• zaterdag 29-06-2024 van 12:15 tot 20:30
 • Plaats: Barger-Compascuum
 • Laatste wijziging: 29 juni

Vandaag brengen we een bezoek aan het leuke en bijzondere Veenpark in Barger -Compascuum, gelegen aan de Berkenrode 4 in Barger-Compascuum. In dit Veenpark bij Emmen komt de Drentse veenhistorie tot leven. Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgravingen.

Openluchtmuseum Veenpark | Drenthe

Het thema is niet voor niets: Zien, ontdekken, doen en leren in het grootste museum van Nederland. Van een dorp van plaggenhutten tot het dorpsleven in het veen.

We hoeven niet meer voor een tijdslot te kiezen. Je dient enkel de datum van je bezoek in te geven op onderstaande website:

Tickets | Veenpark

Voordat we het veenpark binnengaan drinken we eerst nog een kopje koffie tussen 11.45 en 12.15 uur bij Café Veenlust, Postweg 43 Barger-Compascuum = 700 meter lopen van het park. Zie de link hieronder.

https://maps.app.goo.gl/KXno7EPEYbZXqyud9

Rond 12.15 uur lopen we dan met elkaar naar het Veenpark.

We kunnen het Veenpark ontdekken per stoomtrein of via een tocht per turfschip. Mocht je er zin in hebben dan kun je met de digitale speurtocht “speur en scan”  het Veenpark nog beter verkennen.

We nemen een kijkje in het Aole Compas, een nederzetting van plaggenhutten op verend veen en in Bargermond 1920; een dorp in het veen met kerk, kroeg en school. Je ziet iedereen aan het werk: de molenaar, de bakker, de smid en de klompenmaker. En in het kruidenierswinkeltje kun je "snoep van toen” proeven: zoethout!

In het grootste Open Lucht Museum van Nederland kun je heerlijk wandelen. Maar als je niet zo ver wilt of kunt lopen, dan is er voldoende “openbaar vervoer” aanwezig.  Door het museumpark lopen twee smalspoor trajecten en vele kilometers bevaarbaar kanaal. Beide zijn een direct gevolg van de veengeschiedenis. Turf werd per spoor en over water afgevoerd. Nu zijn de treinen en boten geschikt voor personen vervoer dus: Stap maar in!

Om een veengebied in productie te nemen werden kanalen gegraven om water af te voeren. Later konden die kanalen natuurlijk mooi gebruikt worden om de turf af te voeren. Door het lage gewicht is smalspoor zeer geschikt voor de drassige veengrond. In de 20e eeuw wordt steeds vaker turf met treintjes naar een fabriek of een overslagplaats, vervoerd.

Beide smalspoortreinen vertrekken vanaf het station op het centrale plein. De veentrein boemelt door het hoogveen naar de turfsteker. Heen en terug in 45 minuten. De dorpstrein brengt ons naar ’t Aole Compas en Bargermond.

Bekijk ook de expositie:  EnergieRijk | Veenpark

Van toen en nu en door naar de toekomst: inspiratie en inzicht
Aan het begin van het bezoek aan het park, zie je in de introductiefilm het Veenverhaal rond 1920. Hier wordt al duidelijk dat we in de vorige eeuw te lang zijn doorgegaan met het graven naar veen, terwijl er andere energiebronnen beschikbaar waren. Nu zitten we in een vergelijkbare situatie.

We moeten van olie en gas naar zon- en windenergie overschakelen. In het verleden ging die omslag te langzaam en nu eigenlijk weer!

In het nieuwe EnergieRijk word je op speelse wijze geïnspireerd om na te denken over de impact die onze eigen keuzes hebben op het gebruik van (nieuwe) energiebronnen, landschap en sociale leven. En word je verleid te kijken hoe jij zelf met energie omgaat.

Rond 17.00 uur (= sluitingstijd) lopen we weer 20 minuten terug (1,3 km) naar de bushalte in het dorpje Barger-Compascuum Centrum, alwaar we bus 92 om 17.30 uur terugnemen naar Emmen. Daar gaan we even na de klok van 18.00 uur gezellig uiteten bij het Griekse restaurant Athina, gelegen aan de Weerdingerstraat 12 (=  550 meter, 8 minuten lopen van het station Emmen)

Heb je zin om mee te gaan naar restaurant Athina, laat me dit dan uiterlijk 2 weken van tevoren weten. Ik kan 3 personen meenemen in mijn auto naar Emmen. Als je je tijdig opgeeft komt het helemaal goed met een plaats aan tafel, heel gezellig.

