Vandaag gaan we het eerste deel van deze leuke stadswandeling doen (tot aan het Damrak) en bekijken de onderstaande highlights. 

Het Centraal Station (onze startplaats) is destijds gebouwd geworden op drie kleine eilandjes in het IJ, de zee-engte van de toenmalige Zuiderzee, van waaruit schepen uit het Noorden voeren om aan te leggen aan de monding van de Amstel, de rivier die door Amsterdam loopt. Het station dateert van 1889 en rust op 8657 houten palen! We lopen hierna verder naar het VVV en slaan daar links af, richting de Basiliek van de Heilige Nicolaas. Daar zullen we even naar binnengaan om de prachtige en recentelijk gerestaureerde koepel te bekijken.

https://www.nicolaas-parochie.nl/nicolaas/

Daarna lopen we langs café "In ’t Aepjen" (= tevens het oudste houten huis van Amsterdam en was vroeger een hotel) richting de rosse buurt.

Https://nl.m.wikipedia.org/wiki/%27t_Aepjen

Tegenover café In 't Aepjen ligt nog de 15e eeuwse Sint Olofskapel. Deze kapel met fraaie toegangspoort maakt nu deel uit van een congrescentrum van het achtergelegen hotel.

We vervolgen de wandeling naar de Chinese of Aziatische wijk waar de Chinese Fo Guang Shan He Hua tempel is gelegen. Deze tempel is de grootste Boeddhistische tempel van zijn soort in Europa. Via de Nieuwmarkt lopen we langs de Waag (een vroegere stadspoort op het water samen met De Munttoren) naar de rosse buurt en passeren we het bekende theater voor seksshows, Casa Rosso.  

Aangekomen bij de Oudezijdse Voorburgwal stoppen we zo rond de klok van 11.00 uur bij de Oude Kerk, gelegen aan het Oudekerkseplein 23, daterend uit het jaar 1300! Het is tevens het oudste kerkgebouw in Amsterdam.  

https://oudekerk.nl/

De sfeervolle koffieschenkerij met kloostertuin en de museumwinkel vormen een mooie inleiding van ons bezoek aan de kerk, net als de tentoonstelling van Ibrahim Mahana: Garden of scars. Het monumentale kerkgebouw heropende in 2013 zorgvuldig gerestaureerd voor het publiek met een nieuw programma waarin kunst centraal staat. In de zijruimtes vind je het historisch archief, aangevuld met hedendaagse kunstwerken. Hier blijven we tot ongeveer 12.00 uur.  (Entree 12,00 Euro,  MJK: gratis!)

Vervolgens lopen we voorlangs het museum Ons’ Lieve Heer op Solder (Oude Zijds voorburgwal 38) naar het Wapen van Riga (1605) (Oudezijds Voorburgwal 14). Het naar voren hellende gebouw is heel broos omdat het een houten skelet heeft waartegen later stenen zijn gemetseld. Via de Oudezijds Armensteeg lopen we naar de bekende Warmoesstraat, (vooral bekend geworden door de serie Baantjer). Aan het einde daarvan gaan we links de Oudebrugsteeg in richting De Oude Beurs. Daaromheen staan diverse oude winkelpanden met op nr. 62 de voormalige boekhandel van Allert de Lange, zie ook de hoge gevel met opschrift.

Via de Beurs van Berlage (Damrak 243) lopen we langs de Bijenkorf, het Nationaal Monument en het Koninklijk Paleis (ooit begonnen als het Raadhuis van Amsterdam) door naar De Nieuwe Kerk, gelegen aan de Dam, waar we de tentoonstelling: “De Eeuw van Juliana” bezoeken (12.15 – 13.15 uur) Prijs: 19,50 zonder MJK, MJK-houders betalen wel 2,50 Euro aan restauratietoeslag. Hier blijven we ongeveer een uur. 

https://www.nieuwekerk.nl

Vervolgens bezoeken we ommenabij 13.30 uur Brasserie De Roode Leeuw, gelegen aan het Damrak 93-94 voor een overheerlijke lunch aldaar. Hier eindigt dan ook onze stadswandeling.

https://www.brasseriederoodeleeuw.nl/

Als laatste brengen we nog een bezoek aan het Allard Pierson museum (14.30 – 17.00 uur), gelegen aan de Oude Turfmarkt 127 – 129, waar we o.a. de tentoonstelling “Amsterdam, creatieve stad tussen 1600 – 1900” kunnen bezichtigen. MJK: Gratis, anders 14,50 Euro.

https://allardpierson.nl

Het Allard Pierson beheert en presenteert de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam.

