Historie (historischevereniginghaastrecht.nl)

Vandaag gaan we een bezoek brengen aan het mooie Haastrecht in de Krimpenerwaard.

We starten de dag met koffie en gebak bij restaurant ‘Over de Brug”, gelegen aan de Veerlaan 1 te Haastrecht, op loopafstand van de bushalte. 

https://www.hoteloverdebrug.nl

Rond 10.50 uur lopen we dan gezamenlijk in 3 minuten naar het Gemaal toe, alwaar een vriendelijke gids ons rond de klok van 11.00 uur opwacht voor de rondleiding.

De rondleiding door het Gemaal plus het museumbezoek duren van 11.00 tot 12.30 uur. Kosten rondleiding: 5,00 Euro per persoon. Bij het Gemaal drinken we nog een extra kopje koffie (1,50 Euro). Voor de liefhebbers zijn daar ook stroopwafels (0,50 cent) verkrijgbaar. De kosten van de rondleiding plus de koffie met koek schiet ik op dat moment even voor waarna een ieder mij de gemaakte kosten later terugbetaalt. 

Het Verhaal van het Gemaal

Het Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht is 150 jaar geleden in 1872 gebouwd om mensen te kunnen laten wonen en werken onder zeeniveau. Het hele jaar staat het Gemaal in de avonduren in het blauwe licht.

Het Gemaal haakt aan bij thema’s en evenementen zoals 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie, de Maand van de Geschiedenis en de Week van Ons Water en Halloween. Dichtbij huis organiseert Het Gemaal lezingen en werkt ze mee aan een actiekaart.

Het veenweidegebied van West-Nederland is qua waterhuishouding een omgekeerde wereld: de meeste huizen liggen er lager dan de rivieren. Dat is niet altijd zo geweest.

Duizend jaar geleden lag alle land nog boven de afwaterende stromen. Hoe heeft dat gebied zo ver kunnen zinken? Welke problemen gaf dat voor de waterhuishouding? Welke vernuftige oplossingen hebben de mensen door de eeuwen bedacht om het water de baas te blijven? En wat is er nodig om in de toekomst de voeten droog te houden?

Maquettesfilmskaarten en originele machines in Gemaal De Hooge Boezem geven op aanschouwelijke wijze een antwoord op al die vragen. 

Film over waterberging

Het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden heeft de Hooge Boezem achter Haastrecht als waterbergingsgebied ingericht. In de film wordt verteld waarom het gebied is aangelegd en dat er ook een belangrijke rol is weggelegd voor natuurontwikkeling. 

Rond 12.30 uur brengen we dan een bezoek aan het Oude Raadhuis van Haastrecht (bouwjaar 1618!) dat tegenwoordig omgebouwd is tot restaurant. In deze mooie ambiance, gelegen aan de Hoogstraat 79, Marktveld 20, gaan we met elkaar een heerlijke lunch gebruiken.

‘t Raedthuys Haastrecht (raedthuys-haastrecht.nl)

Na de lunch, zo rond de klok van 14.00 uur bezoeken we heel even het leuke Hofje van Zijll van den Ham, gelegen aan de Hoogstraat 56 te Haastrecht. Het Hofje van Zijll van den Ham is een complex van een zestal woningen uit 1866 dat eerder bestemd was voor de huisvesting van 'behoeftigen'. Huidig gebruik: sociale woningbouw. 

Hofje van Zijll van den Ham - Wikipedia

Ook bezoek we de 6e boezemmolen, welke onderdeel is van de 4,2 km lange wandeling  “Het Haastrechtse Zondagommetje”. In de buurt van deze molen wijst een overzichtsbord ons de plek waar in de Middeleeuwen Kasteel Haastrecht heeft gestaan.  

Haastrechtse zondagommetje | RoutesinUtrecht

Startpunt wandeling: TOP Haastrecht, Concordiaplein 2, Haastrecht.

Deze wandeling laat ons kennismaken met het oude centrum van het stadje Haastrecht met het stadhuis en het museum Bisdom van Vliet met zijn fraai aangelegde bijbehorende tuin.

