• zondag 20-11-2022 van 11:00 tot 20:30
 • Plaats: Leiden
 • Laatste wijziging: 20 november

We starten deze mooie dag met de wandeling "Arm en Rijk", verzorgd door een gids van het Gilde in Leiden.  Deze bijzondere stadswandeling duurt anderhalf tot twee uur en kost € 5,00 per persoon.

Arm en Rijk wandeling - Het Gilde Leiden - Het Gilde Leiden

Nog geen 50 jaar geleden leek de Pancras wijk ten dode opgeschreven en dreigde geheel gesloopt te worden. Op bijna miraculeuze wijze is zij echter weer tot nieuw leven gebracht.

Van de Hooglandse Kerk tot de Tieleman & Dros conservenfabriek en van het St. Anna Aalmoeshuis tot de Zwartehandspoort toont de gids ons het andere gezicht van Leiden in de rijke 17e  eeuw en de gevolgen van de industrialisatie in de 19e eeuw binnen de bewogen geschiedenis van deze woon- en werkwijk.

De gids brengt ons om 13.15 uur naar het Rijksmuseum voor Oudheden Museum, gelegen aan het Rapenburg 28 te Leiden. Een tijdslot is niet meer nodig. 

https://www.rmo.nl/

Het Rijksmuseum van Oudheden brengt de oudheid en de archeologie tot leven. We kunnen in dit museum gaan genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. In 2018 bestond het museum tweehonderd jaar.

Collectie

De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden bestaat uit circa 180.000 objecten, verdeeld over vier verzamelgebieden:

 1. Egypte en Nubië
 2. Klassieke Oudheid (Grieken, Romeinen, Etrusken)
 3. Oude Nabije Oosten
 4. Nederland (prehistorie, Romeinse tijd, middeleeuwen)

 

Permanente en tijdelijke tentoonstellingen

In het museum vind je hoogtepunten uit verzamelingen die het hele jaar door te zien zijn in de vaste tentoonstellingen.

Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen die gerelateerd zijn aan de vaste collectie. Deze zijn meestal samengesteld met objecten uit de eigen collectie en bruiklenen van andere musea, variërend van gespecialiseerde Nederlandse musea of collecties tot internationaal gerenommeerde musea.

Over tentoonstelling ‘Byblos', ’s Werelds oudste havenstad

Op 14 oktober 2022 opent in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de grote tentoonstelling ‘Byblos, ’s Werelds oudste havenstad’.

De rijke geschiedenis van Byblos, gelegen aan de kust van het huidige Libanon, begint rond 6500 v.Chr. met een eenvoudig vissersdorpje, dat uitgroeit tot een welvarende stad.

Byblos is een grote tentoonstelling over ’s Werelds oudste havenstad in Libanon, met vijfhonderd objecten, waaronder topstukken uit het Nationaal Museum van Beiroet, het Louvre en het British Museum.

Vanaf 3000 v.Chr. speelde Byblos een ongekend grote rol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, onder andere door de handel in cederhout. Een vissersdorpje dat sinds 6500 v.Chr. werd bewoond, groeide uit tot een welvarende stad en werd de eerste internationale zeehaven ter wereld. Egyptenaren, Assyriërs, Babyloniërs, Feniciërs, Grieken en Romeinen lieten er hun sporen na.

De rijkdom van Byblos

De prachtige topstukken in de expositie komen uit de collecties van verschillende, internationaal gerenommeerde musea. Ze getuigen van de archeologische en culturele rijkdom van Byblos. Je ziet gouden wapens, kleurrijke kettingen van edelstenen, een Romeins mozaïek en een fraai bronzen beeld van Herakles. Maar ook eenvoudige vishaken, ankers en kleitabletten dragen bij aan het tot nu toe onderbelichte verhaal van de antieke havenstad. Daarin is de hoofdrol niet alleen weggelegd voor koningen en mythologische helden, maar ook voor handelslieden en gelukszoekers die naar Byblos kwamen om er te wonen en te werken.

VOORAANKONDIGING zomer 2022

Egyptische collectie

De Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden behoort tot de tien belangrijkste Egyptische collecties in de wereld. Tot die verzameling behoort ook het grootste topstuk: de tweeduizend jaar oude Egyptische tempel uit het dorp Taffeh. De tempel is een geschenk van Egypte aan de Nederlandse bevolking, als dank voor de steun bij een UNESCO-reddingsoperatie in de jaren zestig van de vorige eeuw. In de entreehal van het museum kunt u dit indrukwekkende monument van alle kanten bekijken.

Na de Gildewandeling, bij aanvang in het museum kunnen degenen die dat willen wat gaan gebruiken in het museumcafé.

Het museumcafé ligt pal naast de Egyptische tempel in de Tempelzaal. Misschien is dit wel de mooiste museale ruimte van Nederland. Een prachtige plek dus voor iedereen met of zonder toegangskaartje die iets wil nuttigen.

Het museumcafé  heeft een dagelijks wisselende kaart met diverse belegde broodjes, een specialiteit van de dag, soep, koffie, thee, zoete en hartige lekkernijen, fruit en (biologische) drankjes. Er zijn glutenvrije opties beschikbaar.

