• zondag 04-09-2022 van 10:15 tot 20:00
 • Plaats: Hilversum
 • Laatste wijziging: zaterdag 03-09-2022

Vandaag bezoeken we de Hoorneboegse Heide, landgoed Einde Gooi en sanatorium Zonnestraal. Zij liggen allen op de rand van het Gooi, dichtbij het Groene Hart. We maken in dit grensgebied een bijzonder afwisselende heiderondwandeling. Uitgestrekte heidevelden, mooie naaldbosjes, een oud kanaal op de rand van bos en boerenland, lange lanen omzoomd met beuken en ook nog eens een fraai stukje architectuur. Dat kun je verwachten als je meeloopt met deze Trage Tocht Hilversum.

https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tocht-hilversum/17447/actie=getwandeling&bnummer=19563&code=VvK3N7rJYH

Start: 10.15 uur bij de kaartautomaat van station  in Hollandse Rading, waarna we naar restaurant "Perron Peet" lopen voor koffie met gebak of een andere lekkernij.

http://www.perronpeet.nl/  

Rond 10.45 uur vervolgen we de route en lopen we richting de Graaf Floris V weg. Via statige beukenlanen op landgoed Einde Gooi bereiken we het Tienhovens Kanaal op de grens van Holland en Utrecht. Vanaf de kade langs het kanaal is het puur genieten van het zicht op het lage land in Polder Achttienhoven. Door een afwisselend bos gaat de tocht verder naar landgoed Zonnestraal, gelegen aan het Loosdrechtse Bos 17, waar we rond de klok van 12.30 uur gaan lunchen in de gelijknamige brasserie.

https://brasserie-zonnestraal.nl/

Na de lunch start om 14.00 uur in het oude sanatorium onze besloten rondleiding met gids. Deze rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en kost 8,00 Euro.

https://zonnestraal.nl/

Sanatorium Zonnestraal was een sanatorium in Hilversum. Het complex was oorspronkelijk bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen. Het werd ontworpen door de architect Jan Duiker, in samenwerking met Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga.

De gebouwen staan symbool voor de Nieuwe Zakelijkheid van bijna honderd jaar geleden. Strak wit beton met blauwe raamkozijnen en dat midden in de natuur! Het is een pionierswerk uit de periode van het “Nieuwe Bouwen”. Alhoewel natuur en gebouwen sterk contrasteren zijn de gebouwen door hun dak overstekken, open gevels en tuinmuurtjes sterk op de natuur gericht.

Het hoofdgebouw werd geopend op 12 juni 1928. Het Ter Meulen-paviljoen werd tegelijkertijd geopend met het hoofdgebouw, het Dresselhuys-paviljoen volgde in 1931. In 1957 werd Zonnestraal een ziekenhuis en ging verder als Algemeen Ziekenhuis Zonnestraal te Hilversum.

Zonnestraal beslaat circa 120 hectare, en ligt in het Loosdrechtse Bos. Het complex was van 2010 tot 2018 een officiële kandidaat voor de werelderfgoedlijst van de UNESCO, maar werd van de lijst afgevoerd. In 2018 droeg woningbouwcorporatie 'De Alliantie', die landgoed Zonnestraal met de monumentale bebouwing sinds 2006 in bezit had, over aan 'Zonnestraal Hilversum BV'. Dit is een onderdeel van een vastgoedmaatschappij. Delen van het complex hebben nog een gezondheidszorg gerelateerde functie.

Met de gids zullen we ook de voormalige tbc-huisjes en de oude werkplaatsen bezoeken. Zie voor meer informatie over Zonnestraal de onderstaande link: 

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Sanatorium_Zonnestraal

Vanaf 16.00 uur vervolgen we onze wandeling vanaf Zonnestraal weer en via een klaphek komen we uiteindelijk op de rijk bloeiende Hoorneboegse heide uit. Omdat de heide in volle bloei staat begin september maken we een extra lus alvorens we het bos inlopen. Via een rechte beukenlaan komen we uiteindelijk weer uit bij station Hollandse Rading.

