We gaan een zeer afwisselende wandeling in het prachtige buitengebied van Eerbeek doen. We komen langs sprengbeken, industrieel erfgoed, door bos en weilanden.  

Eerbeek en de Eerbeekse beek

Eerbeek of Erbeke (betekenis bebouwde grond bij beek) komt voor het eerst voor in een oorkonde van 1046. Rond 1663 staat het dorp Eertbeeck op de kaart, de beek heet ook Eertbeeckse beek. Gelegen op de Veluweflank bestaat Eerbeek uit de Noorderenk en Molenenk. De Eerbeekse beek ontspringt achter het buurtschap Coldenhove en stroomt, dwars door het centrum van Eerbeek, richting de IJssel. De omgeving van de beek was door de waterkracht en het heldere water van hoge kwaliteit geschikt voor de vestiging van vele papiermolens.
In 1630 maakt papierschepper Vincent Schoonman voor het eerst papier in een tot papiermolen ongebouwde watermolen. ‘Papierdorp’ Eerbeek telde 150 jaar later 11 papiermolens.
Nog steeds zijn er 3 grote internationale papier- en kartonproducenten gevestigd.

De koren en oliemolen 

De geschiedenis van de Eerbeekse oliemolen begint met een korenmolen die behoorde tot de bezittingen van Huis te Eerbeek. De oudste vermelding dateert uit 1395. De Eerbeekse oliemolen is de enige nog werkende bovenslag watermolen in Nederland, waar olie wordt
geslagen uit lijnzaad. Het was vroeger gebruikelijk om ‘beuk te garen’. Dat wil zeggen: beukennootjes verzamelen om er olie uit te slaan, het zogenaamde ‘beuk slaan’. Het waren neveninkomsten voor kleine boeren. Het restproduct, de overgebleven koeken, diende als
veevoer. Omdat de boeren regelmatig met het koren naar de graanmaalderij moesten, ontstond er op deze plek ook een café.

Kasteel Coldenhove

Het jachtslot Coldenhove werd rond 1300 gebouwd, nadat de graven Van Gelre de jachtrechten op de Veluwe ontvangen. De naam Koldenhave of Coldenhove betekent ‘koude plaats’. Gelegen in het dal van de Eerbeekse Beek is het hier nog steeds vaak kouder. Bij het sobere jachtslot werd later een fraaie tuin met waterpartijen en vijvers aangelegd. In 1700 kochten stadhouder-koning Willem III van Engeland en zijn vrouw Mary Stuart het enigszins vervallen jachtslot Coldenhove. Het slot moest net als paleis Het Loo bij Apeldoorn een lusthof worden, waar zij hun gasten koninklijk zouden kunnen ontvangen tijdens jachtpartijen. Helaas brandde het slot in 1701 tijdens de restauratie geheel af. Het kasteel werd niet meer herbouwd, omdat Willem III in maart 1702 stierf na een val van zijn paard. Tot 1795 bleef het jachtslot Coldenhove in het bezit van het Koninklijk Huis. Hierna is het gebied verder verkaveld en kwamen grote delen van de grond in het bezit van de eigenaar van de papiermolen Coldenhove.

 

Kerstens molentje

In het midden 17e eeuw begon de uitbreiding van de papiermolens op de Veluwe en werden sprengen gegraven; bronnen waar het water naar boven werd gebracht om vanaf daar verder te stromen naar lager gelegen gebieden. In deze tijd werd ook de Gravinnebeek gegraven, een noordwestelijke tak, die uitkwam op de Eerbeekse Beek. In december 1717 kocht de toenmalige eigenaar van Huis te Eerbeek een stuk grond bij de Gravinnebeek en liet hier een papiermolen bouwen, de Nieuwe Molen genaamd. Waar ooit het waterrad zat, is nu een watervalletje om het hoogteverschil op te vangen. Het Kerstens Molentje is de verdwenen watermolen, die is vernoemd naar de laatste pachter en papiermaker Hendrik Kersten. Deze molen werd afgebroken rond 1933. Bij de bouw van de Veluwse papiermolen in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem werd gebruik gemaakt van diverse onderdelen van het Kerstens Molentje.

Het huis te Eerbeek

Het Huis te Eerbeek kent een lange geschiedenis. Het huis is op veel verschillende manieren gebruikt en vaak herbouwd en aangepast. Het landhuis werd in 1822 geheel verbouwd, waarna het zijn huidige uiterlijk kreeg. In 1895 kochten prof. dr. Max Weber en zijn vrouw dr. Anna Weber-van Bosse het landgoed Huis te Eerbeek. Daarmee kreeg Eerbeek één van de belangrijkste zoölogen en een befaamd algologe als inwoners. Met hen reisde een stoet aan
hoogleraren, bezoekers vanuit de hele wereld, exotische gewassen en dieren mee. Anna en Max waren beide erg betrokken bij de Eerbeekse samenleving. Max richtte de Boerenleenbank en de imkervereniging Eensgezindheid op. Mede hierdoor wordt sinds 1902 elk jaar op de 4e zaterdag van september de Eerbeekse honing- en bijenmarkt gehouden, de grootste en oudste honingmarkt van Nederland. Hij was de stichter van het gemeenschapsgebouw Eerbeeks Belang en Anna was in 1921 één van de oprichtsters van de Montessorischool in Eerbeek. Het landgoed is tegenwoordig in gebruik als hotel-restaurant en de exotische tuin is grotendeels
opengesteld voor het publiek.

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

  • Zie dat we gaan eten in restaurant De Korenmolen.Valt mee met de prijzen.
   Zie dat op dit moment gesloten zijn.

   Wegens personeel gebrek.

   Zal 1e Pinksterdag niet zijn.

   Wim

  • We verzamelen zondag  om 11:30 uur bij de korenmolen en gaan vooraf aan de wandeling wat drinken. Paar geleden al geregeld. Deze week en vandaag nog 2 keer contact gehad. Komt goed.

 • Ik wil ook graag mee uit eten.

 • Tot nu toe gaan 7 personen na afloop eten bij restaurant De korenmolen. Hoor graag voor woensdag 24 mei, wie ook nog mee wil. Dan kan ik definitieve aantal door geven. Zorg voldoende (losgeld) of beschik over een tikkie. Apart afrekenen is op deze dag niet mogelijk vanwege de drukte

 • Hallo Stefan,

  Ik ga ook mee uit eten.

  Groeten,  Jan

 • Hoi Stefan, na afloop van de wandeling wil ik graag blijven eten. 

  Gr. Peter

 • Beste Stefan

  Bij deze wil ik na afloop van de wandeling graag uit eten.

  Als het nog gelukt is.

  groet,

  Wim

  • Geen probleem. Is geregeld

 •  Hallo Stefan, bij deze geef ik het alvast door. Na de wandeling blijf ik eten.

  Groetjes Betty.

 • Vandaag contact gehad met de brasserie van vakantiepark Landall Coldenhove. Deze grlegenheid als tussen stop. Gereserveerd voor 15 personen. Wil daar omstreeks 3 uur arriveren om wat te drinken, te lunchen ed. We kunnen apart betalen.

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.