• 17-10-2021 van 12:00 tot 20:00
  • Plaats: Wezep
  • Laatste wijziging: 25 juli

https://klompenpaden.nl/klompenpad/wiseperpad/

Ontdek het prachtige landschap rond Wezep en Hattemerbroek: over landgoed IJsselvliedt, door bossen, over heide en door uitgestrekte weidegebieden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

2019-03-07-Wiseperpad_600dpi.pdf (klompenpaden.nl)

De naam Wisepe zien we al in het jaar 1200 en komt van de Germaanse woorden wiese (weide) en ep (apa, wat water betekent); dus natte weide. Het gebied tussen de Veluwe en de voormalige Zuiderzee was moerassig. Vanaf 1600 liepen Hessenwegen als handelsweg voor postkoets en ander vervoer over de Veluwe. Ook vanaf Hattem liep een Hessenweg via wat nu Wezep is richting ’t Loo en Vierhouten en splitste zich daar richting Harderwijk en Amersfoort. 

We verzamelen om 12.00 uur bij station Wezep, alwaar we van start gaan met koffie & gebak en/of een vroege lunch in de naastgelegen gastvrije gasterij “De Zeuven heuvels”.

https://de7heuvels.nl/

Na deze lunchstop vervolgen we de route met de klok mee richting het Noorden en komen zo terecht bij zandverstuiving “De Klunze” . Zandverstuiving ‘De Klunze’ is de meest noordelijk gelegen zandverstuiving op de Veluwe. Dit unieke natuurgebiedje ligt verscholen in het bos. Rond 1800 bestond het gebied zuidwestelijk van Wezep voornamelijk uit bossen, heidevelden en kleine zandverstuivingen.

Nog verder noorderlijk lopen we richting landgoed IJsselvliedt alwaar we eerst nog een bezoekje brengen aan het mausoleum van de graaf en gravin Van Limburg Stirum, welke daar na hun overlijden in 1948 en 1955 bijgezet zijn. Voor het gebouw bevindt zich een grafkelder met grote afdeksteen. Dit is het familiegraf van de familie Nobel met de graven van hun lievelingsdieren.

Landgoed IJsselvliedt omvat 220 hectare bos en landbouwgronden, vijf boerderijen, een landhuis met bijgebouwen en schitterende tuinen en parken.

We passeren de Zuiderzeestaatweg, welke in 1830 in opdracht van koning Willem 1 werd aangelegd. De straat heeft zijn naam te danken aan het zeewater, dat rond 1900 geregeld tot aan deze weg kwam. De weg is van groot belang geweest voor de ontsluiting en ontwikkeling van de Noord-Veluwe. Alleen in Wezep bij de dorpskerk  ligt nog 300 meter van deze oorspronkelijke straatweg, welke 64 km lang is en vanaf Hoevelaken tot aan de IJssel bij Zwolle loopt. In Wezep wonen relatief nog veel stratenmakers.

We lopen nu oostelijk richting buurtschap ‘De Voscule’, relatief dichtbij de Zuiderzee gelegen. Om droge voeten te houden na de watersnoodramp van 1825 werden de huizen daar in het verleden op een terp gebouwd.

Kort daarna komen we door Hattemerbroek, waar we even zullen stoppen bij de nostalgische klompenwinkel/cafetaria c.q. de gezelligste winkel van de Veluwe; gedreven door Zwiertje Nagelhout.

http://www.nagelhouthattemerbroek.nl

Van 1908 tot 1930 liep langs de Zuiderzeestraatweg een stoomtram van Nunspeet via Elburg, Wezep en Hattemerbroek naar het Katerveer bij de IJssel. De aanleg van de IJsselbrug maakte Zwolle bereikbaar voor wegverkeer waardoor deze stoomtram overbodig werd en naar het Spoorwegmuseum afgevoerd kon worden.

Via het Vogelsangse bos, de Vuursteenberg en de  Wezepse heide lopen we weer terug naar het begin van de wandeling: station Wezep, waar we ter afsluiting van deze mooie dag nog wat zullen drinken met elkaar, nogmaals bij de gastvrije gasterij “De Zeuven heuvels”.

Mocht je nog wat langer willen blijven voor het diner aldaar, laat het me dan tijdig weten s.v.p. Dan reserveer ik een tafeltje, heel gezellig ☺👍.

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

Als je betaalde periode is verlopen kom je na inloggen op de betaalpagina terecht. Betalingen vind je terug op je profielpagina.

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...
  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.

Aan- en afmelden

 

 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan de activiteiten en als je wilt zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.