• 16-05-2020 van 10:15 tot 20:00
  • Plaats: Amersfoort
  • Laatste wijziging: 15 mei

Vandaag gaan we Amersfoort varend en wandelend beter leren kennen (middels de Mariavaart en een bezoek aan Kamp Amersfoort).

De Mariavaart is een vervolg op de eeuwenoude Vrouwevaart en wortelt in de middeleeuwse geschiedenis van de stad Amersfoort. De stad was in die tijd een van de meest populaire Maria-bedevaartoorden in de Noordelijke Nederlanden door verering van een Mariabeeldje.
De Mariaverering kreeg een nieuwe impuls door de vondst van het beeldje. Duizenden pelgrims stroomden toe en er werden honderden wonderen en gebedsverhoringen opgetekend. Ook na de reformatie ging de Vrouwevaart nog honderden jaren door. Begin 18e eeuw werd deze vaart officieel verboden. Individuele gelovigen hielden de Vrouwevaart echter in ere.

We varen langs plaatsen waar vroeger de kloosters stonden en passeren de bekende Mariaplaquette. Vervolgens stappen we uit bij de Koppelpoort waarna een korte wandeling naar de Oud-Katholieke Kerk Sint Georgius aan ’t Zand volgt. Daar krijgen we een rondleiding en komen vervolgens oog-in–oog te staan met resten van het Maria beeldje uit 1444, d.w.z. het originele houten paneel van het Mariawonder, waar het de duizenden pelgrims destijds allemaal om te doen was. Ook te bewonderen zijn het Mirakelboek en andere fraaie kunstwerken. En dat allemaal in een bijzonder mooie kerk in de stijl van de Amsterdamse School.

https://www.amersfoort-rondvaarten.nl/themaboten/vrouwevaart/

De Mariavaart en de rondleiding worden rond 12.00 uur afgesloten met een kopje koffie of thee in de kerk, waarna we richting Nationaal Kamp Amersfoort in Leusden zullen wandelen (= 4 km; ongeveer 45 minuten).

Nationaal Monument Kamp Amersfoort ligt op de grens van Leusden en Amersfoort en is een van de drie bekendste Nederlandse herinneringscentra. In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 35.000 veelal politieke gevangenen voor korte of langere tijd vastgezeten in dit doorgangs- tevens strafkamp dat onder direct bevel stond van de SS.
Na de oorlog wilde men de verschrikkingen uit het kamp zo snel mogelijk vergeten en werd het kamp volledig ontmanteld. Ondanks dat alles teruggebracht werd tot resten van de fundamenten is de beklemming voelbaar gebleven.

We gaan deelnemen aan een publieksrondleiding onder leiding van een ervaren gids.
De rondleiding start om 13.30 uur, begint in het bezoekerscentrum aan de Loes van Overeemlaan 19 in Leusden en duurt circa 1,5 uur.

Tijdens de rondleiding gaat het over het verblijf van gevangenen in Kamp Amersfoort, maar ook over de bezetting, vrijheidsbeperking, vervolging en verzet. Overblijfselen en monumenten op het terrein illustreren de gebeurtenissen uit de geschiedenis van deze plek.

Vooraf en na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken en documentaires te bekijken in het bezoekerscentrum.

HTTPS://WWW.KAMPAMERSFOORT.NL/OPENINGSTIJDEN-EN-PRIJZEN/

Na afloop van ons bezoek aan het Kamp (sluit om 16.00 uur) lopen we gezamenlijk terug naar Amersfoort, waar we nog wat zullen gebruiken bij restaurant Humphrey’s, gelegen aan de Bloemendalsestraat 61-63 (= 4 km lopen) prijsniveau: laag tot gemiddeld.
Mocht je zin hebben om nog wat langer door te praten eet dan gezellig mee. Geef me dit wel uiterlijk een week van te voren door zodat ik tijdig een tafeltje kan reserveren.

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

  • Vandaag werd ik gebeld door een vrijwilliger van het Gilde in Amersfoort omtrent de Mariavaart. Nieuwe datum kon helaas nog niet geprikt worden omdat er te veel onduidelijkheid is over de duur van de beperkende maatregelen.
    Zodra de boten weer gaan varen en kamp Amersfoort haar deuren weer opent wordt deze activiteit herhaald en gaan we er alsnog een mooie dag van maken met z'n allen!
Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee voor € 9,95 per drie maanden of € 29 per jaar.

Wie is online

Inloggen om te zien wie online is.

 
Geolocation Partner: LocationIQ
  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op abonneren om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Aan- en afmelden

 

 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan de activiteiten en als je wilt zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.