Menu (voorgerechten) | Athina (restaurantathina.nl)

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Let op! Café Veenlust bereik je via het park. Eerst door de receptie. Dan is het huisje nr. 11

  • Bedankt voor deze info Johan. Inmiddels zitten we buiten op het terras bij het café en wachten we op nog 2 personen.

   Vriendelijke groeten,

   Corine

 • Beste allen,

  Hier nog een laatste berichtje voor degenen die na afloop meegaan uiteten bij de Griek in Emmen.

  Het is raadzaam over voldoende contanten te beschikken omdat we hoogstwaarschijnlijk niet apart kunnen afrekenen. We zullen één gezamenlijke rekening krijgen, waarvan je zelf nagaat wat jouw kosten zijn. Dit bedrag leg je dan in contanten op tafel. Als iedereen dat doet gaat het met de betaling bij de Griek helemaal goed👍🤗! 

  Tot morgen, heel gezellig! 

  Hartelijke groet,

  Corine🌻☀️🪻🌼😎

  12372705859?profile=RESIZE_400x

 • Beste aktivo ers 

  Heb op social deal en tripper gezien dat je daar kaarten kunt kopen €10,50. Scheelt weer.

  • Ha Stefan,

   Dankjewel voor het uitzoeken en het delen van deze informatie. Heel fijn om dit nog even te horen want het scheelt zeker. 

   Nog een weekje wachten en dan is het zover. Ik heb er heel veel zin in. Een bezoek brengen aan dit veenpark stond namelijk al heel lang op mijn wensenlijstje maar het kwam er telkens niet van. De weerstandskrachten wonnen het steeds van de veranderingskrachten bij mij.

   Mijn motto is nu, zoveel jaar later en een stukje wijzer geworden: Gewoon doen als het kan! Vandaar dit  gecreëerde uitje! 

   We gaan er een heel mooie en gezellige dag van maken met elkaar! Tot gauw ziens in het land van Bartje! 

   Hartelijke groeten, 

   Corine 👍😊🧚‍♀️🌻🌷🍀🪷

 • Beste allen,

  Morgen ga ik telefonisch een tafeltje reserveren (rond de klok van 17.45 uur) bij restaurant Athina in Emmen. De volgende 8 personen hebben aangegeven na afloop van deze leuke dag mee te willen gaan eten bij deze goede Griek: Henk, Ivy, Petra, René, Stefan, Johan, Marijke en ondergetekende

  Er zijn voldoende deelnemers met een auto bereid gevonden om deelnemers zonder auto mee te nemen (Johan, Stefan en ondergetekende), heel fijn, bedankt daarvoor🤗👏! Zo kunnen we met elkaar afreizen en hoeft niemand de bus naar de Griek in Emmen te nemen. 

  Staat je naam er nog niet bij maar wil je wel mee, laat me dit dan per ommegaande weten ajb zodat ik ook voor jou een plaats aan tafel kan reserveren👏. 

  Heel graag tot ziens in het mooie Drenthe op zaterdag 29 juni as; ik zie naar jullie uit! 

  Hartelijke groet,

  Corine 😎👍🌞🌺🪻🌼☀️🌻

  http://www.restaurantathina.nl/

  12665519890?profile=RESIZE_180x180

  Home
 • Hallo Johan,

  Dankjewel voor je aanmelding voor Athina.  Met jou erbij komen we uit op 7 personen. Ivy  heeft zich in de tussentijd ook aangemeld voor het etentje; een mooi aantal, heel gezellig 🤗👍.

  http://www.restaurantathina.nl/menu/

  Ik ga deze Griek in Assen medio juni bespreken. Heel fijn om te horen dat er eventueel ook Aktivo'ers met jou mee kunnen rijden, dankjewel daarvoor. Nu gaat het zeker goedkomen met het vervoer 🖐😊.

  Tot ziens in het land van Bartje 🙋‍♀️👍🍀.

  Hartelijke groeten, 

  Corine 

   

  Menu (voorgerechten)
  • Zit de Griek un Assen?

  • Sorry, ik bedoel natuurlijk in Emmen Johan, zie ook de link👍😊!

    

   Groetjes, 

   Corine

 • Hallo Corine, ik laat even weten dat ik ook graag mee ga eten bij de Griek. Ik kom ook met de auto naar het veenpark en kan naar de Griek dus ook nog wel iemand meenemen. Groet. Johan

   

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.