Vanwege de uitgebreide collectie blijven we tot sluitingstijd (17.00 uur)  in het Rijksmuseum voor Oudheden. Daarna sluiten we deze mooie dag af met een gezellig etentje in het lekkere Indiaas-Nepalees restaurant "Everest Tandoori:, gelegen aan het Noordereinde 15 te Leiden. Dit restaurant ligt op 10 minuten loopafstande (=800 meter ) verwijderd van CS station Leiden. 

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Beste allen,

  Ons mooie uitje Leiden komt rap naderbij. We starten met de wandeling "Arm en Rijk", verzorgd door een gids van het Gilde in Leiden. 

  Misschien ten overvloede maar denken jullie eraan om contant €5,00 af te rekenen met de gids? Dat is de afspraak die ik met de coördinator gemaakt heb.

  Alvast heel hartelijk dank hiervoor 🙏☺️, tot gauw!

  Hartelijke groeten  

  Corine 🙋‍♀️🍀

  • De man krijgt het contant én gepast.

  • Hai Erik, 

   Heel fijn dat je dit alvast in orde hebt gemaakt, dankjewel hiervoor 🙏😊👍. Zo ook namens de gids van het Gilde.

   Mochten we morgen onverhoeds in een natte sneeuwbui terechtkomen dan hoeft de gids  in ieder geval niet te zoeken naar wisselgeld tussen de sneeuwvlokjes.... 👍😄

   Tot morgen, heel gezellig!

   Hartelijke groeten, 

   Corine 👋🍀🌷

 • Hallo Koob,

  Dankjewel voor je aanmelding voor het etentje bij het Indiaas-Nepalese restaurant Everest Tandoori, gelegen aan het Noordeinde 15 te Leiden; heel gezellig👍😚.  Ze hebben daar heel fijne curries en tandoori-specialiteiten als je de website mag geloven. Ik heb ze vanavond even gebeld en op de dag van ons uitje, zondag 20 november as staat er om 17.15 uur een tafeltje gereed voor onze groep van 11 personen, heel gezellig! 

  Zodra het Rijksmuseum voor Oudheden haar deuren sluit lopen we hier gezamenlijk heen, ter afsluiting c.q. als kers op de taart van onze mooie culturele dag in Leiden 😊👍! 

   

  Tot gauw horens/ziens 🙋‍♀️🌺!

   

  Hartelijke groeten,

  Corine 🌻 🤗

 •  Hoi Corine, ik ga ook graag mee uiteten als het nog kan. Ik zie namelijk dat je voor 6 personen hebt gereserveerd. Ik weet niet of er nog plek is.

  • Hallo Jos,

   Dankjewel voor je aanmelding voor het etentje nadien bij het goed bekend staande Indiaas-Nepalese restaurant Everest Tandoori. Je hebt idd goed geteld dat we nu met meer dan 6 personen zijn.

   De volgende 10 personen gaan mee uiteten: Henriëtte, Marja M, Reint, Sophia, Petra, Natascha, Inge, Joost, jij en ik.

   Ik heb daarnet een tafeltje besteld voor ons tienen, heel gezellig! 

   Tot gauw ziens in het mooie Leiden. 

   Hartelijke groeten,

   Corine 🖐😉

   https://mteveresttandoori.nl/ 

    

 • Hai Natascha,


  Dankjewel voor je aanmelding voor dit uitje, heel fijn om te zien dat je weer tijd hebt om mee te gaan. Je bent immers lange tijd afwezig geweest vanwege je nieuwe opleiding.

  Wat gezellig om te horen dat je ook mee gaat uiteten bij het Indiase restaurant. Ik heb je naam op het lijstje geschreven en ga binnenkort een tafeltje reserveren. 

  Tot gauw ziens in het mooie Leiden, we gaan er weer een heel leuke dag van maken met elkaar! 

  Hartelijke groeten,

  Corine

 • Ha Corine,

  Ik ga graag mee uit eten. 

  Gr Natascha

 • Beste Aktivo'ers op de reservelijst, 

  Gisteren heb ik in overleg met de coördinator van het Gilde in Leiden het deelnemersaantal mogen verhogen naar 15 personen. Je kunt je nu dus opgeven als deelnemer.

  Mocht je inmiddels andere bezigheden buitenshuis hebben gevonden, meld je dan svp zo snel mogelijk af als reserve-deelnemer.  Dit om bestandsvervuiling te voorkomen. De reservelijst schuift helaas nog immer niet door....

  Bedankt alvast!

  Vriendelijke groeten, 

  Corine 

 • Ha Petra,

  Dankjewel voor je snelle aanmelding voor het etentje bij Everest Tandoori. De recensies over dit lekkere restaurant zijn heel lovend. Ik heb er net als jij nu ook al veel zin in!

  Tot gauw weer, heel gezellig!

   
  Hartelijke groeten,

  Corine 🙋‍♀️🍀👋

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

Als je betaalde periode is verlopen kom je na inloggen op de betaalpagina terecht. Betalingen vind je terug op je profielpagina.

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst SMS 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.