Vandaag bezoeken we met elkaar de Parel van het Zuiden. Als iedereen (op tijd) aanwezig is gaan we direct van start en volgen we vanaf het station de 6-kantige ANWB bordjes. Dit is een bewegwijzerde wandeling van 5 km.
Geschiedenis:
Toen in 1404 de 12-jarige Johanna van Polanen trouwde met graaf Engelbrecht I van Nassau werd Breda de residentie van het machtige geslacht Nassau.
Het gezicht van Breda is deels door de Nassau’s bepaald. Zo financierden zij grotendeels de bouw van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk en lieten zij het kasteel van Breda herbouwen in renaissanncestijl. Een echte hofstad werd het zo'n 150 jaar later, toen Graaf Willem van Nassau, ons beter bekend als Willem van Oranje, de Baronie van Breda erfde. Met zijn eerste vrouw Anna van Buren woonde hij lange tijd op het kasteel.
Als eerste lopen we naar de historische kern van de stad, het Valkenbergpark = de vroegere kasteeltuin. De naam Valkenberg herinnert aan de tijd dat de Nassau’s zich vermaakten met de valkenjacht. Toen stonden hier valkenkooien opgesteld. Vanuit het hooggelegen Park Valkenberg hebben we een mooi uitzicht op het kasteel.
Dankzij Willem van Oranje is Breda meerdere malen het strijdtoneel geweest van de 80-jarige Oorlog. Legendarisch is de geschiedenis van het turfschip, de listige manier waarop Breda in 1590 van de Spanjaarden werd bevrijd. Het Spanjaardsgat herinnert ons nog aan deze periode. Via het Spanjaardsgat lopen we nu nog even voorbij de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk. Deze kerk is zeker een bezoek waard maar gezien de beperkte tijd in de ochtend bezoeken we deze mooie kerk pas na onze rondleiding door het kasteel = na 15.30 uur.
We lopen dus snel verder naar het stedelijk museum Breda, waar heel veel te zien is. In het museum kunnen we o.a. de vaste multimediale tentoonstelling ‘De Nassaus van Breda’ bezoeken.
De Nassaus van Breda is de nieuwe multimediale vaste tentoonstelling van Stedelijk Museum Breda. Historische voorwerpen en kunst uit de eigen collectie, bruiklenen en de verhalen erachter, bieden een verrassende blik op de geschiedenis van de stad en de Nassaus.
Dat de grandeur van Breda alles te maken heeft met de intrigerende familiegeschiedenis van de Oranje-Nassaus, het huidige koningshuis, is een goed bewaard geheim. Hier kom je er alles over te weten: een eeuwenoud en tegelijk herkenbaar menselijk verhaal van liefde, uitbundige feesten, rijk en arm, list, intrige, strubbelingen en strijd.
Bezoekers maken een tijdreis door drie eeuwen. Het is de periode van opkomst, bloei en verval van Breda. De aanwezigheid van de Nassaus verzekert de stad van een prominente plek in de Nederlanden. Breda wordt ook de broedplaats van ideeën die voortleven in het Nederland van nu.
Verder beschikt het museum ook over een lekker restaurant waar we wat kunnen gebruiken met elkaar. We blijven hier tot ongeveer 13.40 uur.
De Nassaus van Breda - Stedelijk Museum Breda
Daarna lopen we in 10 minuten naar Het Kasteel waar om 14.00 uur de Gilde rondleiding start.
LET OP: Het Kasteel van Breda is alleen te bezoeken tijdens de rondleidingen van Gilde de Baronie.
Het Kasteel is nu militair terrein. Zonder voortijdige aanmelding plus betaling aan het Gilde mag je helaas niet naar binnen!
TIP: Meldt je hier dus ruimschoots van te voren voor aan om zeker te zijn van deelname!!!
Na de aanmelding - gaat per persoonlijk e-mail adres - via het aanmeldingsformulier (zie de procedure hieronder) ontvang je de volgende dag al een e-mail van het Gilde met daarin het verzoek tot overmaken van 10,00 Euro naar hun rekeningnummer. Na deze verrichte betaling krijg je een dag later opnieuw een bevestiging van je reservering en kun je wat hun betreft mee met de rondleiding.
Let op: Je krijg dan nog een extra e-mail van het Ministerie van Defensie. Zij vraagt je om een registratie te verrichten van de dag en het tijdstip, inclusief je legitimatiebewijs. Dit legitimatiebewijs neem je dan ook weer mee naar de rondleiding! Denk daaraan!
