• zondag 31-03-2024 van 10:15 tot 20:45
 • Plaats: Amsterdam
 • Laatste wijziging: 30 maart

Op Eerste Paasdag brengen we een bezoek aan een tot paleis omgebouwd stadhuis en een tot museum omgebouwde kerk in het mooie Mokum!  

We starten om 10.15 uur,  na de koffie bij Starbucks,  met een korte wandeling  van 15 minuten door hartje Amsterdam via het Damrak en de Dam waarop zich in het midden het Koninklijk Paleis bevindt: het officiële ontvangstpaleis van Koning Willem-Alexander. We kopen vooraf een online ticket met het tijdstip 10.30 uur. 

Het Paleis speelt een grote rol tijdens staatsbezoeken, maar ook bij andere koninklijke ontvangsten, zoals de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, diners en prijsuitreikingen. 

Het paleis is decor voor de belangrijkste gebeurtenissen van de monarchie: koninklijke huwelijken en de abdicatie en de inhuldiging van het staatshoofd der Nederlanden.

Oorspronkelijk werd het paleis gebouwd als stadhuis van Amsterdam. Het is een van de belangrijkste monumenten uit de zeventiende eeuw. In 1808 werd het als paleis in gebruik genomen door Koning Lodewijk Napoleon en paleis bleef het sindsdien. 

Hoewel het stadspaleis vanaf de Dam gezien misschien een gesloten indruk maakt, is dat het allerminst. Als stadhuis was het gebouw geopend voor alle burgers van de stad Amsterdam en hun bezoekers. Eenmaal binnen was iedereen overweldigd door de afmetingen en de prachtige decoraties van dit 'achtste wereldwonder'. Dat is tegenwoordig nog steeds zo. Het Paleis is structureel opengesteld voor bezoekers. 

Het Paleis is het grootste en meest prestigieuze gebouw uit de zeventiende eeuw en hiermee een van de belangrijkste monumenten van Nederland. Oorspronkelijk is het niet gebouwd als paleis maar als stadhuis van Amsterdam. Architect Jacob van Campen ontwierp een gebouw dat de grote macht en rijkdom weerspiegelde van Amsterdam in de zeventiende eeuw.

In het hart van het gebouw ademen de Burgerzaal en de marmeren galerijen nog steeds de grandeur van de zeventiende eeuw. Beeldhouwwerken en schilderijen van beroemde kunstenaars – zoals Rembrandt’s leerlingen Govert Flinck en Ferdinand Bol - vertellen het verhaal van Amsterdam als centrum van het universum. Ze imponeren tot de dag van vandaag. 

De ontdekpagina geeft meer achtergrondinformatie over het bijzondere gebouw en zijn gebruikers door de jaren heen. 

Over het Paleis - Paleis Amsterdam 

Na ons bezoek aan dit mooie paleis zo rond de klok 12.15 uur  lopen we in 10 minuten naar brasserie De Roode Leeuw, gelegen aan het Damrak 93-94, alwaar we gezellig, lekker en zeer betaalbaar gaan lunchen rond 12.30 uur.

Brasserie De Roode Leeuw | bruisende Damrak | Restaurant De Roode Leeuw

Ommenabij 13.55 uur pakken we onze biezen weer op en lopen we 300 meter (=  4 minuten) naar De Nieuwe Kerk op de Dam, waar we nog nét op tijd zijn om De Grote Indonesië-tentoonstelling te kunnen bezoeken. We boeken nogmaals een online-ticket hiervoor met 't tijdslot van 14.00 uur.

Ga mee en maak een unieke reis door Indonesië! Ontdek de geschiedenis en culturele diversiteit van het land. Van de hoogtijdagen van het legendarische Majapahit-rijk tot aan het huidige Indonesië met al haar beloftes en uitdagingen.

LET OP: De audiotour is op je smartphone te beluisteren via de volgende link: 

www.nieuwekerk.nl/audiotour

Neem ook je eigen headset of oordopjes mee. In de Nieuwe Kerk is slechts een beperkt aantal audiotours beschikbaar! 

De Grote Indonesië tentoonstelling - De Nieuwe Kerk Amsterdam

De Grote Indonesië-tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen historici, kunstenaars, studenten, musea en ervaringsdeskundigen uit Indonesië en Nederland.  Leer over de geschiedenis, maar ontdek ook nieuwe verhalen en verzwegen geschiedenissen. Ruim 300 objecten en persoonlijke verhalen brengen het verleden heel dichtbij. De dialoog is nog niet afgesloten. Daarom worden we uitgenodigd om eraan deel te nemen.

