• 15-08-2021 van 11:00 tot 21:00
 • Plaats: Zutphen
 • Laatste wijziging: gisteren

Vandaag gaan we de stad Zutphen verkennen middels een stadswandeling met gids en een bezoek aan het stedelijk museum.

De gids van het Gilde laat ons graag de mooie plekjes en monumentale gebouwen van de Hanzestad zien, zoals middeleeuwse vestingwerken, kerken en huizen. Zutphen heeft in zijn eeuwenoude centrum de meeste middeleeuwse monumenten van Nederland!

't Vertrekpunt van de wandeling is het stadhuis in Zutphen, gelegen aan het ’s Gravenhof. De start is om 11.30 uur en de wandeling duurt 1,5 uur. 

Rond het tijdstip van 13.00 uur gaan we met elkaar lunchen in het mooie, gezellige en stokoude Genietcafé Borro’s hof’, (nu omgebouwd tot restaurant) gelegen aan de Oude Bornhof 55 -57 te Zutphen.

https://www.genietcafe.nl/

Ter info:
Borro was een kanunnik van de Sint-Walburgiskerk in Zutphen. Kort voor 1320 kocht hij een halve hectare grond met een huis tussen de Zaadmarkt, de latere Bornhovestraat en de Schupstoel.

De geschiedenis van het Bornhof (Borro’s hof) begint met de stichtingsakte van 1320. Toen stelde Borro een testament op, waarin hij zijn huis en de hof vermaakte aan de armen en behoeftigen. Ook liet hij opnemen dat het beheer van huis en hof was opgedragen aan het bestuur van de stad Zutphen en dat het eigendom nooit mocht worden verkocht. Na zijn overlijden trad zijn wilsbeschikking automatisch in werking: onder toezicht van een provisor (bestuurder) gaf het huis eeuwenlang voedsel, kleding, geld en onderdak aan arme Zutphenaren.

Na de lunch bezoeken we tussen 14.30 en 16.30 uur het STEDELIJK MUSEUM ZUTPHEN. 

https://museazutphen.nl/

Het Stedelijk Museum Zutphen is een cultuurhistorisch museum dat de geschiedenis van Zutphen en de Graafschap (de huidige Achterhoek) verzamelt en op originele wijze in beeld brengt. Ontdek ‘Het Verhaal van Zutphen’, een van de oudste steden van Nederland, aan de hand van bijzondere objecten uit de museale, archeologische en archiefcollecties.

Daal af naar de gewelfde middeleeuwse kelder en stap in de roerige geschiedenis van de plek die zich tot de stad Zutphen ontwikkelde. Een belangrijke gebeurtenis in deze ontwikkeling was de aanval door Vikingen in 882, die als een crimescene getoond wordt.
Tijdens een wandeling door de tijd, wisselen hoogtepunten en dieptepunten elkaar af zoals de Hanzetijd – die Zutphen de bijnaam ‘De Rijkste’ bezorgde – en de gewelddadige Tachtigjarige Oorlog.

De pracht en praal van de Gelderse adel wordt getoond, waaronder het beroemde ‘Zutphens Zilver’, maar ook de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog.

Opvallend zijn de objecten die tot de oudste van Nederland behoren, zoals het ‘oudste horloge’ (de Zutphense kwadrant uit 1300), het ‘oudste stripverhaal’ (de Maan- en klaagbrief uit 1493) en de ‘oudste foto’ uit 1839.

Na afloop wil ik gaan uiteten bij het lekkere & goed betaalbare Turks-Italiaans restaurant Efeze, gelegen aan de Houtmarkt 50 te Zutphen.

https://www.efezezutphen.nl/

Mocht je het leuk vinden om mee te gaan laat me dat dan uiterlijk een week van tevoren weten zodat ik tijdig een tafeltje kan reserveren.

Deelnemers aan een stadswandeling van het Gilde Zutphen krijgen 10% korting op de rekening van stadsbrouwerij Cambrinus. Om die reden gaan we voordat we bij Efeze gaan eten eerst nog een biertje drinken bij stadsbrouwerij Cambrinus, van 16.45 tot 17.45 uur.

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Hallo Deeske, 

  Dankjewel voor je berichtje, dat ik helaas niet kan terugvinden op de Aktivosite. Zou je mij daarom een p.b.-tje willen sturen alsjeblieft? Alvast heel hartelijk dank. 

  Vriendelijke groeten, 

  Corine 

 • Helaas weer te laat geregeerd balen....gr Deeske

 • Ik grijp er helaas wederom naast en blijf reserve!

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

Als je betaalde periode is verlopen kom je na inloggen op de betaalpagina terecht. Betalingen vind je terug op je profielpagina.

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...
  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.

Aan- en afmelden

 

 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan de activiteiten en als je wilt zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.