De Collecties

Met internationaal vermaarde verzamelingen op het gebied van archeologie, cartografie, boekgeschiedenis, Joodse cultuur, kerkgeschiedenis, zoölogie en grafische vormgeving is dit een van de belangrijkste erfgoedcollecties van Europa.Er is goed een museumcafé in het Allard Pierson waar we eventueel nog wat kunnen gebruiken met elkaar.

Even na 17.00 uur gaan we dan met de liefhebbers ter afsluiting van deze mooie dag in Amsterdam gezelllig & heerlijk Bourgondisch uiteten bij het onlangs verbouwde restaurant Humphreys, gelegen aan de Nieuwezijds Kolk 23. Het smaakvol ingerichte restaurant is zeker een bezoekje waard! 

https://www.humphreys.nl/restaurants/humpreys-amsterdam/

 

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Dag Petra, 

  Jammer dat je er niet bij kunt zijn vandaag in Amsterdam. Ik wens je heel veel sterkte en beterschap toe! 

  Heel graag weer  een volgende keer, heel gezellig!

  Hartelijke groeten, 

  Corine 

 • Hoi Corine, dank je voor het reserveren van de lunch en diner. Gezellig om morgen mee te gaan. Kaartjes zijn makkelijk. Scheelt wachten in de rij morgen. Tot morgen. Groetjes Marja

 • Hai Marja, 

  Heel fijn dat je je op de valreep nog hebt aangemeld voor dit afwisselende en gezellige uitje Amsterdam (= ook dichtbij jouw woonplaats Almere gelegen ☺️👍). 

  Beide restaurants (De Roode Leeuw & Humphreys) rekenen op je komst. Fijn dat het gelukt is met je ticket voor de expositie in Nieuwe Kerk "De Eeuw van Juliana". Het lijkt me een heel mooie tentoonstelling!

  We gaan er met z'n allen weer een heel leuke en fijne dag in Amsterdam van maken morgen, tot gauw👍🙋‍♀️⚘️!

  Hartelijke groeten, 

  Corine 🪷🍀🧚‍♀️

   

   

 • Hoi Theo,

  Vandaag zijn er 2 plaatsen vrijgekomen bij de culturele wandeling. Je staat (net als Marja) nog op de reservelijst. Mocht je morgen  meewillen naar Amsterdam dan kun je eventueel - als dat beter uitkomt qua starttijd- ook aansluiten vanaf de lunch bij Brasserie De Roode Leeuw, vanaf 13.30 uur! Zie maar, zou heel gezellig zijn! 

  Margret, heel veel sterkte met de (mantel) zorg rond je moeder. Hopelijk kun je er een volgende keer wel weer bij zijn. 

  Erik, sterkte met je verkoudheid 🤧 en van harte beterschap 👍🥝🍍🍊🍀!  Tot later🙋‍♀️! 

  Hartelijke groeten, 

  Corine 🧚‍♀️🍀💐

 • Beste allen,

  Ons mooie uitje Amsterdam komt nu rap naderbij. In de ochtend kan het nog regenen dus neem een paraplu mee voor de zekerheid. Daar we veel mooie oude gebouwen ook van binnen zullen bezoeken tijdens deze culturele wandeling zal het met de nattigheid in de ochtend nog wel meevallen hoop ik.

  Na het uitgebreide ochtendprogramma, zo rond de klok van 13.30 uur, worden we (= 12 personen) verwacht bij Brasserie "De Roode Leeuw" voor een heerlijke lunch, á la carte.  

  https://www.brasseriederoodeleeuw.nl/

  Na de lunch volgt dan nog een bezoek aan het bijzondere Allard Pierson museum tot sluitingstijd.

