• 19-09-2021 van 12:00 tot 18:30
 • Plaats: Zevenaar
 • Laatste wijziging: 18 september

Vandaag een mooie rondwandeling door een mooi rivieren en eeuwenoud cultuurlandschap tussen de historische plaatsjes Zevenaar, Aerdt en Pannerden. De rijnstrangen liggen in de gelderse poort, waar de Rijn in de Waal komt en het Pannerdens kanaal zich splitst. De strangen speelden een belangrijke rol betreffende de waterverdeling naar diverse rijntakken. In de jaren 60 van de vorige eeuw zijn ze echter afgekoppeld en hebben grote delen van dit landschap zich tot een moerasgebied ontwikkeld van grote natuurlijke waarde. Door uiterwaarden, rabatten, via twee trekpontjes, langs een gemaal en oude vestingwerken vervolgen wij onze weg.

Naast het Rijnweidepad bij Spek en Tollenaar is dit het tweede klompenpad, dat tot stand is gekomen in de gemeente Zevenaar. Vrijwilligers, de gemeente Zevenaar, staatsbosbeheer, stichting Twickel, waterschap Rijn en IJssel en vereniging Streekbeheer Rijnstrangen hebben dit pad mogelijk gemaakt per 19 oktober 2018.

Zevenaar

Deze plaats kent een bewogen geschiedenis. Voor het eerst melding van gemaakt in de 11e eeuw en werd Subenhara genoemd. Deze plaats kreeg in 1487 van hertog Johan II van Kleef stadsrechten Het ligt in het gebied van de Lemiers, tot de 19e eeuw was hier geen sprake van bestuurlijke eenheid. Diverse vorsten en machtshebbers hebben geprobeerd in dit gebied hun invloed uit te breiden en tevens het te annexeren. Waaronder het hertogdom Gelre, Kleef, het keurvorstendom Brandenburg, de franse republiek en als laatste Pruisen. Totdat het Wener Congres in 1816 bepaalde dat het definitief Nederlands grondgebied werd.

Aerdt

De oorsprong van deze plaats gaat terug tot ver voor onze jaartelling, waar vermoedelijk de batavieren zich op deze vruchtbare kleibodem hebben gevestigd. Aerdt betekende gewoon aarde, waarop akkerbouw werd bedreven. De romeinen noemden het Arenacum. De bevolking leefden van wat de natuur, de landbouw, de visserij en teenhoutproductie op bracht. Het dorp had alom een hoge mate zelfvoorzieningsheid. Er was sprake van weinig inteelt , omdat het veer zorgde voor geregeld nieuw bloed. Overstromingen zijn er geweest in 1784, 1799, 1809, 1820, 1920 en 1926.

Pannerden

Rond het jaar 1000 werd voor het eerst melding van deze plaats gemaakt. Nederzettig rondom een versterkt huis, later bekend als kasteel Byland. Pannerden behoorde in die tijd bij het bisdom vam Luik. De eerste heer van Pannerden was Willem Doys in 1276. Sindsdien is dit gebied wisselend bij diverse machthebbers terecht gekomen. In 1817 werd Pannerden door het koninkrijk Pruisen aan het koninkrijk de Nederlanden overgedragen, zodat het definitief nederlands grondgebied werd.

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 •  Zo denk ik er ook over Stefan. Natuurlijk snap ik de angst in het begin toen men nog totaal niet wist wat dit virus inhield, maar intussen valt het aantal doden vergeleken bij verkeersongelukken andere ziekten e.d. erg mee. In Urk is maar 20 procent gevaccineerd en er is geen 1 dode gevallen de laatste maanden. Men denkt dat daar al groepsimmuniteit is. Ook worden we verkeerd voorgelicht merk ik aan sommige mensen. Men denkt nog steeds dat gevaccineerden minder virus bij zich dragen. Dat was idd het geval bij de Wuhan en Britse variant, maarhet amerikaanse CDC (is hetzelfde als de RIVM Holland) heeft in onderzoek gezien dat en de gevaccineerden en de ongevaccineerden evenveel virus bij zich dragen nu de Deltavarinant heerst. Het is dus totale onzin dat men ongevaccineerden wil uitsluiten om gevaccineerden te beschermen. Men wil in de zorg alleen gevaccineerden toelaten bij patienten. Met dat gegeven is het gevaarlijker om een gevaccineerde toe te laten bij patienten dan een ongevaccineerde, Die laatste blijft namelijk een stuk voorzichtiger. Ik ben zelf voorzichtig wat onhelzen en zoenen en weet ik wat al meer betreft. Maar het leven gaat door en ik ga niet in een glazen stolp zitten. De dwingelarij van een leugenachtig kabinet ga ik beslist niet volgen. Ook raar dat een gevaccineerde onbeperkt een code krijgen, terwijl ze net zo besmettelijk zijn en herstelde coronapatienten een hersteldbewijs die 6 maanden geldig is. En die laatsten hebben veel langer immuniteit is al onderzocht. Er klopt geen barst van al die uithalen van dit kabinet. Ze doen maar wat. Ik bedank voor een abonnement op pfizer. Er zullen ongetwijfeld meer varianten aankomen. Ik zorg zo goed voor mezelf als ik kan. Door te wandelen door te lachen met leuke  en aardige mensen en door gezond te eten. En nu na anderhalf jaar loop ik nog vrolijk rond. MOcht ik het wel ernstig oplopen heb ik al aangegeven NIET op de IC te willen. Half gaar eraf komen en maanden revalideren? Geen zin in met mijn leeftijd. Maar ik vrees niet voor dit virus. Het is zo´n klein risico ( Hetzelfde risico als de HONgKONg griep eind jaren 50). Teon werden er geen catatrofale Lock Downs gerealiseerd door regeringsleiders, die momenteel meer in de realiteit willen/durven te staan. Zo simpel kan het leven zijn. Bijzonder ook dat een kopje koffie of even eten in een restaurant overdag tot het verleden behoort, maar de supermarkten hudje mudje mensen op elkaar en achter elkaar staan te hossen. Dan dat Zandvoort. Hudje mudje op elkaar. Is trouwens geen golf van gekomen blijkt nou. Het zal best dat in het najaar weer op gaat lopen. Net als de griep. En deze griep is zwaarder voor mensen, die zwak zijn. soms moet het het leven nemen zoals het is. Tot zondag het wordt een mooie dag met mooi weer. Laten we ervan genieten

