• donderdag 18-05-2023 van 10:15 tot 20:30
 • Plaats: Den Haag
 • Laatste wijziging: donderdag 18-05-2023

Op deze mooie Hemelvaartsdag gaan we er weer een cultureel en gezellig dagje Den Haag van maken met elkaar. Zodra iedereen aanwezig is lopen we vanaf het station in 14 minuten richting Rijksmuseum “De Gevangenpoort”, gelegen aan het Buitenhof 33. Voor een bezoek aan dit museum is het aan te raden om online een kaartje te kopen. Zo weet je zeker dat je naar binnen kunt. We nemen tijdslot 10.30 uur.

https://www.gevangenpoort.nl/nl 

Museum de Gevangenpoort is een icoon in Den Haag, prachtig gelegen aan de Hofvijver. In de 13de eeuw vormde dit gebouw de imposante toegangspoort tot het Binnenhof. Enkele eeuwen later werd het een gevangenis en gerechtsgebouw van het machtige Hof van Holland. Hier wachtten verdachte misdadigers op hun proces en werden wanbetalers opgesloten.

Tegenwoordig vertelt museum De Gevangenpoort het spannende verhaal van misdaad en straf in voorbije tijden middels een gratis audiotour! Neem daarom je oortjes mee! Je ziet en beleeft hoe mensen in vroegere tijden werden opgesloten, berecht, gestraft en in welke cellen zij zaten. Ook krijg je te horen dat er wel degelijk verschil was tussen arme en rijke gevangenen.

Op deze plek vonden enkele belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis plaats zoals de moord op de gebroeders De Witt. Ook kun je in het museum de nationale martel- en strafwerktuigen bekijken.

We blijven hier tot ongeveer 12.35 uur. Daarna lopen we in 5 minuten naar tram 1, halte Kneuterdijk, vertrek om 12.45 uur voor ons bezoek aan museum Beelden aan Zee (Harteveltstraat1) met lunch!

Om 12.58 uur stappen we uit bij halte "Scheveningse slag/Beelden aan Zee" waar we vervolgens een lekkere lunch gaan gebruiken in het museum. Een tijdslot is niet meer verplicht. Wil je zeker zijn van een ticket dan kun je dit wel online kopen. Neem dan een tijdslot van 13.00 uur.

https://www.beeldenaanzee.nl/

Museum Beelden aan Zee werd in 1994 gesticht door het verzamelaarsechtpaar Theo Scholten en Lida Scholten-Miltenburg. Het richt zich als enige museum in Nederland exclusief op moderne en hedendaagse, (inter)nationale beeldhouwkunst. Het eerste beeldje voor de collectie Beelden aan Zee werd gekocht in 1969. De collectie Beelden aan Zee omvat anno nu meer dan 5000 beelden, waaronder ongeveer 1000 gipsmodellen en 500 penningen.

De collectie varieert van portretten tot monumentale, meer dan levensgrote beelden. Leidmotief is van oorsprong het mensbeeld; waarbij kunstenaars zowel de uiterlijke verschijning als de menselijke psyche willen ontrafelen.

De mens is immers het meest veelzijdige onderwerp dat denkbaar is. Al eeuwenlang hebben kunstenaars en beeldhouwers de mens als centraal onderwerp genomen. Eveneens worden daarbij de meest uiteenlopende materialen gebruikt, van brons, steen en keramiek tot piepschuim, plastic, glas, textiel en ijzer. Enkele beelden zijn hier op de website in 3D te bekijken.  De vorm van museum Beelden aan Zee is gelijk aan die van een schelp; aan de buitenkant is alleen de zacht beige muur te zien en pas binnenin openbaart zich het door architect Wim Quist ontworpen museumgebouw. Er zijn het hele jaar door wisselende tentoonstellingen te bewonderen.

We blijven tot 15.20 uur in dit museum en lopen dan in 8 minuten naar bushalte Kurhausweg waar we bus 23 nemen (vertrekt om 15.33 uur) naar museum en Nationaal Monument Oranjehotel, gelegen aan de Van Alkemadelaan 1258 nemen (= 11 minuten); bushalte Duinkerksestraat, waar we uitstappen. Na ongeveer 6 minuten lopen komen we dan om 15.50 uur aan bij het Nationaal Monument Oranjehotel waar geen tijdslot meer nodig is! Dit museum bevindt zich in de Penitentiare Inrichting Haaglanden, locatie Scheveningen Zuid/Oost.

