• zondag 26-11-2023 van 10:15 tot 20:40
 • Plaats: Amsterdam
 • Laatste wijziging: zaterdag 25-11-2023

Fabrique des Lumières - Officiële website - Gemaakt door Culturespaces (fabrique-lumieres.com)

Noem het een modern museum of een meeslepende, zinnenprikkelende, audiovisuele totaalervaring. Maar hoe je het ook noemt: Fabrique des Lumières is een belevenis die draait om kunst. Bedoeld om te prikkelen, te raken en overdonderen. Toegankelijk voor iedereen en uniek in z’n soort.
In Fabrique des Lumières wordt kunst tot leven gewekt: het werk van de grootste artiesten uit de geschiedenis, gegoten in een digitale ode van beeld en geluid. Daarbij wordt gebruik gemaakt van state-of-the-art technologie die volledig tot z’n recht komt in de grote ruimtes van de Westergasfabriek in Amsterdam.
In 2018 werd Atelier des Lumières geïntroduceerd in Parijs, bedacht en gemaakt door Culturespaces. In een paar jaar tijd trok dit moderne museum al meer dan drie miljoen bezoekers, die hier het werk van kunstenaars als Vincent van Gogh, Claude Monet, Gustav Klimt en Salvador Dalí zagen. En het is niet alleen zien, maar ook méémaken. Want door het werk te digitaliseren en op een nieuwe, meeslepende manier te presenteren, komt het binnen via alle zintuigen.

In april 2022 is Fabrique des Lumières geopend in het Westerpark in Amsterdam. Hier is niet alleen ruimte voor exposities van klassieke en moderne artiesten maar ook plek voor meer hedendaagse creaties. Maar voor alles geldt dat je het nog nooit op deze manier zag. Voor de grote kunstliefhebber dus, of juist voor degene die nooit naar musea gaat. Fabrique des Lumières is anders, vernieuwend en voor iedereen een verbluffende ervaring.

We bezoeken de onderstaande tentoonstelling in het museum met tijdslot 11.00 uur, online te bestellen. 

DALÍ, THE ENDLESS ENIGMA

Dit ticket geeft toegang tot de volgende exposities:
- Dalí, The Endless Enigma
- Gaudí, Architect of the Imaginary
- Recoding Entropia (in de Studio)

Geschiedenis/Oorsprong Westergasfabriek: 

De Westergasfabriek werd gebouwd tussen 1883 en 1885 voor het Britse Imperial Continental Gas Association. Destijds was het de grootste steenkolengasfabriek van Nederland. Het gas werd aanvankelijk gebruikt voor stadsverlichting. Het hoofdgebouw is ontworpen door de Franse spoorwegingenieur Camille Polonceau. Hij bedacht een constructie waarbij gebouwen met ontploffingsgevaar met dakpannen werden bewerkt, zodat bij een ontploffing alleen het dak eraf zou vliegen. De fabriek stond op zo’n 4 ha grond. Er waren meerdere gashouders, kolenopslagplaatsen, zuiveringsinstallaties, een watertoren en kantoorgebouwen.  

Bij het ontwerp werd veel aandacht besteed aan de architectuur. De architect Isaac Gosschalk, die de meeste gebouwen van het complex ontwierp, hanteerde een rijke stijl die wel Hollandse neo-renaissance wordt genoemd. De gasfabriek werd met opzet gebouwd langs de Haarlemmertrekvaart zodat steenkool makkelijk aangevoerd kon worden zowel per schip als per spoor waar een aftakking werd aangelegd waarbij kon worden doorgereden tot de stokerijen.

Voor het milieu was in die tijd veel minder aandacht. Het wassen van kolen en het vergassen van cokes heeft ervoor gezorgd dat er na de sluiting van de fabriek in de jaren zestig een zwaar vervuild terrein achterbleef. Het complex bleef nog wel in gebruik als gasverdeelstation en was in de jaren tachtig nog in gebruik.

Van de jaren zestig tot de jaren negentig was het terrein ook in gebruik als opslagterrein van het Gemeente energiebedrijf en het Gemeentelijk Vervoerbedrijf als tijdelijke stalling en opslag voor buiten dienst staande bussen. Een deel van de gebouwen (waaronder de watertoren) werd gesloopt, andere bleven behouden. Het oude kantoorgebouw van de gasfabriek werd in 1990 stadsdeelkantoor van het toenmalige stadsdeel Westerpark.

