• zaterdag 06-05-2023 van 10:20 tot 20:30
 • Plaats: Zaltbommel
 • Laatste wijziging: zaterdag 06-05-2023

Na aankomst op het station van Zaltbommel lopen we in ongeveer 20 minuten via de Wilhelminaweg naar fietsknooppunt 16 (gelegen aan de Wilhelminaweg, op het punt waar deze weg overgaat in de Boschstraat) waar de gids van het Gilde rond de klok van 10.40 uur op ons wacht. Hier start dan ook onze historische Gildewandeling door Zaltbommel!

https://www.stadsgidsenzaltbommel.nl

In deze oude vestingstad vol historie en gelegen aan de Waal valt een hoop te ontdekken. Kunstenaarsstad Zaltbommel is meer dan duizend jaar oud. In de dertiende eeuw groeide de stad uit tot een belangrijke handelsstad en in de 15e eeuw tot een Hanzestad van betekenis. Zaltbommel kreeg van graaf Reinald I dezelfde stadsrechten als Zutphen. ‘Zalt’ verwijst naar de handel in zout. Vóór deze tijd heette de stad ‘Bommel’ en zo wordt hij nog steeds door de bewoners genoemd.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Zaltbommel_(stad)

Deze bijzondere stadwandeling duurt anderhalf uur en kost € 4,00 per persoon.

De gids brengt ons ommenabij de klok van 12.30 uur naar ons lunchadres, restaurant “In de Roos”  eveneens gevestigd in het monumentale oude Raadhuis, gelegen aan de Markt 10. Een prachtig pand met even zo unieke medewerkers. Naast het restaurant is er ook een kadoshop waar je handgemaakte cadeaus kunt kopen voor elk budget.

https://lunchcafe-inderoos.nl/

Hier blijven we tot ongeveer 14.00 uur waarna we een bezoek gaan brengen aan de imposante middeleeuwse Sint Maartenskerk, gelegen aan het Kerkplein 1, waarvan we tevens de toren kunnen beklimmen.

Met zijn hoogte van meer dan 60 meter biedt de toren een uniek en spectaculair uitzicht over de middeleeuwse vesting van Zaltbommel en wijde omstreken. Bij helder weer zie je de skyline van ’s Hertogenbosch met de Magnifieke contouren van de Sint Janskathedraal.

Aan de Noordzijde van de toren, over de grote rivier De Waal zie je de glorieuze Domtoren van Utrecht. Een ervaren torengids brengt ons over de 281 eeuwenoude treden naar de uurwerkzaal en de grote luidklokken van de sint-Maartenstoren tot aan de spits, waar we kunnen genieten van het uitzicht.

https://maartenskerk.nl/

De kerk komt uit de Middeleeuwen en is mét slot Loevenstein, het grootste monument van Zaltbommel en omgeving. De karakteristieke toren van de kerk is al van verre zichtbaar. Binnen de wallen van de vestingstad neemt het kerkgebouw een voorname plaats in.

De gids zal tijdens de wandeling al een tipje van de sluier oplichten over de historie van deze kerk. Door de lichtinval en het kleurgebruik is de kerk tegelijk sfeervol en indrukwekkend. Ruim vijftig middeleeuwse gewelfschilderingen zijn verfijn uitgevoerd en zorgvuldig in middeleeuwse stijl gerestaureerd.

Na ons bezoek aan de St. Maartenskerk lopen we rond de klok van 15.00 uur richting het stadskasteel Zaltbommel. Dit kasteel is rond het jaar 1535 gebouwd door Maarten van Rossem. Hij was een ridder in dienst bij de Hertog van Gelre en heeft heel veel oorlogen gevoerd en gewonnen. Tijdens zijn veldtochten haalde hij veel buit binnen die hij vervolgens met zijn manschappen deelde. Om die reden was zijn leger altijd groot genoeg…

https://stadskasteelzaltbommel.nl/het-museum/maarten-van-rossemhuis/

Het gebouw diende als woonhuis maar de dikke stenen muren, kleine hoektorens, traptoren en kantelen geven het de uitstraling van een klein kasteel. Maartens hoge positie en sociale status leverden hem rijkdom op. Hij had al bezittingen in de Bommelerwaard, zoals het kasteel van Poederoijen en bijbehorende gronden.

In 1534 gaf de hertog van Gelre hem het kasteel van Bredevoort in pand. Daarbij hoorde een aanwezigheidsplicht. Om toezicht te houden op zijn bezit in de Bommelerwaard had hij een rentmeester aangesteld. Het kasteel Poederoijen lag zo dichtbij het vijandelijke Brabant, dat Maarten een veiliger onderkomen zocht voor zijn rentmeester en zijn inkomen. Dit gebouw, binnen de stadsmuren van Zaltbommel, bood die veiligheid.