De Nieuwe Kerk - Overzicht exposities

In museumcafé  ’t Nieuwe Kafé kunnen we na afloop van ons bezoek aan de tentoonstelling nog even gezellig nagenieten met elkaar onder het genot van een heerlijk kopje koffie/thee (open tot 19.30 uur).

Wie daarna nog zin en trek heeft in een lekker Grieks etentje is hierbij van harte uitgenodigd om mee te gaan naar het goed aangeschreven Griekse restaurant Mythos (met 3 lekkere vegetarische hoofdgerechten en een tal van kleine vega-gerechtjes op de menukaart!)   

Mythos Greek Restaurant Amsterdam is gelegen aan de Lange Leidse Dwarsstraat 17, (=vlakbij het Leidseplein, City Theater en het DeLaMar Theater).  Zo ommenabij 17.10 uur lopen we dan vanaf De Nieuwe Kerk met elkaar nog even 1,4 km (= 19 minuten) over de mooie Grachtengordel naar dit lekkere restaurant toe, alwaar ik voor het tijdstip van 17.30 uur een gezellig tafeltje zal reserveren.  

Menu | Mythos-Greek (mythosgreek.nl)

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Beste Peter,

  Dankjewel voor het doorgeven van deze zeer bruikbare tip👍 (vooruitschuiving van de klok van 🕑 naar 🕒 in de komende nacht). Heel fijn dat je dit nog even noemt want nu zal hopelijk iedereen op tijd aanwezig zijn morgen👍😊. 

  Jullie hebben wellicht ook een e-mail gekregen van huize Bartolotti. Deze e-mail komt voort uit je eerder geboekte online ticket via Het Schip, waar men helaas niet op de hoogte was van de toestand van huize Bartolotti op 1e Paasdag (= openstelling na 12.00 uur).  Ik heb de afzender daarnet een bericht gestuurd en voor de 2e keer (!) uitgelegd dat we huize Bartolotti nu als groep van 11 personen bezoeken op zondag 9 juni as 10.30 uur. Je kunt de vandaag verstuurde e-mail van Bartolotti dus negeren en je ticket goed bewaren.

  In het Paleis op de Dam wordt in het kader van het nieuwe licht op slavernij en het nog te openen slavernijmuseum een boekje opengedaan over het verleden van de stad Amsterdam en de rol van het voormalige Gemeentehuis (nu paleis) daarbij.

  Als bezoeker krijgen we daarom het onderstaande boekje uitgereikt: 

  Sporen van Slavernij - Paleis Amsterdam

  Mocht je meer over het ontstaan van de slavernij willen weten dan kan ik je onderstaande websites aanraden: 

  Waar haalden Nederlanders hun slaven vandaan? | Historiek

  Slavenhandel leidde tot wapenwedloop in Afrika | historianet.nl

  Tot zover deze extra achtgrondinformatie voor de liefhebbers.

  We treffen elkaar morgen om 10.15 uur bij de ingang van Starbucks op het Stationsplein in het mooie Amsterdam, heel gezellig! 

  Hartelijke groet,

  Corine👍🤗🪷👏🪻💐

  12405936094?profile=RESIZE_180x180

   

   

   

  Sporen van Slavernij
 • Hallo Lida, 

  Dankjewel voor je berichtje.  Er is een verbouwing gaande op het Centraal Station van Amsterdam waardoor je mogelijk ook nog moet omlopen om bij Starbucks, ons koffie-verzamelpunt te kunnen komen. Dit kost allemaal extra tijd merkte ik bij een vorig bezoek aan Amsterdam CS. Misschien kun je een trein eerder nemen? 

  Om genoemde reden ga ik zelf bijtijds naar Amsterdam want ik wil  echt uiterlijk 10.15 uur gaan lopen naar het Paleis op de Dam. Mocht je dat tijdstip niet halen dan treffen we elkaar binnen bij het Paleis op de Dam waar we tot 12.15 uur blijven.

  Daarna lopen we gezamenlijk voor een lekkere lunch naar restaurant De Roode Leeuw waar men  verwachtingsvol naar ons uitziet👍😊.

  Tip: Neem de oortjes van je telefoon mee voor de audiotour later op de dag in de Nieuwe Kerk.

  Tot morgen, heel gezellig😊!

