• zondag 08-01-2023 van 10:40 tot 21:10
 • Plaats: Amsterdam
 • Laatste wijziging: gisteren

Vandaag gaan we er opnieuw een mooie dag in Amsterdam van maken met een bezoek aan twee musea: Het Cannabismuseum en  het Theo Thijssenmuseum. Daarbij maken we een wandeling met een gids van het Theo Thijssenmuseum door de Jordaan van weleer.

Als eerste bezoeken we het Cannabismuseum, gelegen aan de Oudezijds Achterburgwal 148 (= 10 minuten lopen vanaf Amsterdam CS) waar we een tijdslot van 11.00 uur nemen.  Dit museum laat ons zien hoe cannabis, de meest veelzijdige plant ter wereld, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van medicijnen, kunst, muziek, textiel, ontdekkingsreizen en meer.

Het museum in de bruisende binnenstad van Amsterdam toont de hoogtepunten uit een collectie van meer dan 9.000 cannabis-objecten en beschikt over een echte cannabistuin met weelderige planten.

https://cannabismuseum-amsterdam.com/

Cannabisondernemer Ben Dronkers opende het museum in 1987 aan een Amsterdamse gracht. Het Hash Marihuana en Hemp museum is het oudste en belangrijkste museum ter wereld dat is gewijd aan de cannabisplant.  Een dag na de officiële opening in 1987 werden sommige tentoongestelde voorwerpen alweer in beslag genomen door het ministerie van Justitie. Desondanks bestaat het museum nu nog steeds! 

Tegenwoordig bestaat het Amsterdamse museum uit twee aanvullende locaties op loopafstand van elkaar. In 2009 werd een tweede museumlocatie aan dezelfde gracht geopend om het brede verhaal van de cannnabisplant nog beter te kunnen delen met het publiek.

De Hemp Gallery is volledig gewijd aan de lange geschiedenis en het moderne gebruik van industriële hennep: "Van papier en zeildoek tot voeding, plastic, de bouw, mode en design". In de Hemp Gallery zul je ontdekken hoe veelzijdig hennep is en hoe de plant kan bijdragen aan een duurzame toekomst.

Industriële hennep is een van oudste landbouwgewassen op aarde. De soorten die voor industrieel gebruik worden geteeld, bevatten nauwelijks psychoactieve stoffen. Niettemin behoren ze tot dezelfde familie als de marihuana die wordt verkocht in de coffeeshops in Amsterdam.

In de loop van de geschiedenis zijn er ontelbaar veel verschillende producten gemaakt van hennep. De geschiedenis van de hennepplant is de geschiedenis van koningen en keizers, van oorlogen en kooplieden maar ook – en net zo belangrijk – van gewone burgers en handelaren.

Hennep in de 21e eeuw 

Een scooter van hennepvezels? Een muur van hennephout? Hennepolie voor over je salade? Designerkleding van hennep in winkels in het centrum van Amsterdam? In de tweede locatie van het museum, de Hemp Gallery, ontdek je hoe de niet-psychoactieve variant van cannabis langzaam weer terugkeert in het dagelijks leven, naar de plek die het vroeger had.

Hennep is hot

Tegenwoordig kunnen we er bijna niet meer omheen: hennep is hot!  Lang is het niet-geestverruimende zusje van cannabis gestigmatiseerd en verboden, maar nu wordt de meerwaarde van deze ontzettend milieuvriendelijke plant steeds breder erkend.

In de Hemp Gallery ontdek je hoe en waarom hennep een centrale rol kan spelen in een duurzame toekomst. De locatie is in 2021 volledig opnieuw ingericht.

Een audiotour neemt ons aan de hand van bijzondere collectiestukken mee naar het heden, het verleden en de toekomst van deze plant. Van de historisch teelt en alle producten die er van werden gemaakt, tot de vele moderne toepassingen. Van papier en zeildoek tot voeding, plastic, de bouw en hedendaags design. Van een echte Mondriaan tot bondagetouw uit Japan.

Een  hoogtepunt van het bezoek is de fototentoonstelling van de Duitse documentair fotografe Maren Krings. Ze bezocht honderden hennepinitiatieven over de hele wereld en maakte boeiende portretten van de personen en bedrijven die met hennep een positieve bijdrage willen leveren aan een groenere toekomst.

Tijdelijke tentoonstelling: Stay Stoned: Madness, Cannabis & Tattoos

Dit is een kleurrijke tentoonstelling over het snijvlak tussen tatouages en cannabis, ontwikkeld in samenwerking met de auteurs van het boek Stay Stoned.

Bij je bezoek ontvang je een gratis audiotour, waarmee je het museum in je eigen tempo kunt verkennen. Het is handig om de oortjes van je smartphone mee te nemen. 

Na het bezoek aan het Hennepmuseum lopen we zo rond de klok van 12.40 uur in 3 minuten (= 200 meter) naar  brasserie De Roode Leeuw, gelegen aan het Damrak 93-94 voor een lekkere lunch aldaar van 12.45 tot 14.10 uur.

https://www.brasseriederoodeleeuw.nl/menu

Na de genoten lunch lopen we in 14 minuten (1,1 km) via de Raadhuisstraat, de Westermarkt en de Prinsengracht naar het Theo Thijssenmuseum, gelegen aan de Eerste Leliedwarsstraat 16 in de Jordaan, waar de enthousiaste gids om 14.30 uur al op ons staat te wachten. De gids zal ons tijdens deze bijzondere Jordaanwandeling (= 1,5 uur) aan Theo Thijssen gerelateerde dingen laten zien zoals de Kees de jongenbrug etc. 

