• zaterdag 30-12-2023 van 10:30 tot 20:30
 • Plaats: Haarlem
 • Laatste wijziging: vrijdag 29-12-2023

Vandaag bekijken we binnenstad van Haarlem vanaf het water waarbij we tevens een drietal musea zullen aandoen.
We starten op het NS station en wandelen in 15 minuten naar het  Corrie ten Boomhuis, gevestigd in het centrum van Haarlem, aan de Barteljorisstraat (nummer 19), boven de winkel van Ten Boom Juweliers. De ingang van het huis bevindt zich in de Schoutensteeg.

Het Corrie ten Boomhuis is sinds 1988 een 'open huis', waar bezoekers worden rondgeleid en de geschiedenis van de familie Ten Boom verteld wordt. Het huis heeft een lange geschiedenis en is gebouwd rond 1600 voor de schout van Haarlem. https://gildehaarlem.nl/nieuws/corrie-ten-boomhuis-in-beeld-gebracht/

Omdat de toegang tot het Corrie ten Boomhuis alleen mogelijk is via een gereserveerde rondleiding (in het Nederlands) heb ik om 11.00 uur een reservering gemaakt voor 11 personen. We krijgen tijdens de rondleiding informatie over Corrie en haar familie alsmede de gebeurtenissen in dit huis voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het huis is voor een deel ingericht als in de stijl van ‘toen’. Tevens kunnen we in de ‘Schuilplaats’, familiefoto’s en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog bekijken. De gehele bovenverdieping is ingericht als expositieruimte.

Alhoewel op de website te lezen valt dat de rondleiding gratis is heb ik van de beheerder wel een e-mail met daarin een rekeningnummer en een betaalverzoek voor de hele groep gekregen. De ervaring leerde eerder dat bij groepen alleen de organisator van de groep iets in de ‘blessingbox’ deed. Om die reden worden nu andere regels voor groepen gehanteerd. Omgerekend kost de rondleiding 5,00 Euro per persoon. Na afloop van de rondleiding maak ik het bedrag op de rekening over naar de rekening van het Corrie ten Boomhuis.  

FAMILIE TEN BOOM:  Willem ten Boom begon in 1837 in dit pand een klokken- en horlogewinkel. Met zijn gezin woonde hij boven de winkel. De woning en de winkel werden later doorgegeven aan zijn zoon Casper en vervolgens aan Corrie, de dochter van Casper. De familie Ten Boom bestond uit toegewijde christenen, die hun levens in dienst stelden van hun medemensen. Door de jaren heen waren ze zeer betrokken bij allerlei maatschappelijke activiteiten in Haarlem. Hun geloof inspireerde hen om dienstbaar te zijn in hun kerkelijk werk en voor de gemeenschap in zijn algemeenheid. In de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw namen zij veel pleegkinderen in huis, waarvan de ouders actief waren op het zendingsveld.

EEN SCHUILPLAATS IN DE TWEEDE WERELDOORLOG: Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de woning van de Ten Booms een schuilplaats voor degenen die voor de nazi’s op de vlucht waren. Door aan zulke mensen onderdak te bieden, stelden Casper en zijn twee dochters Betsie en Corrie hun levens in de waagschaal. Maar met dit geweldloos verzet tegen de nazi-onderdrukkers brachten zij hun christelijk geloof in de praktijk. In 1943 en 1944 waren er voortdurend vijf á zes personen ondergedoken in de woning: enige Joden en leden van de Ondergrondse. Buiten deze personen waren er ook die, in afwachting van een ander 'veilig huis' slechts enige uren of een paar dagen bij de Ten Booms verbleven. Door het werk van de familie Ten Boom en hun vele vrienden en medewerkers van de “BéJé-groep” werden waarschijnlijk zo’n 800 Joden en andere voortvluchtigen gered.

ARRESTATIE: Op 28 februari 1944 werd de familie verraden en viel de Sicherheits Dienst van de nazi’s hun woning binnen. Die dag werden meer dan 30 personen gearresteerd, waaronder vader Casper en zijn twee thuiswonende dochters Betsie en Corrie, alsmede Corrie’s broer Willem, zus Nollie en neef Peter. Hoewel de SD veel bezoekers arresteerden, konden ze de personen waarvoor ze eigenlijk kwamen, niet vinden. Achter een extra muur in de slaapkamer van Corrie zaten twee Joodse mannen, twee Joodse vrouwen en twee leden van de Ondergrondse veilig verstopt. Op slinkse wijze konden leden van het politieverzet na ruim 47 uur de mensen uit hun “schuilplaats” bevrijden, terwijl de SD het huis nog steeds bewaakte. De vier Joden werden naar andere veilige huizen gebracht. Drie van hen overleefden de oorlog. Een van de twee leden van de Ondergrondse werd helaas tijdens de bezetting omgebracht, maar de ander overleefde de oorlogsjaren.