Kasteelwandeling Kasteel van Breda – Gilde De Baronie (gildebaronie.nl)
https://welkominbreda.nl/nl/ontdekken/cultuursnuiver/koninklijk-breda/kasteel-van-breda
De rondleiding door het kasteel duurt 1,5 uur; ongeveer van 14.00 uur tot 15.30 uur en kost 10,00 Euro p.p.
Na afloop van kasteeltour lopen we terug naar de trots van Breda, gelegen aan het Kerkplein 2: De Grote Kerk!
Het maakt niet uit van welke kant je Breda binnenrijdt, de Grote Kerk torent overal bovenuit. De kerk is hét symbool van Breda en Bredanaars zijn er maar wat trots op. De geschiedenis van de Grote Kerk gaat maar liefst 750 jaar terug… Kerk is open tot 17.00 uur.
https://welkominbreda.nl/nl/ontdekken/cultuursnuiver/koninklijk-breda/grote-of-onze-lieve-vrouwekerk
Als laatste - na ons bezoek aan Grote kerk - lopen we dan nog even terug naar de Catharinastraat voor een bezoek aan het Begijnhof (= naast de ingang van het park Valkenberg), het meest pittoreske plekje van de stad.
Het Begijnhof is gesticht in de Middeleeuwen maar werd al in 1535 door Graaf Hendrik III van Nassau verplaatst naar het huidige adres. Tot ver in de twintigste eeuw is het hofje bewoond geweest door begijntjes. Dit waren ongehuwde vrouwen of weduwes die zich zonder een gelofte af te leggen hadden aangesloten bij een kloosterorde.
Kunstenaar Hans Bayens vereeuwigde twee van hen in een beeldje dat nu in de kruidentuin staat.
Na afloop van deze mooie dag wil ik graag uit eten gaan bij Bregje Breda, gelegen aan de Haven 5A, = 20 minuten lopen vanaf het centraal station (1,7 km). https://www.proeflokaalbregje.nl
pHeb je zin om mee uit eten te gaan, laat me dit dan ruim 10 dagen van tevoren weten. Dan reserveer ik een plaatsje aan tafel, heel gezellig!
Reacties
Beste deelnemers,
Om zeker te zijn van een plaatsje bij de rondleiding door het Kasteel van Breda dient een ieder over een geldig ticket te beschikken. Over 2 maanden is het zover en gaan we zoals het er nu uitziet en voor zover ik dat op de website van Gilde De Baronie kon zien met 9 personen bij het kasteel naar binnen! Er zijn 20 tickets te vergeven en daarvan zijn er nu reeds 9 afgenomen. Dat is op zich een mooi aantal maar betekent ook dat nog niet iedereen een ticket heeft aangeschaft.
Op dit moment ga ik uit van een groep van 18 personen dus hebben de andere 9 personen nog immer geen ticket aangeschaft!
Omdat er in totaal 20 tickets te vergeven zijn ga ik het deelnemersaantal nu ophogen naar 20 zodat ook de mensen van de reservelijst zich kunnen aanmelden voor deze leuke activiteit.
Zonder ticket geen entree dus als je op zaterdag 18 november as geen ticket hebt kunnen bemachtigen kun je helaas niet deelnemen aan deze mooie activiteit! Aan jou de keuze...
Koop het liefst vandaag dus nog een ticket want ik hoop jullie allemaal te zien in de parel van het Zuiden: de stad Breda!
Hartelijke groet,
Corine
Beste allen,
Daarnet heb ik even op de website van Gilde De Baronie gekeken i.v.m het boeken van de rondleiding door het kasteel. Ik was blij verrast te lezen dat er inmiddels 5 tickets door jullie afgenomen zijn op de datum van 18 november as om 14.00 uur, heel fijn! (Toen ik namelijk 4 dagen geleden mijn ticket bestelde waren er immers nog 20 plaatsen te vergeven!)
Zonder ticket kun je niet naar binnen dus we bezoeken nu al met 5 personen onder leiding van de Gildegids Het Kasteel van de Nassaus in Breda.
Voor degenen die zich wel hebben opgegeven voor deze activiteit maar nog geen ticket hebben besteld hierbij het enigszins dringende advies: BESTEL VANDAAG NOG JE TICKET! Dan gaat het helemaal goedkomen op zaterdag 18 november as met het kasteelbezoek in Koninklijk Breda en gaan we er met elkaar weer een heel mooie en gezellige dag van maken, heel fijn!
Tot gauw; de tijd gaat snel dus besteedt haar wel👍😊!
Hartelijke groeten,
Corine 🍀🙋♀️🪷