• 04-09-2022 van 10:15 tot 20:00
  • Plaats: Hilversum
  • Laatste wijziging: gisteren

Vandaag bezoeken we de Hoorneboegse Heide, landgoed Einde Gooi en sanatorium Zonnestraal. Zij liggen allen op de rand van het Gooi, dichtbij het Groene Hart. We maken in dit grensgebied een bijzonder afwisselende heiderondwandeling. Uitgestrekte heidevelden, mooie naaldbosjes, een oud kanaal op de rand van bos en boerenland, lange lanen omzoomd met beuken en ook nog eens een fraai stukje architectuur. Dat kun je verwachten als je meeloopt met deze Trage Tocht Hilversum.

https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tocht-hilversum/17447/actie=getwandeling&bnummer=19563&code=VvK3N7rJYH

Start: 10.15 uur bij de kaartautomaat van station  in Hollandse Rading, waarna we naar restaurant "Perron Peet" lopen voor koffie met gebak of een andere lekkernij.

http://www.perronpeet.nl/  

Rond 10.45 uur vervolgen we de route en lopen we richting de Graaf Floris V weg. Via statige beukenlanen op landgoed Einde Gooi bereiken we het Tienhovens Kanaal op de grens van Holland en Utrecht. Vanaf de kade langs het kanaal is het puur genieten van het zicht op het lage land in Polder Achttienhoven. Door een afwisselend bos gaat de tocht verder naar landgoed Zonnestraal, gelegen aan het Loosdrechtse Bos 17, waar we rond de klok van 12.30 uur gaan lunchen in de gelijknamige brasserie.

https://brasserie-zonnestraal.nl/

Na de lunch start om 14.00 uur in het oude sanatorium onze besloten rondleiding met gids. Deze rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en kost 8,00 Euro.

https://zonnestraal.nl/

Sanatorium Zonnestraal was een sanatorium in Hilversum. Het complex was oorspronkelijk bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen. Het werd ontworpen door de architect Jan Duiker, in samenwerking met Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga.

De gebouwen staan symbool voor de Nieuwe Zakelijkheid van bijna honderd jaar geleden. Strak wit beton met blauwe raamkozijnen en dat midden in de natuur! Het is een pionierswerk uit de periode van het “Nieuwe Bouwen”. Alhoewel natuur en gebouwen sterk contrasteren zijn de gebouwen door hun dak overstekken, open gevels en tuinmuurtjes sterk op de natuur gericht.

Het hoofdgebouw werd geopend op 12 juni 1928. Het Ter Meulen-paviljoen werd tegelijkertijd geopend met het hoofdgebouw, het Dresselhuys-paviljoen volgde in 1931. In 1957 werd Zonnestraal een ziekenhuis en ging verder als Algemeen Ziekenhuis Zonnestraal te Hilversum.

Zonnestraal beslaat circa 120 hectare, en ligt in het Loosdrechtse Bos. Het complex was van 2010 tot 2018 een officiële kandidaat voor de werelderfgoedlijst van de UNESCO, maar werd van de lijst afgevoerd. In 2018 droeg woningbouwcorporatie 'De Alliantie', die landgoed Zonnestraal met de monumentale bebouwing sinds 2006 in bezit had, over aan 'Zonnestraal Hilversum BV'. Dit is een onderdeel van een vastgoedmaatschappij. Delen van het complex hebben nog een gezondheidszorg gerelateerde functie.

Met de gids zullen we ook de voormalige tbc-huisjes en de oude werkplaatsen bezoeken. Zie voor meer informatie over Zonnestraal de onderstaande link: 

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Sanatorium_Zonnestraal

Vanaf 16.00 uur vervolgen we onze wandeling vanaf Zonnestraal weer en via een klaphek komen we uiteindelijk op de rijk bloeiende Hoorneboegse heide uit. Omdat de heide in volle bloei staat begin september maken we een extra lus alvorens we het bos inlopen. Via een rechte beukenlaan komen we uiteindelijk weer uit bij station Hollandse Rading.

Na afloop, zo tegen de klok van 17.30 uur lopen we met degenen die dat willen naar het gezellige en gastvrije restaurant De Rading, Utrechtseweg 140 te Hilversum ter afsluiting van deze mooie en gezellige culturele wandeldag in Hilversum.

http://restaurantderading.nl/index

 

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

Als je betaalde periode is verlopen kom je na inloggen op de betaalpagina terecht. Betalingen vind je terug op je profielpagina.

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst SMS 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.