Het terrein is begin 21-ste eeuw gesaneerd, de gebouwen zijn gerestaureerd en er is een park aangelegd. Samen met het oude Westerpark is daardoor een groot stadspark ontstaan. De nog aanwezige historische gebouwen zijn gerenoveerd en worden gebruikt door creatieve en culturele ondernemers.

Een deel van de ruimtes wordt verhuurd voor tijdelijke evenementen zoals feesten, festivals, productpresentaties, theater of tentoonstellingen. In het Ketelhuis bevindt zich een bioscoop waar voornamelijk Nederlandse en Europese films worden vertoond. Verder bevindt zich op het terrein diverse horeca zoals het Westergasterras. Op het terrein staat het beeld Bolbewoners van Herman Makkink.

Het televisieprogramma 'De Nieuwste Show' werd in de Westergasfabriek opgenomen. De 3FM Awards van gelijknamige radiozender werden van 2009 t/m 2014 vanuit de Westergasfabriek uitgezonden. De battle-shows van The voice of Holland werden opgenomen in de Westergasfabriek.  Vanaf het zesde seizoen (2010-2011) werd De Wereld Draait Door uitgezonden vanuit de Westergasfabriek, in 2020 opgevolgd door het programma De vooravond. Vanaf het vijfde seizoen (2010-2011) werd Pauw & Witteman uitgezonden vanuit de Westergasfabriek.

Ons bezoek aan de fabrique des lumières duurt ongeveer 1,5 uur. 

Na afloop van ons bezoek aan de  fabrique des lumières gebruiken we nog een heerlijk kopje koffie bij de Espressofabriek Westergas,  gelegen aan de Pazanistraat 39. 

https://espressofabriek.nl/ 

Na ons bezoek aan de Espressofabriek, zo rond 13.30 uur vervolgen we onze weg en via een leuke stadswandeling door een stukje van de Jordaan, de Negen straatjes en de Leidsche Gracht arriveren we rond 14.45 uur bij het Grachtenmuseum, gelegen aan de Herengracht 386. Hier blijven we tot sluitingstijd= 17.00 uur. Reserveren is in dit museum niet meer verplicht.

Hét museum in Amsterdam over de grachten - Grachtenmuseum 

Hier leren we op avontuurlijke wijze de geschiedenis van Amsterdam en de grachten kennen. Het Grachtenmuseum is gevestigd in een zeventiende-eeuws grachtenhuis aan de Herengracht, met klassieke stijlkamers, een vaste multimediale tour, een grachtentuin en wisselende tentoonstellingen. Leuk voor jong en oud!

Waarom groeide Amsterdam uit van vissersdorp tot wereldstad? Hoe ontstonden de grachten en waarom zijn ze tot op de dag van vandaag zo belangrijk voor de stad? Je leert het allemaal in onze wervelende audiovisuele tentoonstelling die je meeneemt op een reis door 400 jaar Amsterdamse geschiedenis.

Als laatste gaan we rond 17.30 uur lekker Afrikaans eten bij 't Ethiopische restaurant 'La Libela', gelegen aan de Eerste Helmersstraat 240 = 25 minuten (1,9 km) lopen vanaf het Grachtenmuseum en 45 minuten (3,3 km) vanaf 't Centraal Station van Amsterdam. Je kunt eventueel ook tram 1, halte J.P Heijestraat nemen op de terugweg naar het station. Deze komt iedere 10 minuten langs.

Ethiopisch Restaurant Lalibela - 020-683 83 32

Eethuis Lalibela is het oudste Ethiopische restaurant van Nederland.

Het is vernoemd naar de stad Lalibela, gelegen in de noordelijke provincie Wollo.
Op haar beurt dankt deze stad haar naam aan koning Lalibela die leefde in het begin van de dertiende eeuw. Hij heeft ons de beroemde rotskerken nagelaten die wel het achtste wereldwonder worden genoemd: ze zijn niet opgebouwd, maar elk van de elf kerken in dit complex is volledig uit de rotsen uitgehouwen. Het grootste deel van het complex bevindt zich dan ook ondergronds.