NB: Vorig jaar zijn we tijdens de "NS stadswandeling Den Haag, 8 km" al langs dit mooie, statige oude gebouw gelopen met een groepje Aktivo'ers. 

Https://www.oranjehotel.org/

Wat is er te zien?

Vaste tentoonstelling:   In de voormalige dienstvertrekken en verschillende cellen is nu de vaste tentoonstelling over het Oranjehotel te zien. Hier wordt verteld over het gevangenisleven en gevangenissysteem, maar ook over de bezetting, het verzet, de ontwrichting binnen families en de naoorlogse omgang met het verleden.

Https://nl.wikipedia.org/wiki/Oranjehotel 

Een animatiefilm brengt het dagelijks leven in beeld en laat 24 uur in het Oranjehotel zien. Indrukwekkende verhalen van gevangenen worden geïllustreerd aan de hand van documenten, foto's, interviews en films. In een (gratis) audiotour hoor je bovendien persoonlijke verhalen, gebaseerd op brieven, dagboeken en memoires, o.a. van Simon Vestdijk.

Simon Vestdijk:  Simon Vestdijk (1898-1971) is een van de meer bekende gevangenen in het Oranjehotel. De schrijver verbleef in 1943 bijna 6 weken in de gevangenis om te worden ondervraagd. Na zijn verhoor keerde hij weer terug naar Sint-Michielsgestel, een gijzelaarskamp voor de politieke en culturele elite.

Inspiratie:  Vestdijks tijd in het Oranjehotel was een belangrijke inspiratiebron voor zijn semi-autobiografische roman Pastorale 1943, dat hij vlak na de bevrijding in 1945 schreef, en in 1978 werd verfilmd. Uit de stukken over het Oranjehotel, gebaseerd op persoonlijke herinneringen, kunnen we veel over zijn ervaringen in het Oranjehotel opmaken. Zo bevestigde Vestdijk in zijn boek diverse afkomsten en redenen van arrestatie van de gevangenen. Over de eerste nacht van hoofdpersoon Johan Schults schreef Vestdijk:

‘Voor het eerst nam hij deel aan het eerwaardige gevangenisritueel der klopseinen, waarop zelfs de Duitse modelcipiers geen inbreuk hadden weten te maken. Zoals de tam-tam-signalen door de oerwouden van donker Afrika, zo zwierf van cel tot cel het ritmische ‘klop kloppe klop klop rust klop klop’ – uit alle richtingen scheen het te komen, zelfs van boven waar geen cellen waren. Er werd niet bij geroepen, het sein volstond: we zijn er nog, we zijn als jullie, en nu gaan we slapen’.

Cel 601: In het hart van het cellencomplex bevindt zich Cel 601, een van de dodencellen op de D-gang. Terdoodveroordeelden brachten hier hun laatste nacht door. Sinds het einde van de oorlog is Cel 601 en zijn inventaris, in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. De muren tonen de originele inscripties van de gevangenen.

Het Poortje: Het kleine Poortje en de naastgelegen grote poort aan de Van Alkemadelaan gaven tijdens de Tweede Wereldoorlog toegang tot het Oranjehotel. Via het kleine Poortje verlieten terdoodveroordeelde gevangenen het Oranjehotel. Ruim 250 mensen werden vanuit deze gevangenis op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Aan de buitenmuur is een plaquette te lezen met een versregel van oud-gevangene Anthonie Donker: 'Gedenk hun laatste gang door deze poort. Hun leven voor vrijheid en voor recht gegeven. Zet hun strijd voort'. 

Op 6 september 2019 is het Nationaal Monument Oranjehotel door Koning Willem-Alexander geopend door de grote poort op een kier te zetten. Voortaan is er altijd zicht van buiten naar binnen, en van binnen naar buiten.

In dit Nationaal Monument blijven we tot sluitingstijd = 17.00 uur. We lopen  in 12 minuten naar tramhalte “Nieuwe Duinweg" waar we rond 17.18 uur tram 9 terugnemen naar het centrum van Den Haag (halte Kalvermarkt/Stadhuis = 14 minuten bussen).

Daar aangekomen lopen we in 7 minuten (= na 600 meter) naar het lekkere Griekse restaurant Irodion, gelegen aan de Grote Markt 19, niet ver van CS Den Haag, waar we rond de klok van 17.45 uur aanschuiven aan een gezellig gedekte tafel. Degenen die niet mee gaan uiteten kunnen doorlopen naar het station.

https://www.irodiondenhaag.nl/

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • We hebben nog tot 12.30 uur de mogelijkheid om naar Galerij Willem 5 te gaan in de Gevangenpoort. Als je tijd over hebt kun je dat ook doen! 
  Tot straks 👋!

