• zaterdag 18-11-2023 van 10:45 tot 21:00
 • Plaats: Breda
 • Laatste wijziging: vrijdag 17-11-2023

Vandaag bezoeken we met elkaar de Parel van het Zuiden. Als iedereen (op tijd) aanwezig is gaan we direct van start en volgen we vanaf het station de 6-kantige ANWB bordjes. Dit is een bewegwijzerde wandeling van 5 km

Geschiedenis:

Toen in 1404 de 12-jarige Johanna van Polanen trouwde met graaf Engelbrecht I van Nassau werd Breda de residentie van het machtige geslacht Nassau.

Het gezicht van Breda is deels door de Nassau’s bepaald. Zo financierden zij grotendeels de bouw van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk en lieten zij het kasteel van Breda herbouwen in renaissanncestijl. Een echte hofstad werd het zo'n 150 jaar later, toen Graaf Willem van Nassau, ons beter bekend als Willem van Oranje, de Baronie van Breda erfde. Met zijn eerste vrouw Anna van Buren woonde hij lange tijd op het kasteel.

Als eerste lopen we naar de historische kern van de stad, het Valkenbergpark = de vroegere kasteeltuin. De naam Valkenberg herinnert aan de tijd dat de Nassau’s zich vermaakten met de valkenjacht. Toen stonden hier valkenkooien opgesteld. Vanuit het hooggelegen Park Valkenberg hebben we een mooi uitzicht op het kasteel.

Dankzij Willem van Oranje is Breda meerdere malen het strijdtoneel geweest van de 80-jarige Oorlog. Legendarisch is de geschiedenis van het turfschip, de listige manier waarop Breda in 1590 van de Spanjaarden werd bevrijd. Het Spanjaardsgat herinnert ons nog aan deze periode.  Via het Spanjaardsgat lopen we nu nog even voorbij de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk. Deze kerk is zeker een bezoek waard maar gezien de beperkte tijd in de ochtend bezoeken we deze mooie kerk pas na onze rondleiding door het kasteel = na 15.30 uur.

We lopen dus snel verder naar het stedelijk museum Breda, waar heel veel te zien is. In het museum kunnen we o.a. de vaste multimediale tentoonstelling ‘De Nassaus van Breda’ bezoeken.

De Nassaus van Breda is de nieuwe multimediale vaste tentoonstelling van Stedelijk Museum Breda. Historische voorwerpen en kunst uit de eigen collectie, bruiklenen en de verhalen erachter, bieden een verrassende blik op de geschiedenis van de stad en de Nassaus.

Dat de grandeur van Breda alles te maken heeft met de intrigerende familiegeschiedenis van de Oranje-Nassaus, het huidige koningshuis, is een goed bewaard geheim. Hier kom je er alles over te weten: een eeuwenoud en tegelijk herkenbaar menselijk verhaal van liefde, uitbundige feesten, rijk en arm, list, intrige, strubbelingen en strijd.

Bezoekers maken een tijdreis door drie eeuwen. Het is de periode van opkomst, bloei en verval van Breda. De aanwezigheid van de Nassaus verzekert de stad van een prominente plek in de Nederlanden. Breda wordt ook de broedplaats van ideeën die voortleven in het Nederland van nu.

Verder beschikt het museum ook over een lekker restaurant waar we wat kunnen gebruiken met elkaar. We blijven hier tot ongeveer 13.40 uur.

 De Nassaus van Breda - Stedelijk Museum Breda

Daarna lopen we in 10 minuten naar Het Kasteel waar om 14.00 uur de Gilde rondleiding start.

LET OP: Het Kasteel van Breda is alleen te bezoeken tijdens de rondleidingen van Gilde de Baronie.

Het Kasteel is nu militair terrein. Zonder voortijdige aanmelding plus betaling aan het Gilde mag je helaas niet naar binnen! 
TIP: Meldt je hier dus ruimschoots van te voren voor aan om zeker te zijn van deelname!!!