  De volgende 9 personen hebben doorgegeven na afloop mee te willen gaan uiteten bij het vernieuwde en lekkere restaurant van Humphreys in Amsterdam: Jozita, PeterV, Margret, IngeV, Joost, Brigitte, Sophia, PetraH en ondergetekende. Dat wordt weer echt ouderwets Bourgondisch genieten als we de website mogen geloven, ik heb er dan ook heel veel zin in👍🤗 !!

  https://www.humphreys.nl/restaurants/humpreys-amsterdam/ 

  Tot zover weer even deze update. Heel gezellig om elkaar nu snel te ontmoeten in het bruisende en levendige Amsterdam, tot gauw 👍😊! 

  Hartelijke groeten,

  Corine 🖐🍀

  Brasserie De Roode Leeuw | bruisende Damrak | Restaurant De Roode Leeuw
  In onze stijlvolle Brasserie De Roode Leeuw, met uitzicht op de Dam, kunt u genieten van de Nederlandse keuken met een eigentijdse twist.
 • Ha Petra,

  Heel fijn dat je je alsnog hebt aangemeld voor deze mooie culturele wandeling in Amsterdam👍. Heel gezellig dat je na afloop ook meegaat uiteten bij Humphreys. Ik  zal ze binnenkort even bellen hieromtrent. 

  Tot zaterdag as👍🙋‍♀️. Dan praten we weer ff gezellig bij, o.a. over de India reis. Was een hele belevenis & zeer zeker de moeite waard. 

  Hartelijke groeten🧚‍♀️, 

  Corine 🍀🛕🪷🪷

 • Beste allen,

  Alhoewel reserveren in De Nieuwe Kerk in Amsterdam niet meer noodzakelijk is heb ik zelf wel een reservering geplaatst (met MJK:2,50 Euro) voor de binnenkomst tussen 12.15 en 12.30 uur. Als je dat ook doet weet je dat je gegarandeerd naar binnen kunt op dat tijdstip.

  We kunnen gebruik maken van een gratis audiotour. De audiotour is op je smartphone te beluisteren via de volgende link: www.nieuwekerk.nl/audiotour.

  Neem vooral je eigen headset of oordopjes mee. In De Nieuwe Kerk is een beperkt aantal audiotours beschikbaar. 

  Tot zover weer even, heel graag tot ziens in het mooie Amsterdam!

   

  Hartelijke groeten,

  Corine

 • Hai Jozita, Sophia en Inge,

  Dankjewel voor jullie snelle reacties en aanmeldingen voor het gezellige en mooi opgeknapte restaurant Humphreys in Amsterdam, heel fijn. Ik ga snel een tafeltje voor 6 personen regelen...👍🤗

  Wat attent van je om je kortingsbon van de Postcodeloterij in te zetten voor het drie-gangen-menu naar keuze, Jozita. (Het driegangen-menu bij Humphreys is altijd heel goed weet ik uit ervaring). Wat mooi ook dat deze kortingsbon je opgevallen is tussen de vele voordeelbonnen achterin de agenda..👍😚

  We gaan er met elkaar weer een heel mooie dag in Amsterdam van maken op zaterdag 18 februari as. Brasserie "De Roode Leeuw" rekent sowieso al op 12 personen voor de lunch die middag, heel fijn! 

  Tot gauw ziens in het mooie Amsterdam! (Amsterdam, Amsterdam, de stad waar alles kan🎵🎵🎵 ....)

  Hartelijke groeten,

  Corine👍🤗🍀

   

  • Beste allen,

   Daarnet heb ik een tafeltje besproken voor 8 personen bij de onlangs verbouwde Humphreys aan de Nieuwezijds Kolk 23 te Amsterdam 👍😊🍽🍷. Https://www.humphreys.nl/restaurants/humphreys-amsterdam.

   Mocht je na afloop ook meewillen uiteten bij Humphreys en je hebt je nog niet aangemeld, laat me dit dan z.s.m. weten s.v.p. Dan pas ik de reservering daarop aan. 

   Tot gauw ziens in Mokum aan de Amstel!

   Hartelijke groeten, 

   Corine

   Amsterdam
   Uitgebreid en verantwoord genieten van de lekkerste gerechten op de mooiste locaties. Bij Humphrey’s wordt het menu zorgvuldig samengesteld. Laat je…
  • Hoi Corine

   Ik ga ook graag mee met het eten.

   Gr. Brigitte

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst SMS 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.