GEVANGENIS EN CONCENTRATIEKAMP: Vader Casper overleed 10 dagen na zijn arrestatie in de gevangenis - het beruchte Oranjehotel -  te Scheveningen. Betsie en Corrie werden eerst vanuit deze gevangenis te Scheveningen overgebracht naar het kamp Vught en hierna op transport gesteld naar het concentratiekamp Ravensbrück. Het leven in dat kamp was bijna ondragelijk. Betsie overleed op 59-jarige leeftijd in Ravensbrück, maar Corrie overleefde op wonderlijke wijze het concentratiekamp.

Na haar vrijlating uit het kamp Ravensbrück trok Corrie de wereld door om aan iedereen haar verhaal te vertellen. Ze heeft ook meerdere boeken geschreven en er zijn films over haar leven gemaakt. In meer dan 30 jaar bezocht Corrie meer dan 60 landen om te getuigen van Gods liefde en mensen te bemoedigen met de boodschap: “Jezus is Overwinnaar”. Op haar 91e verjaardag op 15 april 1983 overleed deze bijzondere vrouw.

Na de rondleiding door het Corrie ten Boomhuis, ommenabij 12.30 uur lopen we 650 meter (= 10 minuten) naar rederij Smidtje, voor een rondvaart met vertrektijd 13.00 uur rondom het historische centrum van Haarlem. Check in moment: 10 min. voor vertrek bij het Boothuys: Spaarne 11A, 2011 CC Haarlem

https://smidtjecanalcruises.nl/

We laten ons rondleiden door ervaren schippers  langs de mooiste bezienswaardigheden van Haarlem, zoals het Teylers Museum, Molen de Adriaan, de Jopenkerk en het Frans Hals Museum. Tijdens de rondvaart kunnen we  genieten van een hapje en een drankje aan boort. Dit is tevens ons lunchmoment!  Bij het boeken van je ticket kun je alvast een hapje en een drankje aan je reservering toevoegen. Deze vooraf betaalde bestelling wordt geleverd tijdens het inchecken van de tickets.

Ticketprijs: 50 Minuten Cruise Haarlemse Grachten à 18,50 Euro  

Tijdstip: Zaterdag 30 december 2023 van 13:00 tot 13:50

Boot: Verwarmde, dichte rondvaartboot

Na de rondvaart en de genoten lunch brengen we een bezoek aan Huize Barnaart, gelegen aan de Nieuwe Gracht nr. 7 (= 10 minuten lopen.)  We kopen vooraf een online-ticket met tijdslot (helaas verplicht!) 14.00 uur!


Huis Barnaart | Bezoek de mooiste historische huizen (hendrickdekeyser.nl)

In 1804-1808 liet de vermogende koopman jhr. Willem Philip Barnaart (door Napoleon in de adelstand verheven) aan de Nieuwe Gracht in Haarlem een herenhuis optrekken in de stijl van het Neoclassicisme naar ontwerp van de Amsterdamse stadsarchitect Abraham van der Hart. Medio 2021 is Huis Barnaart met zijn prachtige interieurs in Empirestijl geopend als Museumhuis.

Maar liefst drie panden hebben plaats moeten maken om dit huis van ruim 22 meter breed (en diep) met vier woonlagen te realiseren. Er hebben veel ambachtslieden aan de bouw en interieurafwerking meegewerkt en het is bijzonder dat we door de bouwrekeningen ook weten wie dit zijn.

De beste ambachtslieden uit Haarlem en Amsterdam werden aangetrokken om het huis te maken tot het spectaculaire stadspaleis wat het was en nu nog steeds is. Philip Barnaart was een zeer vermogend man en ontving voorname gasten in zijn stadspaleis, zoals de eerste koning van Nederland, Lodewijk Napoleon  en de Prins van Oranje (de latere koning Willem II). Willem Philip Barnaart - Wikipedia

Huis Barnaart is opengesteld als Museumhuis. We bezoeken het huis en ervaren hoe het is om daar rond het jaar 1804 te wonen. We mogen alle kasten en deuren openen en plaats nemen op het meubilair. Zo beleven we hoe de familie woonde & leefde en hun adellijke gasten ontving.  