Na de aanmelding - gaat per persoonlijk e-mail adres - via het aanmeldingsformulier (zie de procedure hieronder) ontvang je de volgende dag al een e-mail van het Gilde met daarin het verzoek tot overmaken van 10,00 Euro naar hun rekeningnummer.  Na deze verrichte betaling krijg je een dag later opnieuw een bevestiging van je reservering en kun je wat hun betreft mee met de rondleiding.

Let op: Je krijg dan nog een extra e-mail van het Ministerie van Defensie. Zij vraagt je om een registratie te verrichten van de dag en het tijdstip, inclusief je legitimatiebewijs. Dit legitimatiebewijs neem je dan ook weer mee naar de rondleiding! Denk daaraan!

https://www.gildebaronie.nl

Kasteelwandeling Kasteel van Breda – Gilde De Baronie (gildebaronie.nl)

 https://welkominbreda.nl/nl/ontdekken/cultuursnuiver/koninklijk-breda/kasteel-van-breda


De rondleiding door het kasteel duurt 1,5 uur; ongeveer van 14.00 uur tot 15.30 uur en kost 10,00 Euro p.p.

Na afloop van kasteeltour lopen we terug naar de trots van Breda, gelegen aan het Kerkplein 2: De Grote Kerk!

Het maakt niet uit van welke kant je Breda binnenrijdt, de Grote Kerk torent overal bovenuit. De kerk is hét symbool van Breda en Bredanaars zijn er maar wat trots op. De geschiedenis van de Grote Kerk gaat maar liefst 750 jaar terug… Kerk is open tot 17.00 uur.

https://welkominbreda.nl/nl/ontdekken/cultuursnuiver/koninklijk-breda/grote-of-onze-lieve-vrouwekerk

Als laatste - na ons bezoek aan Grote kerk - lopen we dan nog even terug naar de Catharinastraat voor een bezoek aan het Begijnhof (= naast de ingang van het park Valkenberg), het meest pittoreske plekje van de stad.

Het Begijnhof is gesticht in de Middeleeuwen maar werd al in 1535 door Graaf Hendrik III van Nassau verplaatst naar het huidige adres. Tot ver in de twintigste eeuw is het hofje bewoond geweest door begijntjes. Dit waren ongehuwde vrouwen of weduwes die zich zonder een gelofte af te leggen hadden aangesloten bij een kloosterorde.

Kunstenaar Hans Bayens vereeuwigde twee van hen in een beeldje dat nu in de kruidentuin staat.

Na afloop van deze mooie dag wil ik graag uit eten gaan bij Bregje Breda, gelegen aan de Haven 5A, = 20 minuten lopen vanaf het centraal station (1,7 km). https://www.proeflokaalbregje.nl

Heb je zin om mee uit eten te gaan, laat me dit dan ruim 10 dagen van tevoren weten. Dan reserveer ik een plaatsje aan tafel, heel gezellig!

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Helaas moet ik mij afmelden. De reden heb ik al eerder aangegeven bij Corine. Hoop dat jullie een leuk dagje hebben morgen. Gr. Peter

 • Beste allen,

  Ons mooie uitje Breda komt in zicht, heel fijn! Misschien is het handig om een paraplu mee te nemen daar er wel ergens een buitje kan vallen die dag. 

  Even over het etentje na afloop bij Bregje Breda. Het was lastig om daar voor 10 personen á la carte te reserveren. Ze hanteren voor grote groepen liever een groepsmenu (gaat nl. sneller..) waar ik zelf niet zo blij van word omdat je dan geen keuzevrijheid meer hebt. Om die reden stelde ik het á la carte menu voor, maar dit idee werd niet zonder slag of stoot overgenomen...

  Uiteindelijk ging de dame van de keuken toch akkoord met onze keus en rekent Bregje Breda nu op de volgende 10 personen: Miranda, Natascha, Joost, Fred, Harry, Ivy, PeterV, John, Sophia en ondergetekende. Wel kan het misschien iets langer duren voordat we allemaal tegelijk ons menu gepresenteerd krijgen maar met die voorwaarden ging ik natuurlijk wel akkoord.

