuk van Una Volta is de houtgestookte pizzaoven. In veel landen rond het Middellandse Zeegebied worden al duizenden jaren ronde broden gebakken die als borden worden gebruikt. Vanaf de 17de eeuw werd Napels de pizzahoofdstad van de wereld. In 1889 maakte de beroemde pizzabakker Raffaele Esposito voor koningin Margharete een pizza in de kleuren van de Italiaanse vlag. De pizza Margherita was geboren, een klassieker. De pizza's van Una Volta worden gemaakt van biologisch tipicabloem, gist, water en goede olijfolie.

 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

  • Beste allen, 

    De NS heeft een kleine wijziging aangebracht in haar dienstregeling. Om die reden starten wij morgen 5 minuten later met ons programma = om 10.40 uur vanaf het station!

    Tot snel, heel gezellig!

    Hartelijke groeten, 

    Corine 👍🌻🪷🍀🤗

  • Hallo corine

    Hoe laat bij station 

    • Hallo Harry, 

      Heel gezellig dat je erbij bent zaterdag in Culemborg. We starten deze mooie dag om 10.35 uur vanaf station Culemborg. 

      NOOT:

      Denk allemaal even aan de fooi voor de stadsgidsen in het Gemeentehuis. De rondleiding aldaar is in principe gratis maar een fooitje wordt zeer opprijsgesteld! 

      Beide hierboven genoemde restaurants rekenen op ons; heel fijn & gezellig!

      Tot zaterdag!

      Hartelijke groeten,

      Corine

  • Beste allen,

    Hierbij even een update omtrent het aanstaande uitje Culemborg. Na de wandeling gaan we rond 12.15 uur bijtijds lunchen (met 15 personen!) bij Brasserie Streek, gelegen aan de Markt 15 om zodoende op tijd te zijn voor de rondleiding in het Gemeentehuis om 14.00 uur. 

    https://www.brasseriestreek.nl/

    Na het laatste museum gaan we nog lekker en gezellig uiteten met elkaar. Helaas zat het Griekse restaurant Knossos al vol maar gelukkig heb ik een mooi alternatief gevonden. We gaan nu met 8 personen (Marja, Inge, Sophia, Harry, PeterV, Margret, Joost en ondergetekende) Italiaans eten bij restaurant Una Volta, gelegen op een wel heel bijzonder locatie: in de voormalige Gelderlandfabriek, zie ook het artikel hierboven. Dat belooft een heel lekker en speciaal etentje te worden! 

     http://www.unavolta.nl/ 

    Heel graag tot gauw in het mooie Culemborg!

    Hartelijke groeten,

    Corine👍🤗💐

    12212988870?profile=RESIZE_400x

    Homepage
    Lekker eten bij Brasserie Streek In het hart van historisch Culemborg vind je Brasserie Streek. Een ontmoetingsplek voor iedereen die van lekker e…
  • graag ga ik ook mee naar de Griek na afloop. Heel gezellig

  • Beste allen,

    Vandaag kreeg ik bericht van de coördinator van de rondleidingen door het  oude stadhuis van Culemborg. Er is nog ruimte voor 1 deelnemer aan deze mooie  rondleiding. Om die reden heb ik het deelnemersaantal verhoogd en kan er dus nog 1 persoon mee naar Culemborg! 

    Inschrijving = deelname dus ga ik ervan uit dat je er die dag ook daadwerkelijk bij bent en je niet op het laatste moment terugtrekt (wat helaas nog wel eens voorkomt is mijn ervaring inmiddels...) 

    Ik zie jullie allen graag in de vrijstad Culemborg!

    Tot gauw, heel gezellig!

    Hartelijke groeten, 

    Corine 🤗🍀👍🙋‍♀️🌷

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.