• zaterdag 12-08-2023 van 11:30 tot 20:30
 • Plaats: Overberg
 • Laatste wijziging: zaterdag 12-08-2023

We maken vanuit de dorpskern Overberg een rondwandeling door de natuur en bosgebieden van Amerongen, Elst, Rhenen en Veenendaal. Onze wandeling voert ons langs diverse hoogtes en landgoederen als de boswachterij Amerongen, de Amerongse berg, reservaat Galgenberg, Elsterberg, Dikkenberg, Prattenburg en De Laan.Een zeer afwisselende wandeling met diverse hoogte verschillen en een paar vergezichten. Een echte kuitenbijter. 

Overberg

Het is een dorp in de Nederlandse provincie Utrecht. Het is een van de zeven dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Door het dorp loopt de spoorlijn Utrecht - Rhenen. Overberg ligt in het grensgebied van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei, ten westen van Veenendaal. De Utrechtse Heuvelrug is sinds 2003 een nationaal park. In Overberg wordt als enige plaats buiten Oost-en Noordoost-Nederland in december op de midwinterhoorn geblazen

Galgenberg

De Galgenberg is een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht. De heuvel ligt ten noorden van Elst op het grondgebied van de voormalige gemeente Amerongen en maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. Ongeveer 800 meter naar het oosten ligt de top van de Elsterberg en op 1250 meter naar het noordwesten de top van de Amerongse Berg. De heuvel is 45 meter hoog[1] en valt onder Boswachterij Amerongse Berg van Staatsbosbeheer.  In de prehistorie werden er op de zuidflank van deze heuvel grafheuvels opgeworpen. De naam Galgenberg is afkomstig van het feit dat er op deze berg ooit een galg heeft gestaan, die behoorde tot Amerongen en op een hoogte ten oosten van het dorp geplaatst werd. De galg deed alleen dienst als symbool; de enige doodstraf die in Amerongen voltrokken werd, in 1687, was een executie met het zwaard op een voor de gelegenheid gebouwd schavot, Op de heuvel staat ook een stenen grenspaal met de tekst "HOOGE HEERLYCKHEID AMERONGEN GINKEL EN ELST en JAGDRECHT" met erboven het wapen van Amerongen. Vroeger was het niet duidelijk waar de precieze grens lag tussen de stadsvrijheid van Rhenen waaronder Elst viel en de heerlijkheid van Amerongen. Het Elsterbos aan beide zijden van de grens heeft lange tijd toebehoord aan een en dezelfde eigenaar: de Heer van Amerongen. In 1717 verzocht de graaf van Athlone, Heer van Amerongen, om een definitieve grensscheiding vast te stellen.

Landgoed Dikkenberg

Het is een landgoed van 140 ha rondom de voormalige zandafgraving Kwintelooyen ten noorden van Remmerden in de gemeente Rhenen. Het natuurgebied ligt tussen landgoed Kwintelooyen en Plantage Willem III. Het is in gebruik als dagrecreatiegebied. Op het landgoed ligt tabaksboerderij Klein Dikkenberg. Reeds in de zestiende eeuw wordt het landgoed Dickenberch of Dikkenberg genoemd. Op een perceel grond van de stichting Gast- en Weeshuis stonden twee boerderijen langs verbindingspaden tussen de Oude Veensegrindweg en de Cuneraweg. De meest noordelijke boerderij heette Klein Dikkenberg, de andere groot Dikkenberg. De verbindingspaden zijn naar deze twee boerderijen vernoemd. Beide wegen zijn afgesloten voor alle verkeer.

Landgoed Prattenburg

Het landgoed wordt voor het eerst in 1474 genoemd, wanneer Evert Zoudenbalch (1424-1503) een boerderij met landerijen onder de naam "Grootveld" koopt van Johan van Hemerten. Een kleine twintig jaar later draagt hij het over aan zijn gelijknamige neef Evert Zoudenbalch (1455-1530). Het landgoed blijft in de familie Soudenbalch tot 1598. Wanneer de boerderij precies werd vervangen door een buitenplaats met de naam "Prattenburg" is onbekend. De laatste Van Soudenbalch, Gerard van Soudenbalch, laat Prattenburg na aan zijn nicht Josina van Fladeracken, gehuwd met Jan van der Marsch. Daarna gaat het huis enkele malen door schenkingen en verkoop over in andere handen, tot uiteindelijk in 1694 de Prattenburg gekocht wordt door Jacob van Wijck. Hij is kanunnik van St. Marie te Utrecht en bewindvoerder van de West-Indische Compagnie. Omdat Jacob ongehuwd is, laat hij het huis bij zijn sterven, twee jaar later, na aan zijn neef mr. Anthony van Asch van Wijck, die raad, schepen en burgemeester van Utrecht is. In deze familie is het huis daarna altijd gebleven. Op een afbeelding uit 1731 van Cornelis Pronk zien we een eenvoudig rechthoekig gebouw van een torenachtige allure, gedekt met een zadeldak. Op de afbeelding zien we ook dat het huis een restant is van een groter huis. In die periode wordt het huis dan ook omschreven als een vervallen jachthuis. In 1843 worden het huis en landgoed opgedeeld onder de zonen van Hubert Matthys Adriaan Jan: Anthony Michael Cornelis en Lodewijk Henrick. De eerste erft het huis en de tweede het landgoed, maar de eerste geeft het huis in erfpacht aan zijn jongere broer die kantonrechter te Wijk bij Duurstede is. Uiteindelijk koopt deze in 1861 het huis van zijn oudere broer. In 1887 geeft zijn zoon jhr. mr. Lodewijk Henrik Johan Marie, die burgemeester van Veenendaal is, lid van de Tweede Kamer en lid van de Gedeputeerde Staten van Utrecht, opdracht aan architect E.G. Wentink uit Schalkwijk het tegenwoordige huis te bouwen. Wentink kreeg de opdracht het huis van kantelen en torentjes te voorzien, waardoor het een kasteelachtig aanzien kreeg. Drie jaar later erft Lodewijk het huis van zijn vader. Hij sterft in 1934 en laat het huis na aan zijn zoon jhr. mr dr. Lodewijk Henrick Karel Cornelis van Asch van Wijck, procureur-generaal bij de Hoge Raad.

