• zondag 31-03-2024 van 10:00 tot 20:30
  • Plaats: Amsterdam
  • Laatste wijziging: dinsdag
  1. Op Eerste Paasdag bezoeken we opnieuw 2 musea in het mooie Mokum!  

We starten met een wandeling van 20 minuten (1,2 km) door de binnenstad naar de Herengracht 170 voor ons eerste bezoek aan een heel mooi pareltje aldaar: Huize Bartolotti!

Dit fraaie dubbele grachtenpand werd omstreeks 1620 gebouwd in opdracht van de schatrijke bankier-koopman Willem Bartolotti van den Heuvel. Het koopmanshuis werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser. 

Huis Bartolotti - Wikipedia

De gevel is overdadig versierd met ornamenten als siervazen, balusters, medaillons en fantasierijk beeldhouwwerk. Het huis staat met een dubbele knik in een bocht van de Herengracht, precies in de as van de Driekoningenstraat. Zo kun je vanaf beide kanten van de gracht en vanuit de Driekoningenstraat de voorgevel van het huis prachtig zien. 

Bij de bouw was Huis Bartolotti één van de grootste koopmanshuizen in de stad. Toch was het de walvisreder Jan van Tarelink niet genoeg. Hij liet halverwege de 18de eeuw een enorm achterhuis aanbouwen met als hoogtepunt de grote zaal in rococostijl. Deze zaal is heel bijzonder. Je stapt er zo een sprookje binnen. Je waant je Assepoester op het bal. Vergeet je muiltjes niet! En vergeet ook niet om omhoog te kijken: het stucwerk behoort tot het beste voorbeeld van rococo in Nederland. Het is heel knap hoe de vakman van toen in heel weinig reliëf zoveel verschillende voorstellingen heeft gemaakt.

We bestellen online een ticket met tijdslot van 10.30 uur voor Huis Bartolotti. De rondleiding door het huis is via een audiotour; ons bezoek duurt ongeveer 2 uur. De prijs van het ticket is inclusief een heerlijk kopje koffie met zelfgebakken koek, welke geserveerd worden door vriendelijke vrijwilligers in de mooie monumentale keuken van het pand.

Huis Bartolotti | Bezoek de mooiste historische huizen (hendrickdekeyser.nl)

Na ons bezoek aan dit bijzondere pand, zo rond 12.30 uur  lopen we in 10 minuten naar brasserie De Roode Leeuw, gelegen aan het Damrak 93-94, alwaar we gezellig, lekker en zeer betaalbaar (!) gaan lunchen.

Brasserie De Roode Leeuw | bruisende Damrak | Restaurant De Roode Leeuw

Ommenabij 13.55 uur pakken we onze biezen dan weer op en lopen we 300 meter (=  4 minuten) naar De Nieuwe Kerk op de Dam, waar we nog nét op tijd zijn om De Grote Indonesië-tentoonstelling te kunnen bezoeken. We boeken online een ticket met 't tijdslot van 14.00 uur.

Ga mee en maak een unieke reis door Indonesië! Ontdek de geschiedenis en culturele diversiteit van het land. Van de hoogtijdagen van het legendarische Majapahit-rijk tot aan het huidige Indonesië met al haar beloftes en uitdagingen.

LET OP: De audiotour is op je smartphone te beluisteren via de volgende link: 

www.nieuwekerk.nl/audiotour

Neem ook je eigen headset of oordopjes mee. In de Nieuwe Kerk is slechts een beperkt aantal audiotours beschikbaar! 

De Grote Indonesië tentoonstelling - De Nieuwe Kerk Amsterdam

De Grote Indonesië-tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen historici, kunstenaars, studenten, musea en ervaringsdeskundigen uit Indonesië en Nederland.  Leer over de geschiedenis, maar ontdek ook nieuwe verhalen en verzwegen geschiedenissen. Ruim 300 objecten en persoonlijke verhalen brengen het verleden heel dichtbij. De dialoog is nog niet afgesloten. Daarom worden we uitgenodigd om eraan deel te nemen.

De Nieuwe Kerk - Overzicht exposities

In museumcafé  ’t Nieuwe Kafé kunnen we na afloop van ons bezoek aan de tentoonstelling nog even gezellig nagenieten met elkaar onder het genot van een heerlijk kopje koffie/thee (open tot 19.30 uur).

Wie daarna nog zin en trek heeft in een lekker Grieks etentje is hierbij van harte uitgenodigd om mee te gaan naar het goed aangeschreven Griekse restaurant Mythos (met 3 lekkere vegetarische hoofdgerechten en een tal van kleine vega-gerechtjes op de menukaart!)   

Mythos Greek Restaurant Amsterdam is gelegen aan de Lange Leidse Dwarsstraat 17, (=vlakbij het Leidseplein, City Theater en het DeLaMar Theater).  Zo ommenabij 17.10 uur lopen we dan vanaf De Nieuwe Kerk met elkaar nog even 1,4 km (= 19 minuten) over de mooie Grachtengordel naar dit lekkere restaurant toe, alwaar ik voor het tijdstip van 17.30 uur een gezellig tafeltje zal reserveren.  

Menu | Mythos-Greek (mythosgreek.nl)

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

  • Wie heeft er zin om na afloop van deze mooie dag in Amsterdam mee te gaan naar Mythos de Griek? Laat het me nog even weten ajb zodat ik tijdig een tafeltje kan reserveren voor zondag 1e Paasdag! 

    Vriendelijke groeten uit Colombia, 

    Corine 

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.