Na de wandeling is het tijd voor een bezoek aan het museum waar we tot sluitingstijd (= 17.00 uur) zullen verblijven. 

https://www.theothijssenmuseum.nl/

Over het museum
Het Theo Thijssen Museum is gewijd aan de Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Theo Thijssen (1879-1943). Hij is vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen

Het Theo Thijssen Museum (dat wordt beheerd door de Stichting Theo Thijssen), is gevestigd op de begane grond van Thijssens geboortehuis, Eerste Leliedwarsstraat 16. Dit geboortehuis is van de slopershamer gered door wijlen Jan Schäfer (1940- 1994), voormalig PvdA wethouder in Amsterdam en daarna sterk gerenoveerd (lees ook het stukje historie” op de genoemde website).

De collectie bestaat uit manuscripten, eerste drukken, foto's, tekeningen, beeld- en geluidsmateriaal en persoonlijke bezittingen van Thijssen. Naast de vaste opstelling, die Thijssens eigen leven illustreert, geven wisselende tentoonstellingen een indruk van zijn maatschappelijke omgeving en werkterreinen (het dagelijks leven in de Jordaan aan het eind van de vorige eeuw, het onderwijs in Thijssens tijd, socialisme en vakbeweging in de eerste helft van de 20ste eeuw). 

Behalve voor de vele liefhebbers van Thijssens literaire werk, is het museum interessant voor schoolkinderen, onderwijsgevenden, belangstellenden in sociale geschiedenis en de geschiedenis van Amsterdam en natuurlijk ook voor buurtbewoners.

Het museum heeft ook een kleine gespecialiseerde boekwinkel, waarin niet alleen publicaties van en over Thijssen worden verkocht, maar ook boeken over en afbeeldingen van de Amsterdamse Jordaan.

Na afloop wil ik zo rond de klok van 17.20 uur gaan uiteten bij het Indiase restaurant Tulsi Indian, gelegen aan de Nieuwezijds Voorburgwal 34 te Amsterdam, is 500 meter lopen (= 7 minuten) van het Centraal Station van Amsterdam.

https://tulsicentrum.nl/nl/   

Mocht je zin hebben om mee te gaan naar dit veelzijdige en lekkere restaurant, laat me dit dan zo snel mogelijk weten ajb. Dan reserveer ik een plaatsje voor je, heel gezellig.

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Hallo mensen als je met 5 mensen aanmeld krijg je korting dan kost het museum maar 8 euro

  jos en henriette en ik zelf zijn drie mensen nog twee erbij en ik kan bestellen 

 • Hallo Inge,

  Hartelijk dank voor je aanmelding voor het lekkere etentje bij het Indiase restaurant Thulsi, komt goed!

  Ik ga over 3 weken, net vóór Kerst, een tafeltje voor de volgende 8 personen bespreken: Harry22, Reint, Petra, Jos, Henriette, Joost, jij & ondergetekende. 

  Tot gauw horens/ziens, heel gezellig 🤗👍!

  Hartelijke groeten, 

  Corine 🧚‍♀️🌷

 • Hierbij wil ik ook aangeven dat ik graag mee uit eten ga die dag. 

  • Hai Petra, 

   Dankjewel voor je berichtje en heel gezellig om te horen dat je na afloop ook meegaat uiteten bij het lekkere Indiase restaurant Tulsi. Ik voeg je naam toe aan de deelnemerslijst.

   Met jouw inschrijving staat de teller reeds op 4 personen, heel gezellig! We hebben nog even te gaan voordat het zondag 8 januari 2023 is maar wat in het vat zit verzuurt niet! 

   Tot gauw horens/ziens en geniet nog maar even lekker na van het wonderbaarlijk mooie eiland Madeira 👍🏝! 

   Hartelijke groeten, 

   Corine 🙋‍♀️🌻🍀

 •  hallo corine ik ben te laat om in te schrijven  maar ik wil graag aan  iedereen die mee gaat zeggen als je moet afmelden  geef me een mailtje dan kan ik in jouw plaats mee 

  voorbaat dank ,

  Harrie 

  • Hai Harry,

   Dankjewel voor je berichtje en heel fijn om te zien dat het alsnog gelukt is met je aanmelding voor deze activiteit 👍🤗.

   Daarbij is het heel gezellig dat je ook meegaat naar het Indiase restaurant Tulsi!

   Henriette53 heeft ook al aangegeven dat zij meegaat uiteten dus zijn we nu al met 3 personen. Ik verwacht nog wel meer deelnemers, het is per slot van rekening nog geen 8 januari as.

   Tot gauw ziens in de gezellige hoofdstad met zijn bekende tulpen 😊👍🌷🌷🌷. 

   Hartelijke groeten, 

   Corine🙋‍♀️🖐

 • Beste allen,

  Na overleg met de coördinator van het Theo Thijssenmuseum heb ik het deelnemersaantal naar 16 personen opgehoogd. Mocht blijken dat er nog meer belangstelling voor de wandeling is dan worden er die dag 2 heel bevlogen gidsen ingezet. Zij tonen ons  met alle plezier de vele bezienswaardigheden van de Jordaan.

  Tot gauw ziens op 8 januari as, heel gezellig!

  Hartelijke groeten,

  Corine 👍🍀🤗

   

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

Als je betaalde periode is verlopen kom je na inloggen op de betaalpagina terecht. Betalingen vind je terug op je profielpagina.

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst SMS 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.