Bewoningsgeschiedenis

Maarten van Rossem had geen nakomelingen. Na zijn dood kwam het huis in bezit van zijn zus Margriet en haar erfgenamen. Aan het einde van de 16e eeuw ging het gebouw over naar een ander deel van Maartens familie, in de persoon van Johan van Gent, heer van Oijen en Dieden (1540-1613). Deze Johan van Gent had nauw contact met prins Maurits (1567-1625). In 1599 vergaderden de prins en Johan van Oldenbarnevelt in de grote zaal op de eerste verdieping van het huis.

Tot ver in de 19e eeuw bleef het gebouw bewoond, maar raakte steeds verder in verval. Toen het pand eind 19e eeuw in bezit kwam van Arie van Brakel, was het zo vervallen dat het zelfs als pakhuis voor zijn aardappels, uien en zaden niet meer voldeed.

Restauratie 

Door de ruïneuze staat waarin het gebouw verkeerde, dreigde het gesloopt te worden. Door nauwe betrokkenheid van Pierre Cuypers (1827-1921),  de rijksbouwmeester en Victor de Stuers (1843-1916), rijksadviseur voor kunsten en wetenschappen, werd het gebouw op het nippertje gered. Het ministerie van Justitie kocht aan, om het kantongerecht in Zaltbommel een ruimere behuizing te bieden.

Nationale Bouwstijl

Cuypers en De Stuers zagen het Maarten van Rossemhuis als voorbeeld voor de nationale bouwkunst. Het gebouw had een stevige middeleeuwse constructie, maar geen expliciet gotische (dus katholieke) uitstraling. De decoraties, zoals de muurankers en gebeeldhouwde bogen, waren functioneel én decoratief. Hoewel de renaissancedecoratie bestond uit Italiaanse vormen, was de versiering ondergeschikt aan de constructie. Dat maakte het gebouw een voorbeeld voor andere grote rijksgebouwen die in deze periode verrezen, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam (1885) en het departement van Justitie in Den Haag (1876-1883).

Tentoonstelling over het leven & werk van Fiep Westendorp

Fiep Westendorp is geboren in Zaltbommel. In het stadskasteel kun je op de bovenverdieping een permanente expositie over het leven en werk van Fiep Westendorp bezichtigen. Het museum bezit een uitgebreide collectie drukwerk en voorwerpen van Jip & Janneke en andere creaties van Annie en Fiep. Zo ook de ontwerptekening voor een fictieve paddenstoelententoonstelling die Fiep een tien opleverde voor het vak ‘decoratief tekenen’ tijdens haar eindexamen van de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in Den Bosch. Daarnaast is een deel van de woon- en werkkamer waar Fiep al haar sprekende en ontroerende tekeningen maakte te zien.

Zaltbommel – stad van Fiep Westendorp | (hereditasnexus.com)

In het museumcafé kunnen we nog wat drinken met elkaar alvorens we tegen 17.00 uur ter afsluiting van deze mooie dag een bezoek brengen aan het restaurant van Zorba de Griek, gelegen aan de Boschstraat 46 voor een gezellig en lekker etentje met elkaar.

http://zorbadegriekzaltbommel.nl/

Vanaf het restaurant is het 1300 meter teruglopen naar het station van Zaltbommel = 16 minuten lopen als je stevig doorwandelt.

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Nog heel even en dan gaan we net als Jan Boezeroen aan de boemel in Zaltbommel...👍🤗

  Hartelijke groeten, 

  Corine

  https://muzikum.eu/nl/jan-boezeroen/oei-oei-songtekst

   

  Jan Boezeroen - Oei Oei songtekst
  De buurman ging aan de boemel Hij keek te diep in 't glas De buurvrouw ging eens kijken Waar de buurman toch wel was Toen had ze hem gevonden Hi…
 • Beste allen,

  Dit is een belangrijke mededeling voor degenen die morgen (6-5 as) niet met de trein naar Zaltbommel komen. 

  Vandaag had ik nog even contact met gildegids Henk Wentink. Hij ziet naar ons uit maar wil graag op een andere plek afspreken (dus niet aan de Waalkade 6).

  Het nieuwe afspreekpunt is geworden:  Fietsknooppunt 16 = gelegen langs het water (een singel) op het punt waar de Wilhelminaweg overgaat in de Boschstraat. Gids Henk draagt een button en zal daar rond 10.40 uur aanwezig zijn. 

  Na aankomst met de trein verzamelen we op het NS station (= om 10.20 uur) en lopen daar dan via de lange Wilhelminaweg naar deze ontmoeitingsplek.  