  Hartelijke groeten, 

  Corine 🙋‍♀️👍💐🫠

  • Corine, Als ik helemaal met de trein ga is dit de vroegste optie, misschien ga ik anders reizen dit moet ik nog even bekijken. In ieder geval kom ik naar het Paleis op de Dam en zien we elkaar daar. Tot morgen, Vrgr. Lida

  • Hai Lida,

   Dankjewel voor deze laatste info, heel fijn. Doe maar rustig aan morgen, we zien elkaar dan in het Paleis op de Dam. We zijn met 10 personen dus zul je ons vrij gemakkelijk kunnen vinden, komt vast en zeker goed. 

   We gaan er een mooie 1e Paasdag van maken met elkaar, tot gauw!

   Hartelijke groeten, 

   Corine 

   12406018481?profile=RESIZE_930x

 • Hoi Corine, Zie bij het plannen van de reis morgen dat mijn eerstvolgende trein om 10.22 uur aankomt op Amsterdam CS. Iets later dan 10.15 uur. Vgr. Lida

 • Hopelijk is iedereen er van bewust, dat in de nacht van zaterdag op zondag de zomertijd in gaat. Dat betekent dat de klok een uur vooruit gezet wordt!

  Gr. Peter 

  • Goed advies. Zelf zet ik de wekker op mijn mobieltje net voordat ik ga slapen voor de zekerheid. Hier heb ik niet zo veel mechanische klokken meer, of klokken welke toch handmatig verzet dienen te worden, maar ik ga diegene wel op tijd op de zomertijd zetten. Allen tot morgen!

 • Hoi Corine, goed opgelost! Net het juiste kaartje voor het paleis gekocht. Heb er zin in! Tot dan allen, groetjes, Fred.

  • Hallo Fred,

   Dankjewel voor je positieve reactie, heel fijn om te horen, zo ook die van Marja.

   Fijn dat je reeds een ticket hebt gekocht voor het Paleis op de Dam, waar ik zelf ook naar uitkijk! Ik ben daar als kind voor het laatst geweest in 1980 en vond het er toen al prachtig. Om die reden wil ik er graag weer een keertje heen omdat je als volwassenen dingen nu eenmaal anders bekijkt dan als kind.

   Ik ben ook heel blij dat iedereen, behalve Margret, meegaat naar het Paleis op de Dam. Dit geldt ook voor de nog door mij te bewerken activiteit op zondag 9 juni as naar het Bartolottihuis en het  bijzondere Jordaanmuseum. Hierbij licht ik alvast een klein tipje van de sluier op, zie de website

   https://jordaanmuseum.nl/spraakmakende-vrouwen-in-de-jordaan/ 

   Zoals ik al schreef schuift iedereen die meegaat op 1e Paasdag naar Amsterdan (na mijn bewerking) straks automatisch door naar de activiteit op zondag 9 juni as. Het fijne van doorschuiven is dat alle deelnemers met een ticket van huize Bartolotti hiermee in de gelegenheid gesteld worden om op de nieuwe datum huize Bartolotti alsnog te bezoeken en zodoende niet met een aangeschaft ticket blijven zitten. 

   Vanmiddag heb ik de gids van het Jordaanmuseum al uitgebreid gesproken omtrent de aanvraag van de bijzondere wandeling door de oude gangen van de Jordaan; zie ook de website https://jordaanmuseum.nl/activiteiten/gangen-wandelingen/. 

   De gids ziet naar ons uit op zondag 9 juni as om 14.30 uur. We kunnen de kosten van 12,50 Euro ter plaatse voldoen, wordt vervolgd, heel fijn👍🤗. Je hoort hier binnenkort veel meer over! 

   Eerst hebben we nog op 1e Paasdag ons mooie uitje Paleis op de Dam, gevolgd door een lekkere lunch bij De Roode Leeuw en daarna nog de speciale Indonesië-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk.

   Afgelopen week ook de bevestiging gekregen van restaurant Mythos, die de 8 personen die zich daarvoor hebben opgegeven heel hartelijk zal ontvangen voor een heerlijk en gezellig afsluitend etentje aldaar met elkaar. 

   Tot gauw ziens in de mooie stad Amsterdam, bekend van Herman Emmink en zijn mooie tulpen! https://youtu.be/_TkL5FAiKT8?si=NLGigQz1jsnokad

   Hartelijke groet,

   Corine


   12403209252?profile=RESIZE_930x

 • Hoi Corine, mooi opgelost zo! 9 juni heb ik alvast genoteerd in mijn agenda. Leuk zo hebben we met 1x aanmelden 2 uitjes laughing

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.