In de traditioneel bereide Ethiopische specialiteiten proef je de rijkdom van deze eeuwen oude cultuur. Geniet in ontspannen sfeer van originele Afrikaanse gerechten, die je op originele Afrikaanse wijze eet: met je handen.

Mocht je zin hebben om mee te gaan, laat me dit dan zo spoedig mogelijk weten ajb. Dan reserveer ik tijdig een plaats aan het tafeltje in dit lekkere en gezellige authentieke restaurant.

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Beste allen,

  Gezien de afstand tot het terrein van de Westergasfabriek en het te verwachten wandeltempo met een grote groep van 15 personen (gaat niet zo snel...) heb ik het tijdstip van de start van de wandeling met 20 minuten vervroegd naar 10.15 uur,  vanaf restaurant Loetje, gelegen tegenover het Centraal Station van Amsterdam. Dan hoeven we ons niet zo heel erg te haasten in het drukke Amsterdam en kunnen we het traject van 2,3 km binnen 45 minuten lopen. 

  Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om, net als Henriëtte53, om 11.00 uur bij de ingang van Fabrique des Lumières (terrein Wester Gasfabriek) aanwezig te zijn. Zij gaat met het O.V. 

  Tot gauw ziens in het mooie Mokum!

  Hartelijke groeten,

  Corine

  12300782466?profile=RESIZE_584x

   

 • Beste allen,

  Gisteren bereikte mij het bericht dat ons lunchadres 'Het Westergasterras' helaas voortijdig haar deuren heeft gesloten vanwege het slechte weer en de tegenvallende klandizie.

  Nu ben ik bezig geweest met het vinden van een alternatief lunchrestaurant, wat niet echt eenvoudig is voor een groep van 16 personen. Vanaf 12 personen hanteren de meeste restaurants in Amsterdam namelijk een groepsmenu omdat zij dit van te voren kunnen klaarmaken en zo'n menu snel op tafel staat.  Zelf ben ik daar niet zo'n voorstander van omdat je keuzevrijheid toch vrij beperkt is met zo'n menu.

  Om die reden stel ik voor om zelf een lunchpakketje mee te nemen voor tussen de middag (of tijdens de wandeling).

  In plaats van lunchrestaurant Westergasterras bezoeken we nu na afloop van de Fabrique des lumières Espressofabriek Westergas, gelegen aan de Pazanistraat 39, alwaar we een heerlijk kopje koffie gaan gebruiken 👍 ☕. Hier kun je natuurlijk ook een lekker gebakje 🍰 🍕of iets dergelijks bij bestellen.

  https://espressofabriek.nl/ 

  Ik heb bewust geen tafelreservering geplaatst dus zullen we zien of er tafels vrij zijn, waar ik wel van uit ga omdat het terrein van de Westergasfabriek niet direct in het centrum gelegen is. 

  Na ons koffiebezoek aan de Espressofabriek, zo rond 13.30 uur vervolgen we dan weer onze weg. Via  een leuke stadswandeling door een stukje Jordaan, de Negen straatjes en de Leidsche Gracht arriveren we rond 14.30 uur bij het Grachtenmuseum, gelegen aan de Herengracht 386. Hier blijven we tot sluitingstijd= 17.00 uur. Reserveren is in dit museum niet meer verplicht.

  Ter afsluiting van deze mooie dag in Amsterdam gaan we nog met 9 personen rond 17.30 uur gezellig dineren bij het Ethiopische restaurant LaLibela, waar we gelukkig wel heerlijk á la carte kunnen eten 👍😚🍷🍾🍵🥘. 

  Tot gauw ziens in het mooie Mokum, heel gezellig! 

  Hartelijke groeten,

  Corine 🙋‍♀️ 🍀 🌼 🌷

  12296572078?profile=RESIZE_710x

  • hallo corinne ik eet zondag ook mee

   groetjes Harrie

    

    

  • Hallo Harrie,

   Dankjewel voor je berichtje🤗👍; heel fijn & gezellig om te horen dat je na afloop van de mooie dag in Amsterdam ook zin hebt in een lekker etentje bij de Ethiopiër.

   Ik had je al hiervoor op de aparte deelnemerslijst gezet, welke nu bestaat uit de volgende 9 personen: Henriëtte53, Reint, Sophia, NataschaK, Ivy, Mea, MarjaM, jij en ik! 