Informatie over openingstijden en tickets vind je op Huis Barnaart | Museumhuizen.

We blijven tot 15.45 uur in huize Barnaart en lopen dan 550 meter (= 8 minuten) naar het leukste ondergrondse gratis museum van Nederland: Het Archeologisch Museum in Haarlem, gelegen aan de Grote Markt 18! Hier blijven we tot sluitingstijd = 17.00 uur.

6000 jaar Haarlem
Het Archeologisch Museum Haarlem is hét museum over de stadsarcheologie van Haarlem. Aan de hand van de rijke archeologische collectie wandel je langs 6000 jaar geschiedenis van de stad. Het begint bij de vondsten uit de steentijd, bijlen en vuurstenen pijlpunten die vertellen over de jagers /verzamelaars en eerste boeren die deze streek bewoonden.

De rijke middeleeuwse geschiedenis van Haarlem wordt verteld aan de hand van de belangrijkste industrieën in Haarlem: lakenindustrie, scheepsbouwers en de bierbrouwers. Ook is er aandacht voor het dagelijks leven in de middeleeuwse stad en het fenomeen ‘de beerput’ waarvan er honderden in Haarlem zijn onderzocht. Ook uit de nieuwe tijd zijn vondsten te zien, zoals rijwielbelasting plaatjes uit de 20e eeuw.

Home - Archeologisch Museum Haarlem

Na afloop, zo rond 17.20 uur gaan we deze mooie dag afsluiten met een gezellig en lekker etentje bij het Indisch restaurant ‘De lachende Javaan’, gelegen aan de Frankestraat 25 te Haarlem. Heb je zin om mee te gaan, laat me dit dan uiterlijk 2 weken van tevoren weten ajb (zo rond 14 december as). 

Home - De Lachende Javaan

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Ik moet mij helaas afmelden omdat ik corona heb.

  groeten Harrie

   

  • Hai Harrie,

   Wat akelig om te horen dat je getroffen bent door het Coronavirus; doe maar ff rustig aan want het virus waart nog flink rond door Nederland helaas. Van harte beterschap en heel veel sterkte toegewenst. We zullen aan je denken vanuit het gezellige Haarlem, waar het goed toeven is tussen de Muggen 🦟🦟🦟👍😇. Tot gauw weer! 

   Hartelijke groeten,

   Corine💐💐🌻🌹🪻

   12337620893?profile=RESIZE_930x

    

 • Wellicht handig ter info: Ik ben mijn stem kwijt (fysiek okay, kan wel fluisteren). Tot zaterdag! Groetjes, Fred.

 • Beste allen,

  Ons mooie uitje Haarlem nadert rap, is al over enkele dagen!

  Vanmiddag werd ik gebeld door de coördinator van Huize Barnaart. De dame in kwestie vertelde dat een aantal deelnemers contact heeft gezocht met Huize Barnaart omdat een ticket met tijdslot 14.00 uur niet meer te boeken is op de website. Namens haar kan ik een ieder die te laat was met het bestellen van zo'n ticket nu geruststellen: we mogen allemaal naar binnen om 14.00 uur! 

  Mocht je dus geen ticket hebben weten te bemachtigen dan kun je dit ter plekke nog kopen bij huize Barnaart. Op die manier kunnen we toch met 12 personen deelnemen aan de rondleiding om 14.00 uur. 

  We gaan er met z'n allen weer een heel mooie & gezellige dag van maken in historisch Haarlem, te beginnen in het Corrie ten Boomhuis en eindigend bij De lachende Javaan! 

  Tot gauw!

  Hartelijke groeten,

  Corine👍🤗🥂🍾🎇💐🍀🌹

  12336890476?profile=RESIZE_930x

   

   

 • Hoi Corine,

  Ik ga ook mee uiteten.

  • Hai Rainer,

   Dankjewel voor je aanmelding voor het lekkere etentje bij de lachende Javaan, heel gezellig dat je meegaat👍😊. Ze hebben er heerlijke rijsttafels heb ik al even bekeken op de website. Daarnet heb ik voor 8 personen  (Peet63, Harry22, Sophia, PetraH, PeterV, NataschaK, jij en ondergetekende) alvast een tafeltje besproken bij deze goed bekend staande Indiër, waar we om 17.30 uur van harte welkom zijn.  

