• zondag 10-10-2021 van 12:00 tot 19:00
  • Plaats: Twello
  • Laatste wijziging: zondag 10-10-2021

Het is een wandeling door het buitengebied van de gemeente Voorst. De route gaat in een grote 8-vorm langs landgoederen, weilanden langs het water, karakteristieke boerderijen. Het beekdal van de Fliert heeft een ecologische verbindingszone met achterliggende gebieden

Ga geen routebeschrijving van dit gebied geven, omdat je de schoonheid en pracht van deze omgeving zelf zal moeten ervaren.

We beginnen bij het station van Twello en vervolgen zo onze weg langs diverse locaties en bezienswaardigheden. Waar ik iets over vertel.

Opgravingen De Schaker 

Kent een oude bewoningsgeschiedenis. Er is een graf in 2013 door archeologen uit de nieuwe steentijd blootgelegd(2900-2500 v.c)  In het graf met een lange geschiedenis lagen een beker en een bijl en een vuurstenenmesje. Verder was ook het lijksilhouet goed zichtbaar. Het graf, inclusief omliggende grond, is geconserveerd en staat nu in het gemeentehuis tentoongesteld.

De Fliert

Een van de weinig natuurlijk langzaam stromende beken in dit gebied. Wordt oa gevoed door het kwelwater vanuit de zwemplas Bussloo. In dit gebied zijn veel watergangen gegraven ter ontwatering van dit gebied en verder bevind zich het bij het ecolandgoed van familie de BruineHet familie landgoed is sinds 1982 opgebouwd door de familie de Bruïne en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een prachtige plek in de natuur.Het Ecolandgoed is ongeveer vijf hectare groot en met een enorme biodiversiteit. Het landgoed is onderdeel van het historische landgoed het Zand en wordt omringd door landgoed nieuw Bellinkhof, het nieuwe zand en landgoed de Fliert. Het gebied bestaat uit gemengd bos, vijvers, moeras, rietland, bloemrijk grasland, voedselbos, bamboe en jungletuin, fruitgaard met oude rassen, wijngaard, moestuin en kruidentuin. Je vindt er veel verschillende soorten wilde planten, paddestoelen, kruiden en eetbare planten. Ze zaaien ieder jaar grote stukken in met wilde bloemen. Dit trekt veel hommels, bijen, vlinders en andere insecten aan. Dit trekt weer vogels aan, etc. Een prachtig natuurlijk evenwicht.

Landgoed Nieuw Bellinkhof

Een prachtig nieuw landgoed tussen de diverse landerijen en landgoederen behorende bij de Ijsselvallei. Vroeger een maisveld, maar nu een nieuw stukje natuur bestaande uit bloemrijke weiden, bospercelen, aangelegde poelen en fraaie boompartijen en lanen.

Lazaruskolken

Ontstaat na iedere dijkdoorbraak van de IJssel. Dat gat werd dan gedicht met een nieuw stuk dijk. De rust rondom deze kolken zorgden voor een grote vogelrijkdom. Het voorjaar is het broedseizoen van de ijsvogel. In de herst en winter overwinteren hier eenden en ganzen op het water, alsmede de waterral. 

Landhuis 't Schol

Gebouwd in 1850. In 1974 brandde het uit en een paar jaar later speelde het een belangrijke rol bij de opnamen voor de filmklassieker ‘A bridge too far‘. In deze film gaat het om ‘Operation Market Garden’, een poging in 1944 van de gealliëerde strijdkrachten om een bruggehoofd te verkrijgen ten noorden van de Rijn, in de buurt van Arnhem. Dat liep helemaal mis. Het was een brug te ver. De opnames voor de film zijn voor een deel opgenomen rond de Wilhelminabrug te Deventer en op het landgoed ’t Sol. In de film heette het huis ‘Hartenstein’. Sterren uit Hollywood als Sean Connery, Michael Caine, Robert Redford en Peter Faber. Deventer was in de hoogste staat van opwinding. Heerlijk, oh eindelijk op de kaart en in de vaart der volkeren. In 1986 was dit landhuis echter geheel vervallen. Werd volledig gereataureerd en is nu eigendom van Stichting IJssellandschap 

Landgoed Het Hunderen.

