• zondag 05-03-2023 van 11:00 tot 21:00
 • Plaats: Amerongen
 • Laatste wijziging: 2 februari

We starten vandaag met een rondleiding door het Tabaksteeltmuseum, verzorgd door een enthousiaste vrijwilliger. 

Het Tabaksteeltmuseum is in 1984 geopend als Historisch Museum Amerongen met als hoofdthema ‘Tabaksteelt’. In 2009 is het museum, na een grondige restauratie van de tabaksschuur waarin het is gevestigd, geheel heringericht als tabaksteeltmuseum. Het Tabaksteeltmuseum laat het verleden van de tabaksteelt in Amerongen en omgeving herleven. Het museum geeft de bezoeker een beeld van de groei, het drogen en het verwerken van de tabak in Amerongen en omgeving.

www.tabaksteeltmuseum.nl

Na het zien van een film over de afkomst van de tabak en de medicinale werking ervan (Christoffel Colombus zag Indianen roken op tabaksbladeren in Zuid-Amerika. Hierdoor kwam hij op het lumineuze idee de tabaksplant mee te nemen naar Europa..) toont de vrijwilliger ons diverse tabaksplanten in de tuinen van het museum. 

Na ons bezoek aan het tabaksteeltmuseum, zo rond de klok van 12.30 uur maken we een mooie wandeling van 2 km langs diverse bezienswaardigheden door oud-Amerongen, de zogenaamde Tabaksbladroute.

Tabaksbladroute-web.pdf (amerongeninspireert.nl)

Via deze afwisselende route komen we zo rond de klok van 13.15 uur aan bij ons gezellige  lunchadres, het centraal gelegen oude hotel-restaurant Buitenlust. https://www.buitenlust-amerongen.nl/  Burg. Jhr. H v.d. Boschstraat 13, 3958 CA Amerongen. Hier gaan we met elkaar een lekkere lunch gebruiken. 

Na de lunch lopen we naar kasteel Amerongen gelegen aan de Drostestraat 12 - 20, waar een bijzondere expositie wordt gehouden over het Rampjaar 1672. We boeken online een ticket om 14.30 uur. Hier blijven we tot sluitingstijd = 17.00 uur.

https://www.kasteelamerongen.nl/

Nu te zien in Kasteel Amerongen: "Goet en Bloet" - Strijdvaardige familie verliest kasteel in rampjaar 1672.

Kasteel Amerongen - Wikipedia

In 2022 is het precies 350 jaar geleden dat het Rampjaar (1672 – 1673) plaatsvond. Het  'rampjaar' 1672 geldt nog altijd als een dieptepunt in de Nederlandse geschiedenis. De gebeurtenissen van dat jaar waren zo traumatisch dat ze werden samengevat in de woorden 'redeloos, radeloos, reddeloos'een uitdrukking die we nog steeds kennen. In 1672 was het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos...Maar wat gebeurde er nu precies? De Republiek werd aangevallen, De Fransen bezetten de helft van het land, de gebroeders De Witt werden vermoord en Wilhelm III werd tot stadhouder uitgeroepen...

Om het Rampjaar te herdenken is tot en met 26 maart 2023 een gloednieuwe expositie te zien in Kasteel AmerongenGoet en Bloet.  Deze tentoonstelling vertelt het verhaal vanuit het oogpunt van de familie van Reede: Een invloedrijk adellijke familie die een cruciale rol heeft gespeeld in deze roerige tijden.

Godard Adriaan van Reede: diplomaat en heer van Amerongen laat zijn have en goed achter om hulptroepen te halen in Berlijn. Zijn zoon, Godard van Reede, die zijn ‘goet en bloet’ op het spel zet door in het leger te strijden tegen de Fransen. En Margaretha Turnor, vrouwe van Amerongen die het Kasteel tot het laatst wil behouden.

Unieke brieven uit deze tijd zijn bewaard gebleven en geven een persoonlijk inkijkje in de beleving van het Rampjaar door de familie van Reede. De expositie op het Kasteel leidt door de verhalen van de familie en toont veerkracht in tijden van ramp.

In het rampjaar 1672 werd de Nederlandse Republiek aangevallen door een machtige vijand: de koning van Frankrijk en zijn drie bondgenoten. Het voortbestaan van de Nederlandse Republiek stond op het spel. Dankzij de Oude Hollandse Waterlinie bleef Holland grotendeels gespaard. Maar van Gelre tot Groningen en van Utrecht tot Brabant werd het land bezet en werden de bewoners mishandeld en uitgeperst. Kasteel Amerongen bevond zich in bezet gebied en kreeg te maken met de wreedheden van de bezetter en een bijzondere vorm van afpersing, de brandschatting.