   Alvast heel gezellige kerstdagen🎅🎄🎄🧑‍🎄🤶 toegewenst en tot ziens in het historische Haarlem van Corrie ten Boom!

   Hartelijke groet,

   Corine👍🤗🌻🍀🌹

   12333200299?profile=RESIZE_930x

    

 • Beste allen,

  Ons mooie uitje Haarlem komt nu rap naderbij. Het wordt dan ook tijd om een tafel te gaan reserveren bij het lekkere Indisch restaurant "De lachende Javaan". Zoals het er nu naar uitziet reserveer ik daar een tafeltje voor 4 personen. Mocht je nu ook nog meewillen naar dit lekkere Indische eethuis, laat me dit dan per ommegaande weten zodat ik tijdig een plaats aan tafel kan reserveren voor je. 

  Home - De Lachende Javaan

  Het Corrie ten Boomhuis vraagt een donatie wanneer je daar als groep een rondleiding wilt hebben, ook al doet de website anders vermoeden. Om die reden stuur ik jullie een pb-tje met daarin mijn rekeningnummer waarop je deze 5,00 Euro voor de rondleiding kunt overmaken. Dit bedrag stort ik daarna door naar de Corrie ten Boom stichting, die mij een hierover een persoonlijk schrijven heeft gestuurd. Bedankt alvast voor het overmaken van het bedrag en heel graag tot ziens op zaterdag 30 december as in Haarlem!

  Hartelijke groeten,

  Corine👍🤗🌻🍀🌹

  12332402672?profile=RESIZE_930x

  Home - De Lachende Javaan
  Selamatan.Een ceremoniële maaltijd.Foto afkomstig uit het Tropenmuseum.“Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Coll.nr. TM-60042404” DE JAVAB…
 • Bij mij is de reservering nu op 13:00 gezet door medewerkster Smidtje canal cruises voor de
  Verwarmde boot Pieter Teyler.

  • Ha Marja,

   Dank voor je berichtje en heel fijn te horen dat het gelukt is met de omzetting naar een verwarmde boot bij Smidtje Canal Cruises. We gaan er met elkaar weer een spetterende dag van maken in 't mooie Haarlem op zaterdag 30 december as. 

   Tot gauw, heel gezellig! 

   Hartelijke groeten,

   Corine

   12308714656?profile=RESIZE_930x

    

    

 • Beste allen,

  Vanmiddag liet een woordvoerder van Rederij Smidtje een ieder met een reeds aangeschaft ticket weten dat sloep 'Mooie Nel' (helaas?) vervangen gaat worden door een verwarmde, dichte rondvaartboot op 30 december as. 

  Het omboeken moet je zelf nog wel even doen en is kosteloos! Het enige dat verandert is de bootuitvoering en het tijdstip van de rondvaart. Dat wordt nu van 13.00 tot 13.50 uur.

  We hebben daardoor wel weer iets meer tijd voor ons bezoek aan het Corrie ten Boomhuis waar naast de rondleiding ook nog andere dingen te bezichtigen zijn.

  Omdat de rondvaartboot nu later start en dus ook 40 minuten later eindigt dan eerder gepland, schuift ons bezoek aan het bijzondere huis Barnaart ook door met een half uur! Voor huis Barnaart kies je nu een ticket met tijdslot 14.00 uur i.p.v. 13.30 uur.

  LET OP: Mocht je nu ook al een ticket met tijdslot 13.30 uur hebben aangeschaft voor Huis Barnaart, dan kun je dit via een e-mail aan museumhuizen@hendrickdekeyser.nl eenvoudig omboeken naar een ticket met tijdslot 14.00 uur! We blijven tot 15.45 uur in dit mooie museum en bezoeken dan als laatste nog het archeologische museum onder de grond (toegang = gratis!) tot 17.00 uur. 

  Tot zover weer even deze berichtgeving. Sorry voor het ontstane ongemak (was helaas niet te voorzien) en heel graag tot ziens in historisch Haarlem op de juiste tijd met de juiste,  omgeboekte tickets👍🤗! 

  Hartelijke groeten,

  Corine 😊🌹🌻

  12257676662?profile=RESIZE_584x

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.