• zondag 23-06-2024 van 11:00 tot 20:30
 • Plaats: Driehuis
 • Laatste wijziging: 22 juni

Vandaag combineren we natuur met cultuur en maken we een afwisselende rondwandeling in Zuid-Kennemerland. Vanuit een authentiek dorpsstationnetje voert de route ons door een oude binnenduinrand met prachtige landgoederen en een sfeervolle begraafplaats met rijke historie, in een schitterend wandelbos.

https://www.landschapnoordholland.nl/activiteiten/routes/rondwandeling-driehuis-beeckesteijn

Na de start lopen we al snel naar de restanten van Huis te Velsen. Dit was in de Middeleeuwen het kasteeltje van de Heren van Velsen. Helaas hebben Duitsers veel gesloopt in Driehuis, alles ter vergroting van de schootvelden rond hun Festung IJmuiden in de Atlantikwal.

We vervolgen de wandeling en gaan rond 11.30 uur wat gebruiken bij de fraai gelegen Brasserie Beeckestijn, gelegen aan de Rijksweg 130 in Velsen-Zuid. Hier blijven we tot even voor 13.00 uur. 

Home — Brasserie Beeckestijn

Rond 13.00 uur gaan we met ons online aangeschafte ticket (!) naar binnen bij museum Beeckestijn, waar we ook de tuin zullen aandoen. Tevens is er tijd voor een bezoek aan de vaste expositie: Beeckestijn Omzeild! Zie ook de tekst hieronder.

Buitenplaats Beeckestijn, Velsen Zuid, is een in zijn geheel bewaard gebleven grote buitenplaats, die in de 18de eeuw is gesticht aan de duinrand in Kennemerland.
In de 16de eeuw staat ongeveer op de plaats van het huidige Beeckestijn een hofstede. Het huis ontwikkelt zich in de loop der tijd van een eenvoudig huis tot een buitenplaats, gesticht als zomerverblijf van Amsterdamse regenten. Het landgoed ligt direct aan het water, het Wijkermeer en is vanuit Amsterdam makkelijk per boot te bereiken.

Sinds het begin van de 17de eeuw heeft de buitenplaats minstens zes verbouwingen en uitbreidingen ondergaan. Dit gebeurt in opdracht van de Amsterdamse regentenfamilies Corver, Trip en Boreel. De familie Boreel heeft de buitenplaats in haar bezit tot het midden van de twintigste eeuw.
Mede door de veranderende tijdsomstandigheden raakt het landgoed vanaf het begin van de twintigste eeuw in verval, maar gelukkig kan afbraak worden voorkomen, omdat de gemeente Velsen zich over het landgoed ontfermt. De gemeente is er uiteindelijk in geslaagd het landgoed met park en tuinen fraai te herstellen en voor het publiek open te stellen.

https://www.hendrickdekeyser.nl/de-huizen/buitenplaats-beeckestijn

Vanaf mei 2007 is Huis Beeckestijn met de bijgebouwen (beide koetshuizen en de kapelwoning) in bezit gekomen van Hendrick de Keyser.

Na een periode van wisselende kunsttentoonstellingen, is vanaf 28 juni 2019 Beeckestijn ingericht als ‘Museumhuis’. In de Museumhuizen van Hendrick de Keyser hoef je niet te fluisteren of met je handen op je rug rond te lopen. Je wordt juist uitgenodigd om je thuis te voelen: ga lekker zitten op de bank of kijk eens in de lades van de buffetkast.

Home - Buitenplaats Beeckestijn

Vaste expositie: Beeckestijn Omzeild!

De tentoonstelling "Omzeild! Buitenplaats Beeckestijn en de komst van het Noordzeekanaal" gaat terug naar de 19e eeuw. Amsterdam zoekt een oplossing om zijn haven bereikbaar te houden. Een oud plan om een rechte, korte verbinding vanaf Amsterdam direct naar de Noordzee te maken wordt weer opgepakt.