 • Beste allen,

  Abusievelijk is er een verkeerd telefoonnummer bij deze activiteit verschenen. Het juiste telefoonnummer voor morgen is: 06-18 49 80 53. 

  Voor de tour door de Gevangenpoort is het handig als je je eigen oortjes meeneemt! 

  We zien elkaar om 10.15 uur onder de wolk op het CS van Den Haag. Theo en Henriette sluiten later in één van de genoemde musea aan.

  Om deze activiteit vlot te kunnen doorlopen en ook alles daadwerkelijk te kunnen zien zullen we bovengenoemde tram- en bustijden stipt hanteren. 

  Tot morgen, heel gezellig👍🤗!

  Hartelijke groeten,

  Corine

  11128937689?profile=RESIZE_400x

 •  Hoi Corine,

  Ik kom later. Ik ben rond 11.10 uur in de gevangenenpoort. 
  Wil ook wel graag mee eten.

  Mvrgr,

  Theo

  • Hallo Theo,

   Bedankt voor je berichtje; heel gezellig dat je meegaat naar Den Haag en ook meegaat naar de Griek👍🤗; ik ga het regelen voor je. Sophia heeft zich ook voor het etentje opgegeven dus gaan we nu met 9 personen, heel fijn😊👍.

   Henriette53 heeft last van de spoorwerkzaamheden op haar traject en gaat daarom ook op eigen gelegenheid naar de musea toe vertelde ze me. Dan treffen we jullie  bij een van de bovenstaande musea, waar de groep op de genoemde tijden aanwezig is. Dat komt vast wel goed!

   Neem je tijd en doe maar kalm aan hoor, dat is prima! 

   Tot ziens in zonnig Den Haag op 18 mei as = Hemelvaartsdag. We gaan er met elkaar weer een heel mooie dag van maken👍😊🌞🌞🌞🌞🍀🪷! 

   Tot gauw👍🧚‍♀️!

   Hartelijke groeten, 

   Corine 🙋‍♀️🪷🌻🌻🌻

 • Beste allen,

  Hoewel Hemelvaartsdag nog even op zich laat wachten ga ik over enkele dagen wel alvast een tafeltje bij de Griek reserveren voor de volgende 7 personen: Marja, Inge, Henriette, Peter, Joost, Reint en ondergetekende. 

  Wat opvalt aan de menukaart van deze Griek zijn de bijzondere authentieke & vegetarische gerechten. De menukaart van de Griek in Zaltbommel, (waar we zaterdag 6-5  jl overigens heerlijk hebben gegeten met 6 personen) zag er totaal anders uit dan de menukaart van de Griek in Den Haag. Zoek en proef dus maar de verschillen op 18 mei as👍😀! 

  Heb je ook zin om mee te gaan naar dit authentieke Griekse restaurant maar staat je naam er nog niet tussen, laat me dit dan zo spoedig mogelijk weten a.j.b. Dan reserveer ik een extra stoel aan de tafel en gaat het helemaal goedkomen op donderdag 18 mei as! 

  Tot gauw horens/ziens, heel gezellig 😊🙋‍♀️🖐!

  Hartelijke groeten, 

  Corine 🤗👍🍀🪷https://www.irodiondenhaag.nl/restaurant-menu/

   

  Restaurant menu
  • Hallo Sophia, 

   Dankjewel voor je aanmelding en wat leuk te horen dat je ook mee gaat naar het authentieke Griekse restaurant Irodion👍☺️. We zijn nu met 8 personen, heel gezellig! Ik ga morgen een tafeltje bespreken!

   We gaan er met elkaar weer een heel mooie Hemelvaartsdag van maken in Den Haag. Om voldoende tijd te hebben in de diverse musea nemen we een aantal keer de tram. Zo reizen we snel en efficiënt van A naar B!

   Tot gauw ziens in de mooie hofstad 🤗👍!

   Hartelijke groeten,

   Corine 🙋‍♀️🪷🍀🌞

    

    

 • Beste allen, 

  Het is reeds mogelijk om een online ticket te bestellen voor ons bezoek aan de Gevangenpoort. Het is weliswaar geen verplichting maar wordt wel aangeraden.

  Zelf heb ik daarnet ook alvast een ticket besteld. Zo weet je zeker dat je erbij bent op deze hemelse dag om 10.30 uur in het hart van Den Haag! 

  Tot gauw!

  Hartelijke groeten, 

  Corine 👍🙋‍♀️🪷🍀

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.