   Heel graag ziens, morgen in het mooie Amsterdam, de stad waar alles kan...🎶🎶🎵

   Hartelijke groeten,

   Corine

   12300761092?profile=RESIZE_584x

  • Hoi Corine,  als het nog kan eet ik ook graag mee, groetjes Sophia

  • Hallo Sophia,

   Dankjewel voor je aanmelding bij het lekkere en gezellige etentje bij de Ethiopiër. Je kunt zeker nog mee hoor👍😋🥙🍷🍾🥘🍵; is geen enkel probleem!

   Hoe meer zielen, des te meer vreugde!  Tot gauw ziens in  "Waar de Amsterdamse humor nooit verloren gaat zolang de lepel in de brijpot staat..."😄👍 🎵🎵🎵🎵🎤🎼🎸

   Hartelijke groet,

   Corine

   12299290055?profile=RESIZE_930x

    

 • Hoi Corine,

   

  ik ga graag mee uit eten

  • Hallo Mea,

   Dankjewel voor je aanmelding voor dit lekkere & gemoedelijk Ethiopische restaurant "La Libela", Eethuis Lalibela. Heel fijn te horen dat je ook mee gaat uiteten, na afloop van dit mooie uitje! Zo kunnen we nog even gezellig napraten over alles wat we gezien en beleefd hebben op deze  dag.

   Ook Reint, Ivy, NataschaK, Henriette53, Harrie22, Marja M.,  PeterV (?) en ondergetekende gaan mee naar dit gezellige en oudste Ethiopische eethuis van Nederland! Het eten met de handen lijkt me opnieuw een heel bijzondere ervaring. Ieder Ethiopisch restaurant is toch net weer even anders (ook qua smaak!) en overal gaat het er net weer even anders aan toe!  

   Vanmiddag heb ik de zeer vriendelijke Ethiopische dame/kokkin al telefonisch gesproken. Ze sprak een weinig Nederlands maar begreep direct mijn reserveringsvraag. Ze is heel blij om ons zondag 26-11 aanstaande rond 17.30 uur te ontmoeten. We gaan daar nu eten met een groepje van 9 personen, heel gezellig! Ik ga haar morgen opnieuw bellen om te zeggen dat jij er ook bij bent die dag! Ze is zeer gastvrij dus zal daar zeker heel blij van worden!  

   Nogmaals dank voor je aanmelding en tot gauw ziens in het mooie Mokum; heel gezellig! 

   Hartelijke groeten,

   Corine

   12296302301?profile=RESIZE_930x

   Ethiopisch Restaurant Lalibela - 020-683 83 32
   Welkom in restaurant Lalibela in Amsterdam. Volgens The Lonely Planet het beste Afrikaanse restaurant van Amsterdam.
 • Beste allen,

  Ons verlichtingbiedende uitje in de donkere novembermaand Fabrique des Lumières begint al op te schieten (is al over een week!) Ik hoop dan ook dat het iedereen gelukt is om een ticket aan te schaffen. Na ons bezoek aan de Lichtfabriek gaan we gezellig lunchen bij het nabijgelegen Westergasterras, waar ik voor 16 personen een tafel heb besproken. 

  WESTERGASTERRAS – Lunch, diner, cocktails en borrelplanken bij de A...

  In de middag bezoeken we het verrassend leuke Grachtenmuseum. Last but not least staat er nog een heerlijk Afrikaanse etentje bij het restaurant Axum op het programma. 

  Heb je zin om mee te gaan naar de Ethiopiër, laat me dit dan zo spoedig mogelijk weten s.v.p. zodat ik op korte termijn een plekje aan tafel kan reserveren voor je, heel gezellig!   

  Tot gauw horens/ziens in het mooie Mokum! 

  Hartelijke groeten,

  Corine

  12293709897?profile=RESIZE_930x

  WESTERGASTERRAS – Lunch, diner, cocktails en borrelplanken bij de Amsterdamse Westergas.
  Geniet van de lunch, diner en een cocktail op het sfeervolle en zonovergoten Westergasterras, pal naast de iconische Gashouder.
 •  Hallo Corinne

   

  Ik meld mij af door werkzaamheden. Ruimschoots op tijd. Kan iemand anders mee

   

  Groetjes Margret

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.