Als in 1865 de eerste spade het zand van de 7 km brede duinen bij Velsen in gaat, loopt de geplande route van het kanaal dwars door Buitenplaats Beeckestijn. Bijna was de buitenplaats dus in het Noordzeekanaal verdwenen. Deze tentoonstelling licht een tipje van de sluier op waarom waarschijnlijk de buitenplaats uiteindelijk omzeild is en er een ‘knik’ in het kanaal is gekomen.

Rond 15.30 uur nemen we afscheid van het mooie landgoed Beeckesteijn en vervolgen we onze wandeling. We lopen via de Alenbeek naar de reusachtige grijze bunkers achter het 19e eeuwse landhuis Schoonenberg. Dit zijn de laatste restanten van het hoofdkwartier van de Festung IJmuiden in de Atlantikwal: twee met bomen beplante commandobunkers met verzwaarde buitenmuren en daken van drie meter beton. In de nabijheid twee manschapsbunkers, bergplaatsen, latrines en mitrailleurposten.

Na hier even rondgekeken te hebben maken we nog een apart ommetje richting begraafplaats Westerveld. Vanaf keuzepunt 84 volgen we de gele pijlen op houten palen over begraafplaats Westerveld. Helaas is het petit-café Westerveld tot 15.30 uur open in het weekend.

Deze begraafplaats, opgericht door gefortuneerde Amsterdammers was bedoeld voor alle gezindten, religies en overtuigingen. Bijzonder in die tijd was dat Westerveld een eigen halte had gekregen, aan de inmiddels opgeheven spoorlijn Haarlem-IJmuiden.

Zo rond de klok van 17.30 uur lopen we met elkaar naar het gezellige eetcafé Middeloo, gelegen aan de Driehuizerkerkweg 71 (= 750 meter van het station Driehuis), waar we nog wat gaan drinken met elkaar en daarna ook gaan eten. Mocht je nu mee willen uiteten, laat het me dan tijdig weten zodat ik een plaats aan tafel kan reserveren voor je.

Café Middeloo | Driehuis, Gezelliger dan ooit!

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Hai Sophia,

  Dankjewel voor je snelle reactie en je aanmelding voor dit bijzondere uitje. Driehuis is inderdaad vrij dicht bij jouw woonplaats gelegen dus kun je een klein beetje uitslapen morgen👏😄! Het hoofdgebouw van begraafplaats Westerveld, waar wijlen jouw moeder ook een plekje heeft gekregen, is een Dudok-monument geworden (na de uitbreidingen op eerdere werken van L.P. Zocher en Marius Poel (crematorium)).

  Verschillende politici, schrijvers en wetenschappers kozen voor Westerveld als laatste rustplaats  waaronder feministe Aletta Jacobs, voormalig PvdA- premier Joop den Uyl en vliegtuigbouwer Fokker! 

  Zie ook de link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Westerveld_(begraafplaats) 

  Ik ben daar in 2020 al eens geweest en vond het toen al een heel bijzonder begraafplaats. We zullen daar morgen ook zeker bij stilstaan. 

  O ja, je kunt zeker mee uiteten bij eetcafé Middeloo na afloop van deze mooie dag in Driehuis. Gisteren heb ik nog een e-mail verstuurd naar uitbater Bart Gerrits over het juiste deelnemersaantal (toen nog 8 personen). Dat daar morgen een persoon bijkomt zal hij vast niet erg vinden.

  Café Middeloo | Driehuis, Gezelliger dan ooit!

  Daar aangekomen gaan we eerst nog wat met elkaar drinken in de bar van café Middeloo. Hij weet dat we rond 17.30 uur arriveren dus zal heus wel rekening houden met een plaatsje meer of minder.... Komt vast helemaal goed, heel gezellig dat je erbij bent👍🤗! 

  Mocht je zin hebben dan kun je alvast de wandeling downloaden op je telefoon, zie ook mijn eerdere berichtje daarover. 

  Tot morgen, heel gezellig! 

  Hartelijke groet,

  Corine

  12669308679?profile=RESIZE_180x180

   

 • Hoi, ik doe graag mee volgende week zondag, 

  Groetjes, 

  Petra 

 • Hallo Aktivo'ers!

  Wegens een misrekening van een deelnemer qua datum is er geheel onverwacht een plaatsje vrijgekomen bij deze rondwandeling Beeckestijn & Westerveld.

