• 17-10-2020 van 10:30 tot 21:00
 • Plaats: Zutphen
 • Laatste wijziging: dinsdag

Vandaag gaan we de stad Zutphen verkennen middels een stadswandeling met gids en een bezoek aan het stedelijk museum.

De gids van het Gilde laat ons graag de mooie plekjes en monumentale gebouwen van de Hanzestad zien, zoals middeleeuwse vestingwerken, kerken en huizen. Zutphen heeft in zijn eeuwenoude centrum de meeste middeleeuwse monumenten van Nederland!

't Vertrekpunt van de wandeling is het stadhuis in Zutphen, gelegen aan het ’s Gravenhof. De start is om 11.00 uur en de wandeling duurt 1,5 uur. 

Rond het tijdstip van 12.30 uur gaan we met elkaar lunchen in het mooie, gezellige en stokoude Genietcafé Borro’s hof’, (nu omgebouwd tot restaurant) gelegen aan de Oude Bornhof 55 -57 te Zutphen.

https://www.genietcafe.nl/

Ter info:
Borro was een kanunnik van de Sint-Walburgiskerk in Zutphen. Kort voor 1320 kocht hij een halve hectare grond met een huis tussen de Zaadmarkt, de latere Bornhovestraat en de Schupstoel.

De geschiedenis van het Bornhof (Borro’s hof) begint met de stichtingsakte van 1320. Toen stelde Borro een testament op, waarin hij zijn huis en de hof vermaakte aan de armen en behoeftigen. Ook liet hij opnemen dat het beheer van huis en hof was opgedragen aan het bestuur van de stad Zutphen en dat het eigendom nooit mocht worden verkocht. Na zijn overlijden trad zijn wilsbeschikking automatisch in werking: onder toezicht van een provisor (bestuurder) gaf het huis eeuwenlang voedsel, kleding, geld en onderdak aan arme Zutphenaren.

Na de lunch bezoeken we rond 14.00 uur tot sluitingstijd (17.00 uur) het

STEDELIJK MUSEUM ZUTPHEN MET EXPOSITIE: CODE GEEL & ZONNIG/WIM OEPTS

https://museazutphen.nl/

Het Stedelijk Museum Zutphen is een cultuurhistorisch museum dat de geschiedenis van Zutphen en de Graafschap (de huidige Achterhoek) verzamelt en op originele wijze in beeld brengt. Ontdek ‘Het Verhaal van Zutphen’, een van de oudste steden van Nederland, aan de hand van bijzondere objecten uit de museale, archeologische en archiefcollecties.

Daal af naar de gewelfde middeleeuwse kelder en stap in de roerige geschiedenis van de plek die zich tot de stad Zutphen ontwikkelde. Een belangrijke gebeurtenis in deze ontwikkeling was de aanval door Vikingen in 882, die als een crimescene getoond wordt.
Tijdens een wandeling door de tijd, wisselen hoogtepunten en dieptepunten elkaar af zoals de Hanzetijd – die Zutphen de bijnaam ‘De Rijkste’ bezorgde – en de gewelddadige Tachtigjarige Oorlog.

De pracht en praal van de Gelderse adel wordt getoond, waaronder het beroemde ‘Zutphens Zilver’, maar ook de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog.

Opvallend zijn de objecten die tot de oudste van Nederland behoren, zoals het ‘oudste horloge’ (de Zutphense kwadrant uit 1300), het ‘oudste stripverhaal’ (de Maan- en klaagbrief uit 1493) en de ‘oudste foto’ uit 1839.

EXPOSITIE: CODE GEEL & ZONNIG

 

Na afloop wil ik gaan uiteten bij het lekkere & goed betaalbare Turks-Italiaans restaurant Efeze, gelegen aan de Houtmarkt 50 te Zutphen.

https://www.efezezutphen.nl/

Mocht je het leuk vinden om mee te gaan laat me dat dan uiterlijk een week van tevoren weten zodat ik tijdig een tafeltje kan reserveren.

 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Beste allen,

  Vandaag kreeg ik een bevestiging van het Gilde in Zutphen dat de wandeling door mag gaan in de oude setting met 11 personen. Om die reden kunnen er nog 3 deelnemers aanschuiven, die nu op de reservelijst staan.
  Nieuw is wel (sinds Corona) dat het Gilde al van te voren het deelnemersgeld (5,- Euro) wil innen. Om die reden stuur ik jullie binnenkort een berichtje met daarin mijn rekeningnummer zodat jullie het bedrag tijdig kunnen overmaken (betalen = deelname), waarvoor alvast heel hartelijk dank.

  Tot zover weer even.

  Heel graag tot ziens in het mooie Zutphen.

  Hartelijke groeten,
  Corine
Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee voor € 9,95 per drie maanden of € 29 per jaar.

Wie is online

 
 
Geolocation Partner: LocationIQ
  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op abonneren om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Aan- en afmelden

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan de activiteiten en als je wilt zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.