In 2020 organiseerde het Utrechts Archief een expositie over het rampjaar. Voor deze expositie werkten ze samen met theatergroep Aluin, die verschillende personages speelden, waaronder onze eigen Margaretha Turnor. De expositie moest voortijdig haar deuren sluiten vanwege de coronapandemie. Ze hebben er toen voor gekozen om de verschillende personages een eigen podcast te geven. Luister hieronder naar de podcast van Margaretha Turnor.

Het Utrechts Archief - Het Rampjaar on Apple Podcasts

In de zaal staan zaalgidsen paraat waaraan je zo nodig nog dingen kunt vragen.

De geschiedenis van de tuin

De Tuin (kasteelamerongen.nl)

Niet alleen het Huis, maar ook de tuin heeft een rijke geschiedenis. De tuin maakt deel uit van het historische ensemble en beslaat tien hectare. De tuin vertelt vier eeuwen tuingeschiedenis. De historische tuin bestaat uit verschillende onderdelen: de bloementuin, de moestuin, de boomgaard en het bospark. De geschiedenis van de tuin gaat ver terug en de tuin heeft verschillende uiterlijke kenmerken en functies gehad.

Nadat in 1673 de Fransen het kasteel verwoesten, werd onder leiding van Margaretha Turnor een nieuw Huys op de oude fundamenten herbouwd (met behulp van de belastingbetaler!)

De tuin werd in rechte vakken verdeeld met elk een eigen invulling: een moestuin, een boomgaard en een bosgebied. In deze periode werd ook een nieuwe buitengracht gegraven en een Bastion aangelegd. In de achttiende eeuw eeuw krijgt de tuin een meer Barokke architectuur met symmetrisch aangelegde arabesk-patronen, Buxus broderies en een structuur van paden, die als zichtlijnen fungeren. Vanaf ongeveer 1790 veranderde de tuin in de toen populaire Engelse Landschapstijl. Natuurlijke vormgeving krijgt de overhand en de tuin werd zogezegd ‘vereenvoudigd’. Aan de zuidkant ontstond een landschappelijk parkje met een eenvoudige rondwandeling.

Er valt veel te vertellen over de tuin en zijn historie, maar ook over de tuin vandaag de dag. De kasteeltuin is namelijk nog vol in leven: wekelijks komen de tuinvrijwilligers bijeen om de hele kasteeltuin te onderhouden onder begeleiding van de tuinbaas. Bijzondere soorten peren, appels en bloemen groeien en bloeien in de tuin. Er wordt onder andere Amerongse Appelcider van de appels gemaakt (te koop in de kasteelwinkel) en in het prieeltje liggen de groenten uit de moestuin te koop. De tuin van Kasteel Amerongen kun je dus proeven!

Ter afsluiting van deze mooie dag wil ik zo rond de klok van 17.30 uur gaan uiteten bij de beste Chinees van heel Amerongen namelijk Bamboo City Amerongen, gelegen aan de Overstraat 35 (= 400 meter lopen van de bushalte “Amerongen Dorp”).  

Restaurant – Bamboo City

Mocht je zin hebben om mee uiteten te gaan naar deze lekkere Chinees, laat me dit dan zo spoedig mogelijk weten want dan reserveer ik een plaatsje voor je aan de tafel, heel gezellig!

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Hoi, hoi, ik heb me zojuist afgemeld en heb een kaartje te koop voor het kasteel om half 3 op 5 maart. Een VriendenLoterij kaart. Heeft er iemand interesse?

 • Beste allen,

  Vanaf heden kunnen er tickets gekocht worden voor kasteel Amerongen op zondag 5 maart as met tijdslot 14.30 uur. De tentoonstelling "Goet en Bloet" is erg populair. De voorraad is echter zeer beperkt en dan geldt helaas de regel: Op = op!

  Wees er dus heel snel bij en koop vandaag nog je ticket met tijdslot 14.30 uur om teleurstelling c.q. misgrijpen te voorkomen!!!

  Heel graag tot ziens allemaal in het mooie oude Amerongen! 

   

  Hartelijke groeten,

  Corine

 • Beste allen,

  Zodra het ticket voor de tentoonstelling "Goet & Bloet" online te koop is geef ik jullie een seintje. Ik verwacht wel dat we de volgende maand ons ticket kunnen aanschaffen.

  Online een ticket kopen is de beste optie wil je niet naast het net vissen als je die dag bij de fysieke kassa staat.... Er is nu helemaal veel belangstelling voor deze tentoonstelling daar deze na 23 maart as verleden tijd zal zijn...

  We houden contact!

  Hartelijke groeten, 

  Corine⚘️🍀🎅🖐

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst SMS 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.