• 12-09-2020 van 10:55 tot 21:30
 • Plaats: Gorinchem
 • Laatste wijziging: 11 september

STADSWANDELING MET RONDVAART
Bij de vestingstad Gorinchem loopt het water als een rode draad door de geschiedenis. Daarom wordt deze stadswandeling gecombineerd met een rondvaart op de veerpont. Want de vesting zelf ademt geschiedenis, maar over het gebied daarbuiten is ook veel te vertellen. Een rondje meevaren als onderdeel van de stadswandeling is daarom een unieke kans!
De persoonlijke verhalen van een echte Gorcumse gids geven iedere rondleiding een eigen draai. De verhalen gaan over bekende historische figuren in Gorinchem, zoals de vlucht van Hugo de Groot uit Loevestein, over avonturier Hendrik Hamel of over de Martelaren van Gorcum. Dit arrangement is daarom dé manier om al het moois van Gorinchem te ontdekken!

Het verzamelpunt en tevens de start van dit vaar-wandel-arrangement is om 10.55 uur bij de VVV, Groenmarkt 8, Gorinchem. De boot wacht niet dus zorg dat je op tijd bent.

Vanaf het station is het nog 900 meter (ca. 11 minuten) lopen via de Westwagenstraat. Ik kom met de auto dus ontmoeten we elkaar bij de VVV. 

https://mooigorinchem.nl/nl/locatie/stadswandeling-met-rondvaart

Stadswandeling en varen: 11.00 – 12.45 uur

Na het varen en wandelen wil ik rond 13.15 uur gaan lunchen bij 'De Gasterij', gelegen aan De Grote Markt 29 te Gorinchem. 

http://www.degasterij-gorinchem.nl/

Na de lunch, zo tegen 14.15 uur bezoeken we tot 17.00 uur het stedelijk museum van Gorinchem met daarin o.a. het relaas van de bekende MARTELAREN VAN GORCUM!

https://www.gorcumsmuseum.nl/

Het Gorcums Museum is een veelzijdig museum. Het vertelt de geschiedenis van de stad, heeft een verzameling Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw en laat Gorcumse kunst zien van nu. Er zijn altijd tijdelijke tentoonstellingen over kunst, vormgeving en geschiedenis.

Op de eerste verdieping ontdekt je de geschiedenis van de stad. Het Gorcums Museum heeft een overzicht vanaf de Middeleeuwen tot nu met daarin de Martelaren, de strijd tegen het water, de vestingwerken en portretten van bekende en onbekende Gorcumers, tot de onnavolgbare burgemeester Van Rappard toe.

DE GESCHIEDENIS VAN DE MARTELAREN VAN GORCUM speelde zich af ten tijde van de opstand tegen Spanje. Een strijd voor onafhankelijkheid, maar er liepen ook religieuze stellingnamen doorheen die verhard waren aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. De Beeldenstorm raasde in 1566 door de Nederlanden. In 1567 stelde Alva de gehate Raad van Beroerten in, die de opstandelingen en beeldenstormers streng berechtte. Op 1 april 1572 werd Brielle ingenomen door de watergeuzen, onder aanvoering van Lumey. Door dit succes kreeg de opstand voet aan de grond in de Noordelijke Nederlanden.

Vooral de clerus en de katholieke godsdienst waren het mikpunt van de geuzen. Kloosters werden gesloten. In verschillende plaatsen werden priesters en religieuzen vermoord. Velen van hen zochten daarom een veilig heenkomen als de geuzen in aantocht waren. Toen de geuzenvloot op 26/27 juni Gorcum innam, werden alle rooms-katholieke geestelijken gevangen genomen. Bijna twee weken lang werden ze gefolterd, getreiterd en verleid om hun geloof af te zweren. Op 5 juli 1572 werden ze per vrachtschuit naar Brielle vervoerd, waar Lumey hen bij aankomst, twee dagen later, opwachtte. In de nacht van 9 juli zijn ze naar Rugge gebracht, even buiten Brielle naar een klooster dat in april al gesloten en geplunderd was. Daar zijn de martelaren opgehangen aan de balken van de turfschuur.

Hun geschiedenis is goed bekend, omdat iemand uit Gorcum, die familie was van een van hen de gebeurtenissen van dichtbij heeft meegemaakt, daarbij nog getuigenissen van anderen verzameld heeft en daarover een boek geschreven. Zo weten we van al deze mensen de namen, waar ze vandaan kwamen, wat ze deden. En van de meesten ook hun levensloop en leeftijd.

Het Gorcums Museum heeft tevens een verzameling Gorcumse kunst, vanaf de zeventiende eeuw tot nu. Je maakt kennis met schilderijen van de zeventiende-eeuwse meesters die Gorinchem heeft voortgebracht. Daarnaast zijn er werken van kunstenaars die in de twintigste eeuw in Gorinchem hebben gewoond en gewerkt.

TENTOONSTELLING: ON THE MOVE, INTERACTIEF
Kunst hangt meestal aan de muur en doet niets. Maar waarom zouden kunstwerken niet kunnen bewegen of geluid kunnen maken? In de expositie On the move! toont het Gorcums Museum hedendaagse kunst in beweging. Alles draait, woelt, tuimelt, schuift, bromt, wiebelt en verschiet van kleur, in Gorinchem.

