• 23-04-2022 van 10:15 tot 20:30
 • Plaats: Leeuwarden
 • Laatste wijziging: 23 april

https://www.ns.nl/dagje-uit/wandelen/leeuwarden.html

We verzamelen om 10.15 uur bij het station Leeuwarden waar we starten met de eerste 6 punten van de stadswandeling, zie ook de routebeschrijving hierboven.

Na het station komen we in de Prins Hendrikstraat en zien we als 1e het borstbeeld van Prins Hendrik de Zeevaarder (nr.1) . Daarna wandelen we langs het Paleis van Justitie en het Fries museum (nr.2). De scheve toren Oldehove (nr. 3) volgt al snel, gevolgd door de Prinsentuin (nr.4).

We wandelen verder in de  richting van de Doelestraat met als belangrijkste monument het Coulonhus. Dit pand is begin 18e eeuw gebouwd door hofarchitect Anthony Coulon en sinds 1958 in gebruik door de Fryske Akademy. Na het bekijken van deze mooie bezienswaardigheden wandelen we verder richting de Grote Kerkstraat, waar op nr. 9 het Keramiek Museum Princessehof is gevestigd. 

Keramiekmuseum Princessehof

Het hoofdgebouw is rond 1730 gebouwd door (opnieuw) Anthony Coulon, in opdracht van Maria Louisa van Hessen-Kassel. Hier zullen we zo rond de klok van 11.00 uur  arriveren. Een tijdslot is niet verplicht maar wel raadzaam. 

In de volksmond werd Maria Louisa van Hessen-Kassel ook wel  Marijke-Meu genoemd (= Fries voor tante Marijke; ze was erg geliefd vanwege haar goede daden als weldoenster. )  Zij was rond die tijd al de weduwe van Johan Willem Friso van Nassau-Dietz. (Deze  Johan van Nassau-Dietz is in 1702 erfgenaam geworden van zijn kinderloos overleden verre achterneef koning-stadhouder Willem III van Oranje en erfde zo ook de titel Prins van Oranje…) Sindsdien heet ons koningshuis van Oranje-Nassau.

Marijke Meu bewoonde haar ‘stadspaleisje’ tussen 1731 en 1765. In het museum zijn de resten van de voormalige stadhouderlijke rijschool met het 17de eeuws koetshuis opgenomen en de onlangs vernieuwde tentoonstelling “Thuis bij M.C. Escher”.  Hiermee eert het Princessehof een van zijn beroemdste bewoners: Maurits Cornelis Escher, die daar in 1898 het levenslicht zag en er zijn eerste levensjaren doorbracht. In deze kleine expositie leert je als bezoeker de jonge Maurits Escher  beter kennen.

In de theesalon van de Princessehof drinken we koffie en/of gebruiken we een vroege lunch. We blijven hier tot +/- 13.00 uur en vervolgen dan onze stadswandeling vanaf punt 7: Raadhuisplein met even verderop het standbeeld van graaf Willem Lodewijk, de eerste Friese stadhouder  (1584-1620) in de volksmond ‘Us Heit’ (onze vader) genoemd. Deze man was stadhouder ten tijden van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).

Na punt 8 (St. Anthony gasthuis (1857), Mata Hari (punt 9), de Grote- of Jacobijnerkerk (punt 10), Bonifatiuskerk (punt 11), Kanselarij en De Utrecht (www.deutrecht.frl) lopen we richting De Ossekop waar op nr. 11 het geboortehuis van Saskia van Uylenburg, de vrouw van Rembrandt van Rijn, staat. Nu fungeert het als kantoor van het bekende advocatenduo de gebroeders Anker.

Even verderop (links) vind je de oudste kroeg van Leeuwarden, De Ossekop (nr.13). Na het beeldje van Mata Hari volgen we het grachtje tot aan de Piksteen (nr.14). De schipper komend of gaand naar de loswal aan de Kelders, die deze steen het eerst met zijn pikhaak raakte had voorrang. De gracht was hier namelijk te nauw om elkaar te passeren.

Aan het eind van Naauw gaan we linksaf de Wirdumerdijk op met aan de rechterkant het Waaggebouw (nr.15). De Waag (nu restaurant) is een prachtig pand uit eind 16e eeuw. Tot 1884 was De Waag het centrum van de boter- en kaashandel. Het lag in de Nieuwestad, het winkelhart van Leeuwarden.

Aan het eind van de Wirdumerdijk komen we langs het Beursgebouw (1880) voor de boter- en graanhandel (nu bibliotheek). Tegenover het Beursgebouw staat de Mercuriusfontein (1923). Mercurius was de god van de handel. Hier eindigt onze  stadswandeling Leeuwarden.

