Fabrique des Lumières - Officiële website - Gemaakt door Culturespaces (fabrique-lumieres.com)
Noem het een modern museum of een meeslepende, zinnenprikkelende, audiovisuele totaalervaring. Maar hoe je het ook noemt: Fabrique des Lumières is een belevenis die draait om kunst. Bedoeld om te prikkelen, te raken en overdonderen. Toegankelijk voor iedereen en uniek in z’n soort.
In Fabrique des Lumières wordt kunst tot leven gewekt: het werk van de grootste artiesten uit de geschiedenis, gegoten in een digitale ode van beeld en geluid. Daarbij wordt gebruik gemaakt van state-of-the-art technologie die volledig tot z’n recht komt in de grote ruimtes van de Westergasfabriek in Amsterdam.
In 2018 werd Atelier des Lumières geïntroduceerd in Parijs, bedacht en gemaakt door Culturespaces. In een paar jaar tijd trok dit moderne museum al meer dan drie miljoen bezoekers, die hier het werk van kunstenaars als Vincent van Gogh, Claude Monet, Gustav Klimt en Salvador Dalí zagen. En het is niet alleen zien, maar ook méémaken. Want door het werk te digitaliseren en op een nieuwe, meeslepende manier te presenteren, komt het binnen via alle zintuigen.
In april 2022 is Fabrique des Lumières geopend in het Westerpark in Amsterdam. Hier is niet alleen ruimte voor exposities van klassieke en moderne artiesten maar ook plek voor meer hedendaagse creaties. Maar voor alles geldt dat je het nog nooit op deze manier zag. Voor de grote kunstliefhebber dus, of juist voor degene die nooit naar musea gaat. Fabrique des Lumières is anders, vernieuwend en voor iedereen een verbluffende ervaring.
We bezoeken de onderstaande tentoonstelling in het museum met tijdslot 11.00 uur, online te bestellen.
DALÍ, THE ENDLESS ENIGMA
Dit ticket geeft toegang tot de volgende exposities:
- Dalí, The Endless Enigma
- Gaudí, Architect of the Imaginary
- Recoding Entropia (in de Studio)
Geschiedenis/Oorsprong Westergasfabriek:
De Westergasfabriek werd gebouwd tussen 1883 en 1885 voor het Britse Imperial Continental Gas Association. Destijds was het de grootste steenkolengasfabriek van Nederland. Het gas werd aanvankelijk gebruikt voor stadsverlichting. Het hoofdgebouw is ontworpen door de Franse spoorwegingenieur Camille Polonceau. Hij bedacht een constructie waarbij gebouwen met ontploffingsgevaar met dakpannen werden bewerkt, zodat bij een ontploffing alleen het dak eraf zou vliegen. De fabriek stond op zo’n 4 ha grond. Er waren meerdere gashouders, kolenopslagplaatsen, zuiveringsinstallaties, een watertoren en kantoorgebouwen.
Bij het ontwerp werd veel aandacht besteed aan de architectuur. De architect Isaac Gosschalk, die de meeste gebouwen van het complex ontwierp, hanteerde een rijke stijl die wel Hollandse neo-renaissance wordt genoemd. De gasfabriek werd met opzet gebouwd langs de Haarlemmertrekvaart zodat steenkool makkelijk aangevoerd kon worden zowel per schip als per spoor waar een aftakking werd aangelegd waarbij kon worden doorgereden tot de stokerijen.
Voor het milieu was in die tijd veel minder aandacht. Het wassen van kolen en het vergassen van cokes heeft ervoor gezorgd dat er na de sluiting van de fabriek in de jaren zestig een zwaar vervuild terrein achterbleef. Het complex bleef nog wel in gebruik als gasverdeelstation en was in de jaren tachtig nog in gebruik.
Van de jaren zestig tot de jaren negentig was het terrein ook in gebruik als opslagterrein van het Gemeente energiebedrijf en het Gemeentelijk Vervoerbedrijf als tijdelijke stalling en opslag voor buiten dienst staande bussen. Een deel van de gebouwen (waaronder de watertoren) werd gesloopt, andere bleven behouden. Het oude kantoorgebouw van de gasfabriek werd in 1990 stadsdeelkantoor van het toenmalige stadsdeel Westerpark.
Het terrein is begin 21-ste eeuw gesaneerd, de gebouwen zijn gerestaureerd en er is een park aangelegd. Samen met het oude Westerpark is daardoor een groot stadspark ontstaan. De nog aanwezige historische gebouwen zijn gerenoveerd en worden gebruikt door creatieve en culturele ondernemers.
Een deel van de ruimtes wordt verhuurd voor tijdelijke evenementen zoals feesten, festivals, productpresentaties, theater of tentoonstellingen. In het Ketelhuis bevindt zich een bioscoop waar voornamelijk Nederlandse en Europese films worden vertoond. Verder bevindt zich op het terrein diverse horeca zoals het Westergasterras. Op het terrein staat het beeld Bolbewoners van Herman Makkink.
Het televisieprogramma 'De Nieuwste Show' werd in de Westergasfabriek opgenomen. De 3FM Awards van gelijknamige radiozender werden van 2009 t/m 2014 vanuit de Westergasfabriek uitgezonden. De battle-shows van The voice of Holland werden opgenomen in de Westergasfabriek. Vanaf het zesde seizoen (2010-2011) werd De Wereld Draait Door uitgezonden vanuit de Westergasfabriek, in 2020 opgevolgd door het programma De vooravond. Vanaf het vijfde seizoen (2010-2011) werd Pauw & Witteman uitgezonden vanuit de Westergasfabriek.
Ons bezoek aan de fabrique des lumières duurt ongeveer 1,5 uur.
Rond 12.30 uur gaan we gezellig & lekker eten in het nabijgelegen lunchrestaurant Westergas.
WESTERGASTERRAS – Lunch, diner, cocktails en borrelplanken bij de Amsterdamse Westergas.
Na de lunch, zo rond 14.00 uur vervolgen we onze weg en via een leuke stadswandeling door een stukje van de Jordaan, de Negen straatjes en de Leidsche Gracht arriveren we rond 14.45 uur bij het Grachtenmuseum, gelegen aan de Herengracht 386. Hier blijven we tot sluitingstijd= 17.00 uur. Reserveren is in dit museum niet meer verplicht.
Hét museum in Amsterdam over de grachten - Grachtenmuseum
Hier leren we op avontuurlijke wijze de geschiedenis van Amsterdam en de grachten kennen. Het Grachtenmuseum is gevestigd in een zeventiende-eeuws grachtenhuis aan de Herengracht, met klassieke stijlkamers, een vaste multimediale tour, een grachtentuin en wisselende tentoonstellingen. Leuk voor jong en oud!
Waarom groeide Amsterdam uit van vissersdorp tot wereldstad? Hoe ontstonden de grachten en waarom zijn ze tot op de dag van vandaag zo belangrijk voor de stad? Je leert het allemaal in onze wervelende audiovisuele tentoonstelling die je meeneemt op een reis door 400 jaar Amsterdamse geschiedenis.
Als laatste gaan we rond 17.30 uur lekker Afrikaans uiteten bij Ethiopisch restaurant Axum, gelegen aan de Blasiusstraat 62 (= 1,4 km (15 minuten lopen) van ‘t Centraal Station).
Home | Taytu restaurant Amsterdam (axumrestaurantamsterdam.com)
Mocht je zin hebben om mee te gaan, laat me dit dan zo spoedig mogelijk weten ajb. Dan reserveer ik tijdig een plaats aan het tafeltje in dit lekkere en gezellige authentieke restaurant.
Reacties