  De brasserie rekent op 10 personen om 11.30 uur en we zijn nu dus met 9 personen. Er is er nog plaats voor een snelle beslisser die zin heeft in een culturele wandeling.

  Bij huize Beeckestijn (museum) kun je zeker nog terecht voor een ticket op het laatste moment want dat museum is nu nog niet volgeboekt. 

  Tot gauw!

  Hartelijke groet, 

  Corine 

 • Beste allen,

  Ons mooie uitje Beeckestijn met bijbehorende rondwandeling komt rap naderbij. Mocht je het leuk vinden om onderweg te weten waar we ons bevinden en hoe de route precies loopt dan kun je de route ook al van tevoren downloaden op je telefoon. Zie de link hieronder: 

  Rondwandeling Driehuis - Beeckesteijn | Landschap Noord-Holland (la...

  Zo krijg je direct tekst en uitleg bij de bezienswaardigheden waar we onderweg zoal bij stil zullen staan. Het belooft mooi weer te worden zondag as dus gaan we er met z'n allen weer een heel gezellige en stralende dag van maken in en om het oude Driehuis & landgoed Beeckestijn. 

  Ik zie naar jullie uit, tot snel!

  Hartelijke groet,

  Corine 👏😎🤗🌞🌺🪻

   

  12434131082?profile=RESIZE_930x

  Rondwandeling Driehuis - Beeckesteijn: | Landschap Noord-Holland
 • Hoi Corine,

  Bedankt voor je reactie.

  Tot , de 23 e een zonnige (??), zondag in Driehuis!!!

  Groetjes Martine 

 • Beste Corrine,

  Ik zou ook graag mee gaan eten.

   

  Groetjes en een fijn weekend, Nicole

  • Beste Martine en Nicole,

   Dankjewel voor jullie aanmelding bij eetcafé Middeloo; heel gezellig dat jullie ook meegaan uiteten na afloop van deze mooie dag in Driehuis. De uitbater antwoordde mij onlangs dat reserveren bij hen niet mogelijk is. Wel zijn we van harte welkom om te komen dineren.

   Mocht het er nu erg druk zijn dan kunnen we - volgens hem - eerst nog wel een drankje aan de bar gebruiken alvorens we met elkaar (nu 8 personen: 🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️👏 ) aan tafel gaan. Dat lijkt me een goed plan en daar ben ik mee akkoord gegaan 👍🤗. 

   Zondag 9 juni jl zagen we de folders van landgoed Beeckestijn en het te bezoeken landhuis ter informatie ook liggen in huize Bartolotti (= het prachtige pareltje aan de Herengracht 170/172  en net als huize Beeckestijn eveneens een monument van de Hendrick de Keyser stichting!) 

   Tot gauw ziens in het mooie oude Driehuis, ik heb er heel veel zin in en zie naar jullie uit! 

   Hartelijke groet,

   Corine

   12640061676?profile=RESIZE_710x

 • Hoi Corine,

  Ik stond op de reservelijst maar sta nu op de deelnemerslijst.

  Vandaar mijn late aanmelding voor het etentje .

  Zou je voor mij nog een plekje kunnen reserveren?

  Alvast bedankt.

  Groetjes Martine 

   

 • Beste Peter en Els,

  Hartelijk dank voor jullie aanmelding voor het etentje bij het ouderwets gezellige & nostalgische eetcafé Middeloo uit 1870, na afloop van onze mooie culturele wandeling rond landgoed en huize Beeckesteijn. 

  https://www.middeloo.nl/ 

  Met jullie aanmelding erbij is het deelnemersaantal bij Middeloo nu op 6 personen gekomen, een mooi aantal om nadien om nog even gezellig na te tafelen met elkaar.

  Ik ga zo snel mogelijk een tafeltje voor 6 personen reserveren want de datum komt  rap naderbij. 

  Tot gauw horens/ziens!

  Hartelijke groet,

  Corine

  12640061676?profile=RESIZE_710x

   

 • Hallo Corine,

  Ik ga ook graag mee uiteten.

  Groetjes,

  Els

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.