Achter Haastrecht ligt een prachtig en uniek vogelnatuurgebied: De Hooge Boezem. Met het hele jaar door veel verschillende trekvogels. Onderweg krijgen we  nog een fraai uitzicht op de gerestaureerde 6e Boezemmolen die op zaterdagen volledig in werking is en welke we zullen gaan bezoeken. 

https://www.zuidhollandslandschap.nl/boezemmolen

Na afloop van deze wandeling lopen we weer terug naar museum Paulina Bisdom van Vliet, waar we onderweg al een glimp van hebben opgevangen. Om 15.30 uur zijn we daar van harte welkom voor de 1,5 uur durende groepsrondleiding (8,00 per persoon, ter plaatse te voldoen).

Museum Paulina Bisdom van Vliet is gelegen aan de Hoogstraat 166, zie ook de website hieronder:  

Museum Paulina Bisdom van Vliet

 Ze zou zo weer binnen kunnen komen ...Een eeuw terug in de tijd …

Museum Paulina Bisdom van Vliet is een sfeervol, authentiek ingericht woonhuismuseum. In het gedempte licht dwaal je van kamer naar kamer en zie je de meest schitterende serviezen, meubelstukken, schilderijen, uitbundig versierde gordijnen. Je loopt over de fraaie, handgeknoopte tapijten. Het voelt alsof je bij een rijke familie op visite bent.

… naar een dag uit het leven van een rijke patriciërsfamilie

Paulina le Fèvre de Montigny–Bisdom van Vliet was de laatste bewoner van deze patriciërswoning uit de negentiende eeuw. Zij was een bijzondere vrouw die veel betekend heeft voor de samenleving van Haastrecht en omgeving.

Nadat Paulina in 1923 was overleden, werd het huis een museum. Dat had Paulina in haar testament bepaald. Tot op de dag van vandaag is het huis nog precies zo ingericht als in de tijd dat het bewoond werd. Daarom biedt het een unieke kijk in het leven van welgestelde families uit de negentiende en begin twintigste eeuw. Dit alles maakt museum Paulina Bisdom van Vliet een plek van groot museaal historisch belang. 

Museum Paulina Bisdom van Vliet - Wikipedia

We blijven tot sluitingstijd (= 17.00 uur) in dit fraaie museum.

Er zijn voor de bezoekers nog wel wat aandachtspunten, zie de link hieronder: 

https://bisdomvanvliet.nl/bezoek-het-museum/huisregels

Als laatste wil ik deze mooie dag afsluiten met een lekker en gezellig etentje bij Bregje, gelegen aan de Grote Haven 26 te Haastrecht . Heb je zin om rond 17.20 uur mee te gaan naar dit zeer betaalbare restaurant, laat me dit dan svp uiterlijk 2 weken van tevoren even weten zodat ik een plaats voor je kan reserveren.

Haastrecht | Proeflokaal Bregje

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Beste allen,

  Willen jullie eraan denken om voldoende contant (munt)geld mee te nemen naar de horeca in  Haastrecht? Op die manier is het eenvoudiger om de door het restaurant opgestelde gezamenlijke rekening te voldoen, mocht aparte betaling niet mogelijk zijn. 

  Bedankt alvast voor de medewerking, heel fijn👍🤗! 

  Tot gauw ziens in het mooie oude Haastrecht. 

  Hartelijke groet,

  Corine 👍😊💐🍀🌹

  12372705859?profile=RESIZE_400x

 • Let op! 

  Wegens werkzaamheden rijden er komend weekend geen treinen van en naar Gouda

  https://www.ns.nl/reisinformatie/werk-aan-het-spoor/

  Werkzaamheden aan het spoor | NS
  Bekijk hier de geplande werkzaamheden aan het spoor. Ga je op reis? Check vooraf je reis in de Reisplanner.
  • Ha Joost,

   Hartelijk dank voor de link en de aanvullende informatie; fijn om dit tijdig te horen.

   We starten met koffie en gebak van 10.00 uur tot 10.45 uur bij restaurant "Over de brug" dus is er wel wat extra tijd voor als iemand een busaansluiting heeft gemist en iets later komt dan 10.00 uur. 

   https://www.hoteloverdebrug.nl

   Tot ziens op zaterdag 3 februari as, heel gezellig! Neem voor de zekerheid een paraplu mee!