INTERACTIEF
Als een kunstenaar eenmaal de beweging opzoekt, zijn de mogelijkheden onbegrensd. Sommigen bouwen installaties, vaak heuse machines. Je kunt als kunstenaar spelen met licht en geluid. Videokunst opent weer deuren naar heel andere nieuwe wegen. En als bezoeker mag je af en toe zélf iets in beweging zetten.
Peter Zegveld bouwt theatrale en fantasierijke installaties, waarvan je je afvraagt of ze stiekem niet ècht leven. Zijn 'Rondgang' lijkt een rij apparaatjes, verbonden met een wirwar van kabels, maar het is een interactieve opstelling. Je zet hem zelf in gang, waarna in een cirkel opgestelde hoorns een ritmisch aanzwellend geluid laten horen.

Nadien wil ik gaan uiteten bij Aziatische restaurant 'Mandarijn' te Gorinchem, Arkelstraat 61. Laat me tijdig weten of je zin hebt om mee te gaan, dan reserveer ik een plaatsje voor je.  

http://www.mandarijn-gorinchem.nl/

Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Beste allen,

  Daarnet heb ik overlegd met het VVV over de extra plaats. Dit was mogelijk, heel fijn.
  De gids rekent morgen op de volgende 11 personen: Henriette, Wim, Rainer, Natascha, Rene R., Rene H., Stefan, Inge, Stef, Miranda en ondergetekende.

  Neem allemaal je mondkapje mee; het dragen hiervan is op de boot verplicht! Zorg dat je (ruimschoots) op tijd aanwezig bent bij het VVV; we kunnen niet wachten!

  Tot zover weer even, heel graag tot morgen allemaal!

  Hartelijke groeten,
  Corine
 • Beste allen,

  In plaats van achter de uitcheckpoortjes van de NS ontmoeten we elkaar om 10.55 uur voor het gebouw van de VVV, gelegen aan de Groenmarkt 8, waar we om 11.00 uur starten met het arrangement. Zorg dat je op tijd bent!


  Tot zaterdag aanstaande, heel gezellig!

  Hartelijke groeten,
  Corine
 • Beste allen,

  Even voor de duidelijkheid:
  In februari jl heb ik op aanvraag voor 10 personen een deelnemersbewijs gekregen van de VVV Gorinchem voor €125,-. De activiteit is wegens Corona doorgeschoven naar 12 september a.s.
  Degenen die mij toen al €12,50 hebben betaald hebben dus recht op deelname aan deze activiteit.
  De aangemelde & betalende deelnemers kunnen bij verhindering altijd een ander Aktivolid in hun plaats laten gaan (tegen betaling van de €12,50).

  Naar ik hoop is een en ander nu voor iedereen duidelijk geworden.
  Mocht je nog vragen hebben, kom gerust!

  PS: De Aziaat rekent ook op ons zaterdagavond om 17.30 uur, heel gezellig!

  Hartelijke groeten,
  Corine
 • Hoi Desiree, dank voor je berichtje, wat akelig voor je dat je nu in quarantaine moet verblijven. Laten we hopen dat alles weer in orde komt; weet dat we met je medeleven! Je kunt je kaartje verkopen aan iemand op de reservelijst, dat zou ik zeker doen.
  Miranda bijvoorbeeld komt nu in de middag maar zij gaat graag de hele dag mee weet ik van haar...Ook Harry22 wilde eerder nog graag mee, om maar wat voorbeelden te noemen.

  Nogmaals sterkte en beterschap toegewenst en heel graag tot ziens in voor jou betere tijden! Hou je haaks!

  Hartelijke groeten,
  Corine
  • Dankjewel Corine, hopelijk kan ik dit jaar nog aan een activiteit deelnemen.
 • Beste Corina beste mensen, onlangs heb ik een convid-19 test laten doen, dit is niet goed gegaan met als gevolg dat ik thuis moet blijven al is de test gelukkig negatief gebleken. Ze zijn met zo'n staafje te diep in mijn neus geweest...er is een ontsteking ontstaan . Ik wens jullie een hele gave dag toe met mooi weer! Mijn tijd komt wel weer en ik hoop dat er nog eens zo'n uitje georganiseerd word, dan ben ik graag vd partij. Groetjes voor jullie allemaal. Desiree
  • Hoi Desiree

   Wat sneu voor U dat het verkeerd is afgelopen met de test.
   Daarom weiger ik altijd met zo’n Coronatest convid-19 mee te doen.Of met andere testen.
   Je bent altijd negatief als je met zo’n test mee doet.
   Sterkte er mee.

   Wim
  • Dankjewel Wim, als jij bij jezelf blijft is dat eveneens positief.
  • Hi Desiree,

   Ik heb je een pbtje gestuurd!

   Groet Miranda
  • Heb niets ontvangen...
Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee voor € 9,95 per drie maanden of € 29 per jaar.

Wie is online

Inloggen om te zien wie online is.

 
Geolocation Partner: LocationIQ
  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op abonneren om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Aan- en afmelden

 

 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan de activiteiten en als je wilt zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.