• 19-01-2020 van 11:45 tot 19:00
 • Plaats: Franeker
 • Laatste wijziging: 17 januari

Franeker is één van de Friese Elf Steden. Een prachtige, historische stad met mooie grachten, steegjes en historische panden. Aan de hand van de routebeschrijving van Groene Wissel Stadswandeling Franeker gaan we de stad ontdekken.

In het hart van de binnenstad van Franeker staat de Martenastins, een stadskasteel gebouwd in 1506 door edelman Hessel van Martena. Hier is sinds 2006 Museum Martena gevestigd.We komen hier langs tijdens de wandeling.

Het museum laat allerlei aspecten van de geschiedenis van Franeker zien. De Universiteit van Franeker en de allereerste vrouwelijke student, de 17de eeuwse Anna Maria van Schurman, komen aan bod in de vaste tentoonstellingen.

Op deze dag is het de laatste mogelijkheid om de tijdelijk tentoonstelling The End of Things van Gert Jan Slotboom te zien. De kwetsbare, eenzame, vergankelijke mens staat centraal. Slotboom kijkt met compassie en een melancholische blik naar de worsteling die het leven altijd weer blijkt te zijn.

Franeker staat natuurlijk ook bekend om het Planetarium van Eise Eisinga. Het oudste werkende planetarium ter wereld. De Planetariumkamer en het indrukwekkende radarwerk vormen het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt.

Naast de Planetariumkamer biedt het Planetarium een fraaie collectie astronomische instrumenten en een eigentijdse expositie over ons zonnestelsel en het heelal. Andere vaste onderdelen van het museum zijn de voormalige wolkammerij van Eisinga en een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten. Ook de moderne sterrenkunde is vertegenwoordigd. In de filmzaal zijn doorlopend documentaires te zien. Beleef hoe Eisinga woonde in het historisch woonhuis en blader digitaal door de prachtige wiskundige en astronomische handschriften van Eisinga! Sinds 2016 is de interactieve vaste expositie ‘De Ruimte’ te bezichtigen.

Een indrukwekkend en prachtig museum! Ook dit museum ligt op de route van de wandeling.

Bij voldoende belangstelling kan deze middag worden afgesloten met een hapje eten.

 

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Hoi Loek,
  Mogelijk is het je nog een beetje onbekend maar voor het stellen van persoonlijke vragen kun je iemand ook een P.B.-tje sturen. Daarmee voorkom je bestandvervuiling van de site! Bedankt vast!

  H.G.
  Corine
 • Hoi, Dirkje, Graach wil ik as Harlinger die wandeling in Franeker metmake
  skriif my mar in T'is Saturdag 18 jannewaris, niet? Loek
  • Dag Loek,

   Leuk dat je mee gaat. De datum is zondag 19 januari a.s. Kom dus op de juiste dag.

   Groet, Dirkje
  • (Afzeggen Franeker rondtocht) HI Durkje, AS Zondag 19 januari moet ik helaas afzeggen Wellicht een andere keer Loek
  • Dag Loek, dat is jammer. Meld je je dan ook nog even af op de site? Je staat nog steeds als deelnemer aangemeld.
   Groet, Dirkje
  • Dag Loek. Wil je nog even online afzeggen want ik zie dat je nog op de lijst van deelnemers staat. Alvast bedankt.
Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee voor € 9,95 per drie maanden of € 29 per jaar.

Wie is online

 
 
Geolocation Partner: LocationIQ
  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op abonneren om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Aan- en afmelden

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan de activiteiten en als je wilt zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.