  Tot zover weer even. Heel graag tot ziens allemaal in het mooie Zaltbommel!

  Hartelijke groeten,

  Corine

  11065128066?profile=RESIZE_930x

 • Beste allen, 

  Voorafgaand aan de wandeling met de Gildegids betalen we 4,00 Euro contant aan de gids. Het zou fijn zijn als je dit bedragje gepast kunt betalen, bedankt alvast😊👍. 

  Tot gauw ziens in de mooie stad Zaltbommel, waar het goed toeven is👍.

  "Het leven is goed in mijn Brabantse land", aldus Oh Sixteen Oh Seven..

  https://youtu.be/TaaUcJIwcGo

 • Beste allen,

  Heel binnenkort ga ik een tafeltje bestellen voor 5 personen voor een lekker etentje bij Zorba De Griek. Sophia, PeterV, Miranda en Joost hebben zich hiervoor aangemeld, waarvoor hartelijk dank👍🤗. 

  Mocht je nu ook nog meewillen naar Zorba de Griek, laat me dit dan per ommegaande weten ajb. Dan reserveer ik een extra plaatsje, heel gezellig. 

  Tot gauw horens/ziens in de mooie, oude Hanzestad Zaltbommel!

  Hartelijke groeten,

  Corine😚🍀🌻

  https://youtu.be/par4zqR6n80

  • Ha Jozita,

   Dankjewel voor je aanmelding bij Zorba, de dansende Griek! Iedere Griek heeft idd zijn eigen specialiteit, afhankelijk van de streek waar hij vandaan komt.

   We gaan zaterdag as de keuken van deze dansende Zorba in Zaltbommel verkennen & uitproberen. Heel gezellig dat je erbij bent👍🤗. 

   Tot gauw!

   Hartelijke groet,

   Corine🍀👍🙋‍♀️

 • Lunchcafé "In de Roos" liet me weten dat we met 16 personen aan één lange tafel in de oude raadszaal welkom zijn om te komen lunchen bij hen om 12.30 uur. Zij zien naar ons uit! Om die reden heb ik het deelnemersaantal opnieuw verhoogd naar 16.

  Mocht je ook zin hebben om aan de bommel te gaan in Zaltbommel, meld je dan snel aan voor dit uitje want vol = vol! 

  Tot gauw!

  Hartelijke groeten,

  Corine

 • Deze reactie is verwijderd.
  • Hallo Miranda, 

   Dankjewel voor je waardevolle aanvulling op mijn uitje Zaltbommel, heel fijn👍😊. Ik wist het bestaan daar niet van, is handig om te weten voor een nieuw uitje in de toekomst. 

   Tot horens/ziens🙋‍♀️🍀!

   Hartelijke groeten uit het mooie eiland Cuba 🏝

   Corine 

 • Beste allen,

  Ons mooie uitje Zaltbommel komt in zicht. Daarnet kreeg ik een laatste schrijven hierover van de coördinator van het Gilde.

  Gildegids Henk ziet naar ons uit en start om 11.00 uur met de wandeling door de historische binnenstad vanaf de Waalkade nr.6 (= gelegen tegenover restaurant "De Verdraagzaamheid".)

  Wij lopen daar om 10.20 uur vanaf het NS station Zaltbommel gezamenlijk naar toe. Mocht je nu liever met de auto komen dan kun je ook direct naar de gids toelopen. Laat me dit dan nog wel even van tevoren weten ajb om onnodig wachten op het NS station te voorkómen. 

  Heb je zin om na afloop van deze mooie dag ook mee te gaan uiteten bij Zorba de Griek (zie hierboven) dan hoor ik dat graag zo spoedig mogelijk van je. Dit Grieks restaurant wordt goed bezocht en zit op zaterdagavond meestal vol dus wees er tijdig bij. 

  Tot gauw ziens in de mooie oude hanzestad Zaltbommel, gelegen aan de mooie Waal! 

   

  Hartelijke groeten,

  Corine 🤗🍀

  11019723466?profile=RESIZE_930x

  • Hallo Els,

   Nog even deze reminder voor jou omdat je - anders dan de groep doet - niet bij het NS station van Zaltbommel start.

   De groep loopt vanaf het NS station naar de stad en treft jou om 11.00 uur ter hoogte van de Waalkade nr. 6 aan, waar de gids  op ons staat te wachten. 

   Tot zaterdag as, heel gezellig! 

   Hartelijke groeten,

   Corine👍😊🍀

 • Helaas moet ik mij voor deze activiteit afmelden. Ben bezig met opbouw van mijn beenspieren om mijn knieen weer in redelijke staat te brengen. Deze activiteit is daarom te zwaar momenteel. Veel plezier iedereen.

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.