   Hartelijke groet,


   Corine

   12368607491?profile=RESIZE_930x

   Hotel-Restaurant Over de Brug | WELKOM
   Middenin Haastrecht treft u ons hotel/restaurant waar vandaan u de omgeving kunt verkennen of genieten op onze zonnige terrassen en heerlijke gerecht…
  • Met bus 107 kun je vanuit Utrecht Centraal naar Haastrecht reizen. Als je om 9.24 u vanuit Utrecht vertrekt, kom je om 10.13u in Haastrecht aan, als je om 9.54 u vanuit Utrecht vertrekt, kom je om 10.43u aan.

   https://reizen.keolis.nl/nl/utrecht/lijnen/5107/dienstregeling/heen...

    

   Dienstregeling | Lijnen | Lijn 107: Utrecht - Gouda | Syntus Utrecht
  • Met bus 107 kun je vanuit Gouda naar Haastrecht reizen, maar dan moet je met een NS-bus in Gouda zien te komen

   V Gouda 10.01, A Haastrecht 10.12

   Of

   V Gouda 10.31u, A Haastrecht 10.42 u

 • Beste allemaal,

  Daarnet heb ik de bevestiging gekregen van Bregje Haastrecht dat we van harte welkom zijn, ook met 5 personen, te weten: Peter, John, Margret, Sophia en ondergetekende zo omme nabij de klok van 17.15 uur. Dat is ná ons bezoek aan Museum Paulina Bisdom van Vliet en de rondwandeling. 

  Natuurlijk wacht ons in de middag eerst nog een heerlijke lunch in de sfeervolle ambiance van  ‘t Raedthuys Haastrecht (raedthuys-haastrecht.nl). 

  Heel graag tot ziens op zaterdag 3 februari as in het mooie oude stadje Haastrecht met zijn roemruchte (patriotten)verleden.  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Aanhouding_bij_Goejanverwellesluis

  Hartelijke groet,

  Corine

  12365744661?profile=RESIZE_930x

  Museum Paulina Bisdom van Vliet
 •  Hallo allemaal,

  Er kwam een plaats vrij, ik heb me opgegeven. Wie wil kan heen en terug meerijden van en naar Utrecht. Ik eet niet mee bij Bregje.
  Groetjes Martin

  • Ha Martin,

   Dankjewel voor je reactie en je zeer vriendelijke vervoersaanbod. Daar maak je vast wel iemand blij mee, heel attent van je. 

   Fijn dat je erbij bent in Haastrecht; we gaan er met z'n allen een heel mooie en gezellige dag van maken.

   Tot gauw ziens!

   Hartelijke groeten, 

   Corine 

   12271523488?profile=RESIZE_710x

    

 • Beste allen,

  Ons mooie uitje Haastrecht, waar we met z'n allen heerlijk gaan onthaasten, komt rap naderbij. Om die reden heb ik vanavond al een lunchreservering voor 12 personen geplaatst bij restaurant 't Raedhuys. In deze mooie en sfeervolle ambiance gaan we rond 12.30 uur met elkaar een heerlijke lunch gebruiken.

  ‘t Raedthuys Haastrecht (raedthuys-haastrecht.nl)

  Na de rondwandeling en ons bezoek (met rondleiding) aan museum Paulina Bisdom van Vliet gaan we ter afsluiting van deze mooie dag in Haastrecht gezellig uiteten bij restaurant Bregje, waar ik een tafel voor 4 personen ga bespreken.

  Heb je je nog niet opgegeven voor het lekkere en betaalbare etentje bij Bregje en wil je wel mee, laat me dit dan zo spoedig mogelijk weten s.v.p. Dan reserveer ik een plaatsje aan tafel en komt het helemaal goed op zaterdag 3 februari as in het oude Haastrecht.

  Tot gauw horens/ziens! 

  Hartelijke groeten,

  Corine 🤗🪻🌻🌹👍

  Haastrecht | Proeflokaal Bregje

   


  12289347501?profile=RESIZE_930x

  ‘t Raedthuys Haastrecht
  Het stadhuis van Haastrecht is het voormalige gemeentehuis van de voormalige gemeente Haastrecht, een stad in de provincie Zuid-Holland.
  • NB: Een kleine aanvulling op het vervoer terug na afloop van het lekkere & gezellige etentje bij Bregje. 

   Ik ga met de auto naar Haastrecht en kan op de terugweg 3 personen een lift geven naar NS station Gouda👍😊.

   Hartelijke groeten, 

   Corine 🙋‍♀️👍🪷

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.