  • Heel goed stuk Dorris

 • Beste deelnemers

  Gisteren (donderdag 16 september 20121) is het duidelijk geworden, dat de coronapas per 25 september 2021 of anders een negatieve test voor de horeca verplicht gaat worden, zogenaamd om de veiligheid en volksgezondheid te waarborgen. Voor het terras geldt dat vooralsnog niet. Nou het zal allemaal wel of het na de finale datum dan nog zo leuk zal zijn betwijfel ik. Zal mij vermoedelijk niet meer zo ontspannen en op mijn gemak gaan voelen. Misschien dat de horeca en of de plaatselijke boa en of de politie niet gaat handhaven. Ik mis de vrije, spontane, onbevangen samenleving van vroeger. Mogelijk dat die voorgoed tot het verleden behoort. Het lijkt of we steeds meer af zullen glijden naar een zeer onvrije en totalitaire samenleving, waar angst olom regeert. Vrijheid ingeruild voor schijn veiligheid. Een pas voor dit en dat. Een test voor dat. Het komt mij de neusgaten uit en kan mij gestolen worden. We leven in gepachte of geleende vrijheid, waarbij ons gedrag conditioneerd wordt door het baasje, dat ons zo nu en dan een bot toe werpt. Genoeg daarover. Heb bij restaurant Bistro 't Trefpunt tot nu toe voor 6 personen gereserveerd, als er nog iemand mee wilt, hoor ik het wel. Wil best ook mee eten, aan de andere kant wil en moet ik ook solidair naar anderen toe zijn. Dat zien we dan wel. Hoe het nu met de andere activiteiten moet gaan, weet ik nog niet. Draag iedereen een warm hart toe. Wat jullie in verleden ook besloten hebben, het is allemaal. goed. Laten we zondag er een mooie dag van maken en hopen op mooi weer.  

  • Mooi gesproken Stefan.

   Het wordt er niet leuker op allemaal met dat stompzinnige Coronapas.

   Wat totaal onzin 🤬 is.

   Dit wist ik al in het begin al van die pandemie ? Hoop snel een keertje afgelopen is met dat gedoe met al die regeltjes.

   We leven straks in een tijd met allemaal regelgeving.

   Bah.

    

    

 • Ik had graag  geweten, wie er nog  na afloop van de wandeling nog had willen eten. Tot nu toe heeft er nog maar een iemand gereageerd per pb. Mijn voorstel is om bij Bistro 't Trefpunt op de wittenburgstraat 10 Zevenaar te gaan eten omstreeks 18:00 ≈  Ongeveer 8 minuten lopen. Een goedkoop restaurant dat goed staat aan geschreven. Een complete maaltijd al vanaf €16,50 of een actieve menu voor €20,95. Zaterdag nog gebeld en vernomen, dat het snel vol loopt. Graag zo snel mogelijk reageren. Liefst voor dinsdag 14 september 2021. Reageer op de site of stuur een pb. 

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

Als je betaalde periode is verlopen kom je na inloggen op de betaalpagina terecht. Betalingen vind je terug op je profielpagina.

Kennismakingsactiviteiten

BILTHOVEN

Zondag 24 oktober 2021

Als je wilt kennismaken met Klub Aktivo en je staat nog niet bij ons ingeschreven, dan kun je je aanmelden via de volgende link: https://form.jotform.com/212576076710051

DEN HAAG

Zaterdag 30 oktober 2021

Als je wilt kennismaken met Klub Aktivo en je staat nog niet bij ons ingeschreven, dan kun je je aanmelden via de volgende link:
https://form.jotform.com/212826163162350

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst SMS

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.

Aan- en afmelden

 

 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan de activiteiten en als je wilt zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.