Landgoed De Laan

Oorspronkelijk behoorden de gronden van Landgoed De Laan tot de domeinen van Kasteel Amerongen. Rondom dit kasteel werden eind 18e eeuw door de kasteelheren statige lanen en kaarsrechte paden aangelegd in Franse stijl, die thans nog steeds herkenbaar zijn rondom het kasteel. Landgoed de Laan is begin 20e eeuw opgericht als jachtterrein voor de grondlegger van het Landgoed, de Heer C. Bos uit Den Haag. Deze liet in de eerste helft van de 20e eeuw op het Landgoed niet alleen een hertenkamp aanleggen maar bouwde ook nieuwe boerderijen, woningen en creëerde nieuwe natuurterreinen zoals bijvoorbeeld ”het Hart” in het Amerongse deel. De (thans niet meer bestaande) hertenkamp leverde onder andere de herten voor de hertenkamp op het Malieveld in Den Haag. Nadat de heer Bos in 1963 overleed is het Landgoed beheerd door zijn zuster, mevrouw A. Groote-Bos en vervolgens door vererving overgegaan naar de huidige eigenaren, de Familie Van Meerten. De drie lanen op het landgoed met een totale lengte van 1585 meter liggen voornamelijk langs oude wegen en paden. Bijvoorbeeld op de vroegere verbindingsweg van Amerongen naar Putten.
Centraal punt van het Landgoed is ’t Jachthuis, gelegen in het Amerongse deel en gebouwd in het begin van de vorige eeuw.

De origiele bebaming van wandeling is. Eenzame eik - picknick heideveld rondje vanuit Overberg. Linnk komoot. .https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1212478333/zoom

 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Ik rij met Ed mee dus ik doe mee.

 • Als ik met Ed mee kan rijden ga ik ook uiteten.

  Hij reageert niet op mijn bericht.

 • Als

 • Beste deelnemers.

  Na dagenlang diverse telefoontjes en mails gepleegd te hebben, kreeg ik vandaag eindelijk iemand aan de lijn van de residence Rhenen en geregeld, dat we zaterdag 12 augustus om 15:00 uur daar wat kunnen drinken. Waarschijnlijk zit er een kleine snack ed niet in, reageerde daar terughoudend op. Gaat daar allemaal erg moeizaam. Bereikbaarheid, communicatie, klantvriendelijkheid en gastvrijheid zijn daar ver te zoeken. Laatst voor gelopen en moesten daar erg lang op onze  consumpties wachten, tot wel een uur. Was de kelnerin vergeten bestellingen door te geven. Wel gratis bittergarnituur daardoor. Het is maar dat jullie dit weten .

  • Wat jammer dat het zo moeizaam gaat Stefan, maar iets drinken is toch prima. We zien wel hoelang we moeten wachten op de consumptie en anders stappen we op, haha. Je hebt er veel moeite voor gedaan en werk voor verzet. We maken er een gezellige dag van hoor.

 •  Hoi Stefan, ik eet ook mee  ! Gr Edward 

 • Vandaag kunnen regelen dat we om 11:30 uur 12 augustus bij het bosrestaurant koffie/thee met gebak voor €6,25 per persoon kunnen nuttigen. Er moet in een keer worden afgerekend. Niet perrsoon dus. Zorg dat je wat contant geld bij je hebt. Lijkt me geen probleem toch. Eventueel kan ik ook naar het boshotel uitwijken, mochten jullie dit niets vinden

  • Fijn dat je het zo hebt geregeld Stefan, ik zal contant geld meenemen.

 • Hallo Stefan, ik ga na afloop ook mee uit eten.

  Groetjes Betty.

 • Wie zou er na afloop nog willen dineren bij het bosrestaurant Overberg. Laat mij dit zo spoedig weten. Doch uiterlijk een week van te voren.

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.