Vanuit dit punt lopen we in 5 minuten naar de Kleine Kerkstraat 5 waar we rond 14.20 uur in de winkel van ‘Stichting Praamvaren Leeuwarden’ een kaartje kopen. 

Vanwege het gewijzigde tijdstip van de lange route  "De 8 van Leeuwarden" kiezen we voor de kortere  Blokhuispoortroute van 1 uur, vaartijd 14.30 -15.30 uur.  Deze mooie route geeft ons in een uur tijd een veelzijdig beeld van de gehele binnenstad. 

Een ticket voor deze rondvaart is vanaf maart 2022 ook online te koop via:

 Stichting praamvaren Leeuwarden (rondvaarten-leeuwarden.nl)

Na deze uitgebreide praamrondvaart lopen we tegen 15.30 uur naar de historische gevangenis De  Blokhuispoort, waar veel misdadigers gevangen gezeten hebben. Velen van hen vonden ook hun einde aan de galg op het Blokhuisplein.

We verzamelen daar uiterlijk om 15.50 uur, = 10 minuten vóór de besproken rondleiding.

Om 16.00 uur volgen we dan de rondleiding met een oud-bewaarder door de krochten van deze oude gevangenis, waar het in de nachtelijke uren nog flink kan spoken. In deze 1,5 uur durende mystieke ‘Prison Tour’ kruipen we in de huid van een gedetineerde en laten we ons verwonderen. Kosten: 10,00 Euro per persoon.

Tickets met de datum van 23 april 2022, tijdstip 16.00 uur zijn te bestellen bij:

https://www.leeuwardencityevents.nl/uitje/prison-tour-blokhuispoort/

TIP: Er zijn maximaal 16 plaatsen beschikbaar voor deze unieke Prison Tour dus wacht s.v.p. niet te lang met het bestellen van een ticket.

Na deze bijzondere rondleiding door het oude gevangeniswezen (16.00 tot 17.30 uur) lopen we gezamenlijk naar restaurant ’t Pannekoekschip, gelegen aan de Willemskade 69, waar we zo tegen de klok van 18.00 uur  met elkaar een pannenkoek gaan eten, ter afsluiting van deze mooie dag in Leeuwarden.

https://www.pannekoekschipleeuwarden.nl/

Mocht je ook graag een pannenkoek eten nadien, laat me dit dan voortijdig weten s.v.p.

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Corine, dank je wel dat je alles nog regelt vanuit je ziekbed. Ik hoop dat je snel bent hersteld.

  En Joost natuurlijk ook beterschap. We gaan er proberen een leuke dag van te maken maar ik vind het wel jammer dat jullie er niet bij zijn.

  Groet Jozita

 • Beste allen,

  Heel hartelijk dank voor jullie lieve medeleven😚👍, doet me heel goed in deze akelige tijd van thuis-isolatie 😩. Koob heeft inmiddels het stokje van eveneens zieke Joost 😥 overgenomen waarvoor heel hartelijk dank 🙏! Heel fijn dat je dit wilt doen, Koob. Zo kan dit mooie uitje toch doorgaan.

  Daarnet heb ik Het Pannenkoekschip opnieuw gebeld omdat naast Joost ook Wai is afgevallen. Zij weten dat jullie nu met 7 personen een pannenkoek komen eten. Ik heb een tafel gereserveerd onder de naam "Blaauw" (een in Friesland veel voorkomende naam; mijn opa kwam er vandaan..) Als je dat zegt komt het helemaal goed. 

  Nogmaals een heel fijne dag toegewenst in levendig Leeuwarden, geniet ervan en heel graag tot een volgende keer!

  Hartelijke groeten,

  Corine 🙋‍♀️🍀🌻

   

   

 • Ik ga toch niet mee met pannenkoeken eten, omdat ik een dikke rekening over mijn auto heb gekregen:(

 • Wat jammer,  beterschap Joost

 • Update vrijdag 22 april: Omdat ik (Joost) ook ziek ben, heb ik Koob bereid gevonden om de groep bij elkaar te houden, het telefoonnummer van Koob is 06 - 126 972 95

  Prettige dag iedereen

  • Beterschap Joost

 • Veel beterschap, dat jij spoedig herstelt.

 • Wat jammer Corine. We zullen je missen. Veel beterschap.

 • Heel veel beterschap Corine.

  Groetjes Lida

 • Wat jammer Corine, we moeten dus zonder jou.

  Veel beterschap

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

Als je betaalde periode is verlopen kom je na inloggen op de betaalpagina terecht. Betalingen vind je terug op je profielpagina.

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst SMS 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.