Na afloop, zo tegen de klok van 17.30 uur lopen we met degenen die dat willen naar het gezellige en gastvrije restaurant De Rading, Utrechtseweg 140 te Hilversum ter afsluiting van deze mooie en gezellige culturele wandeldag in Hilversum.

http://restaurantderading.nl/index

 

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Beste allen, 

  Daarnet heb ik een bevestiging gekregen van restaurant De Rading.  Zij houden voor het etentje om 17.45 uur een 8 persoons tafeltje voor ons vrij 🤗👍.

  Al eerder heb ik bij de brasserie Zonnestraal een tafel voor 12 personen besproken i.v.m. de lunch aldaar ommenabij 12.30 uur. Vandaaruit haalt de gids ons op voor de rondleiding door het oude sanatorium.

  Rest mij nog de vraag aan jullie om tevens contant geld, €8,00 voor de gids mee te nemen. We betalen de gids ter plaatse. Alvast dank hiervoor. 

  Tot gauw ziens bij deze bijzondere wandeling met sanatoriumbezoek! 

  Hartelijke groeten, 

  Corine🙋‍♀️🍀🌻

 • Op de website van restaurant De Rading las ik dat apart afrekenen niet mogelijk is, omdat dit te veel tijd kost. Graag rekening mee houden!

  • Dus muntgeld hamsteren komende weel en contanten meenemen!

  • ... komende week ...

 • Hallo Jozita,

  Dankjewel voor je aanmelding voor het lekkerre en gezellige etentje bij restaurant De Rading. Heel fijn om te horen dat je meegaat uiteten na afloop van deze mooie wandeling met bezoek aan het oude sanatorium Zonnestraal. 

  Ik ga het restaurant vandaag bespreken voor de onderstaande 6 personen

  Inge, Joost, Jozita, Reint, Sofia en ondergetekende. 

  Berichtje voor alle deelnemers: 

  Mocht je naam nog niet voorkomen in de bovenstaande lijst van uiteters bij restaurant De Rading maar wil je wel graag mee uiteten? Laat me dit dan per ommegaande even weten ajb. Dan reserveer ik een tafeltje voor meer dan 6 personen, komt helemaal goed.

  Tot gauw 🙋‍♀️🍀 !

  Hartelijke groeten,

  Corine 👍😊

  • Corine, zou je me ook toevoegen bij de uit eters? Alvast bedankt! 

  • Ha Peter,

   Dankjewel voor je aanmelding voor deze mooie sanatoriumwandeling over de bloeiende Hilversumse heide plus het gezellige etentje na afloop bij het lekkere restaurant De Rading. Dat ga ik regelen voor je 👍😊.

   Met jouw deelname aan het etentje komt het aantal op 7 personen; heel leuk dat je er (alsnog!) bij bent.  

   Tot horens/ziens!

   Hartelijke groeten,

   Corine 🙋‍♀️🌺🌻

 • Hoi Corine, ik eet graag mee bij restaurant de Rading.

  Groetjes, Jozita

   

   

 • Beste allen,

  Vandaag kreeg ik een bevestiging van de brasserie Zonnestraal dat zij omstreeks 12.30 uur naar ons uitziet voor een lunch aldaar. 

  Gids Jan Schriefer liet weten dat hij ons om 14.00 uur oppikt in deze brasserie, https://brasserie-zonnestraal.nl/. We vormen met ons aantal van 12 personen een besloten groep en krijgen een privé-rondleiding van Jan, die we ter plaatse  8,00 Euro betalen. 

  Mocht je na afloop van deze bloeiende heidewandeling net als IngeV, Joost en ondergetekende ook  willen uiteten bij het lekkere restaurant De Rading wacht dan niet te lang met opgeven, anders ben je mogelijk te laat. Dit restaurant staat in de omgeving goed bekend bij dagjesmensen waardoor het er vaak razenddruk is. Ik wil er daarom tijdig een tafeltje bestellen. 

  http://restaurantderading.nl/index

  Heel graag tot ziens op zondag 4 september as, heel gezellig! 

   

  Hartelijke groeten,

  Corine

  Home
  Brasserie Zonnestraal om voor of na uw wandeling lekker te genieten van een kop koffie of een heerlijke lunch
Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst SMS 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.