• zaterdag 21-08-2021 van 12:00 tot 18:00
 • Plaats: Dieren
 • Laatste wijziging: zaterdag 21-08-2021

NS-wandeling Veluwezoom: Van Dieren naar Rheden (11,5km) of Velp (ca. 16 km)

Dit is een NS wandeling van station Dieren naar station Velp, 16 km. Voor degene die 11,5 km wil wandelen, kan op eigen gelegenheid de laatste 2 km naar station Rheden lopen.

Mooiste NS-wandeling

NS en wandelplatform LAW peilden in 2010 de mening van wandelaars vanwege het 20-jarig bestaan van NS-wandelingen. De wandelaars wezen NS-wandeling Veluwezoom aan als onbetwiste favoriet.

Een van de grootste natuurgebieden

Met bijna vijfduizend hectare is dit een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Behalve uit bos bestaat het uit heide, stuifzand en landgoederen met landbouwgrond. De bossen vormen het domicilie van een grote variëteit aan planten en dieren. In 1930 kreeg de Veluwezoom als eerste natuurgebied in Nederland de status van Nationaal Park.

14 bospaden komen samen

Let aan het begin van de wandeling even op de Carolinaberg, genoemd naar de dochter van stadhouder Willem IV. Op de top komen maar liefst 14 bospaden bijeen. Mooi voorbeeld van de geometrische landschapsinrichting die in de 17e en 18e eeuw in zwang was. De bosrijke route voeren ons door het Nationaal Park Veluwezoom. Eerst lopen we over de heuvels van de Onzalige Bossen, die vroeger tot het jachtdomein van de Prinsen van Oranje behoorden. Op dit gedeelte van de route krijgen je kuiten het zwaar te verduren, vanwege de flinke hoogteverschillen. Een van de vele hoogtepunten van deze wandeling vind je vlak voorbij De Carolinahoeve.  Op een lengte van 2 kilometer kunnen we 50 meter hoogte overbruggen. We maken nu een tocht over de 'Koningslaan', een prachtige laan door de Onzalige Bossen. Het kilometerslange pad daalt en stijgt voortdurend en is omzoomd door oude beuken: alsof je door een erehaag loopt van statige beschermheren.

Gletsjers op drift

Het heuvelachtige landschap heeft een reden. De heuvels zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd, opgestuwd door gletsjers op drift. Het hoogste punt ligt 110 meter boven NAP. Dat lijkt peanuts, maar voor Nederlandse begrippen is dat hooggebergte: alleen de heuvels in Zuid-Limburg steken daar nog een stukje bovenuit, maar die zijn dan ook ‘hors catégorie’.

Posbank: mooiste heideveld van Nederland

Halverwege verandert het karakter van de wandeling drastisch en lopen we dwars over de indrukwekkende heide bij de Posbank en de Zijpenberg. Die heide is in elk jaargetijde mooi, maar natuurlijk het mooist als ze bloeit. Deze enorme met heide begroeide stuwwal op de zuidelijke Veluwe biedt vanaf een hoogte van 90 meter boven NAP een weids uitzicht over het IJsseldal en de Achterhoek. Bij helder weer kun je helemaal tot in Duitsland kijken. Waarom heet de Posbank eigenlijk de Posbank? Heeft geen snars met de Postbank te maken, mocht je dat soms denken. Het heidegebied is genoemd naar een stenen bank, die daar in 1918 werd geplaatst ter ere van de ANWB-pionier G.A. Pos. Het kan zijn de het erg druk is bij Paviljoen De Posbank. 

Voordat we de heide verlaten kunnen degene die dat willen een korter wandeling nemen (11,5km) naar station Rheden. De groep zal dan min of meer gesplitst worden.

 

Beekhuizerbeek

Na de heide duiken we het dichte bos weer in, waarbij we nu langs mooie sprengetjes lopen door het dal van de Beekhuizerbeek. We krijgen nog een verstild meertje voorgeschoteld met waterval en tot slot lopen we  langs de Keienberg. Kort daarna arriveren we op het station van Velp en hebben er ca. 16 km opzitten.

 

Info wandeling: NS-wandeling Veluwezoom

Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Hoi Edwin  , mijn trein komt 12:13 aan  !

 • Hallo Edwin,

  Ik ben om 12.07 uur op het station en ik wandel tot Rheden.

  Groet, Theo

  • Goedemorgen Theo,

   Prima. tot straks.

   Groet, Edwin

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.