De naam dateert uit 959 als villa Hunderi. Eerst stond er een omgrachte boerderij. In de 17e eeuw werd het huidige huis gebouwd. Landschap bestond uit grote percelen grasland en akkers met sloten en houtwallen omgrensd. Dit gebied bestaat heden ten dage uit ruige oevers, struikgewas en jong bos. tevens behoort het ook tot de ecologische verbindingszone langs de Fliert

Buitenplaats Hackforts Veenhuis

De naam Veenhuis werd al in 1298 voor het eerst vermeld. Sinds 1385 een Overijssels leen en vanaf 1435 in het bezit van het Deventer/Overijssels geslacht Van Twickelo. Bij verdeling van de nalatenschap van Helmig van Twickelo in 1549 werd de boerenplaats opgesplitst in twee helften. Het zuidoostelijke deel van de boerenplaats werd toebedeeld aan Winolt van Twickelo. Een ander gedeelte van het goed vererfde als Grotenhuys-Veenhuis op het geslacht Van Grotenhuis.In 1578 ging het over op zijn dochter Megteld, die was gehuwd met jonker Johan Hackfort. Het landgoed was van 1578 tot 1752 in het bezit van de familie Hackfort en werd bekend als Hackforts Veenhuis. Door het huwelijk van erfdochter Johanna Christina kwam het landgoed in 1752 in handen van het geslacht Von Munnich. In 1793 verkocht de familie het landgoed aan E.J.Grotenhuis, bezitter van het andere Veenhuys. In 1803 werd het verkocht aan freule A.R.M. van Lamsweerde. Het voorste deel van het 16e eeuwse huis werd in 1852 vervangen door een nieuw landhuis, en werd in 1932 ingrijpend verbouwd door Postma. Hij koos een historiserende stijl, maar veranderde het pand sterk. Postma ontwierp ook de verbouwing van een boerderij tot tuinmanswoning met garage. In het midden van de 19e eeuw was het in bezit van H.L. van Hooff. Het vererfde daarna op de familie Van Kakebeeke, daarna op de familie Ankersmit. Zij verkochten het landgoed rond 1955.In de jaren zeventig werd het huis ingericht als condernhuis van Grundig. Sinds 2003 is het landgoed in privé bezit en de villa is door de huidige bewoners in oude luister hersteld.

Twello

Voor het eerst vermeld op een rekening van de utrechtse St. Pietersproosdij in 1298. De bewoners waren boeren, die dat kochten van de graaf van Gelre. In vroegere tijden (romeinse tijd en middeleeuwen)werd hier ijzer gesmeed en garen gesponnen. Twello verwijst naar twee bossen, hier in de buurt. Loo is bos en Twel is twee.

Oorlogsmonument

In het park van het Holthuis bevind zich een oorlogsmonument in de vorm van een stenen zuil met keien en een plaquette. In 1952 opgericht ter herdenking aan de gevallen slachtoffers in Voorst tijden de tweede wereldoorlog. Ieder jaar wordt hier op 4 mei de dodenherdenking gehouden

Klompenhistorie

Tot 1920 telde de gemeente Voorst nog 32 klompenmekerijen. Het ambachtwerd steeds zeldzamer en dreigde hier te verdwijnen. De laatste klompenmakerij van de familie Roesink dreigde na 148 jaari Borne haar deuren te moeten sluiten, omdat daar geen bedrijfsopvolging meer was. Op het terrein van stoomhoutzagerij konden zij zich echter weer vestigen en daar hun activiteiten weer doen ontplooien. Hierdoor bleef een oud stukje historie van Twello dan toch (voorlopig) bewaard.

 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

  • Omdat mijn knie nog onvoldoende hersteld is moet ik mij helaas afmelden voor de wandeling van zondag.

    Koob

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

Als je betaalde periode is verlopen kom je na inloggen op de betaalpagina terecht. Betalingen vind je terug op je profielpagina.

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst SMS 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.