  Zo is alles uiteindelijk toch nog goed gekomen. We gaan er dan ook weer een heel gezellige avond van maken met elkaar! Neem je feestneus en vooral je feesthumeur dus maar mee!!!

  Tot gauw ziens in het Breda van de Nassaus! 

  Hartelijke groeten,

  Corine 🍀🖐🌻🌺🙋‍♀️🥂🍾🍻

  12293208282?profile=RESIZE_930x

 • Klopt Corine,

  Ik neem mijn legitimatie mee.

  goed weekeinde,

  Ivy

  • Hai Ivy,

   Dank voor je berichtje, heel fijn om te horen dat het gelukt is met het versturen van de benodigde gegevens naar het ministerie van Defensie. Naar ik hoop gaat het de andere deelnemers op de lijst ook lukken. Het is de laatste noodzakelijke stap die jij dus al hebt gezet (👍), voordat Defensie je toelaat. 

   Tot gauw ziens in de parel van het Zuiden, komt nu helemaal goed 👍.

   Hartelijke groet,

   Corine✋☺️💐🌻🍀

 • Beste allen,

  Waarschijnlijk hebben jullie net als ik een verzoek van het ministerie van Defensie gekregen omtrent ons bezoek aan de Koninklijke Militaire Academie. Het ministerie vraagt je om persoonlijke gegevens en informatie over je legitimatiebewijs toe te sturen via de e-mail.

  Als je de gevraagde gegevens op het formulier per ommegaande ingevuld terugstuurt krijg je binnen enkele minuten al de onderstaande bevestiging van hen toegestuurd met onderstaande tekst: 

  Uw bezoek voor Koninklijke Militaire Academie - Breda op 18-11-2023 14:15 met bezoeknummer... is goedgekeurd.

  Bezoek aan defensielocatie
  Het is belangrijk dat u als bezoeker zich met een geldig legitimatiebewijs meldt bij de bewaking. Na controle door de bewaking zal u een bezoekerspas uitgereikt krijgen waarmee toegang wordt verstrekt tot de locatie. Etc. etc......

  Zonder deze bevestiging kun je het Kasteel helaas niet bezoeken dus zorg dat je tijdig reageert op het toegestuurde verzoek van met ministerie van Defensie! Dan komt het helemaal goed op zaterdag 18 november as in Breda! 

  Tot gauw ziens in het mooie Breda van de Nassaus! 

  Hartelijke groeten,

  Corine
  12290160475?profile=RESIZE_400x

   

   

 • Hoi Corine, ik wil ook graag mee uit etensmile

  • Hai Peter, Sophia en Ivy,

   Hartelijk dank voor jullie aanmelding voor het lekkere en gezellige etentje bij Bregje Breda, na afloop van ons bijzondere bezoek aan het mooie kasteel👍🤗. 

   Ik ga nu heel spoedig een tafel bespreken want eerder heeft Miranda zich al aangemeld. Harry22 gaat ook mee dus reserveer ik een tafel voor 6 personen, heel gezellig! 

   Tot gauw ziens in het Breda van de Nassaus!

   Hartelijke groet,

   Corine

   12289347501?profile=RESIZE_930x

 • Ik eet ook graag mee

 • Corine,

  Ik ga ook mee eten.

  Tot de 18e.

  Ivy

 • Beste allen,

  Ons mooie uitje Breda gaat nu al opschieten. Op dit moment zijn er geen tickets meer verkrijgbaar voor de rondleiding door het kasteel van Breda; kasteel Bouvigne.

  Mocht je niet tijdig een ticket hebben kunnen aanschaffen dan is aan jou de keus of je nu nog wel mee wilt naar Breda...Zo niet, meld je dan even af a.j.b.; bijvoorbaat dank! 

  Hartelijke groet,

  Corine12281740456?profile=RESIZE_930x

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.