• 24-10-2021 van 11:30 tot 20:30
 • Plaats: Workum
 • Laatste wijziging: 22 uur geleden

https://www.friesland.nl/nl/routes/1745509239/wandelroute-11fountains-workum

We verzamelen deze dag rond 11.30 uur bij restaurant De Gulden Leeuw voor koffie met gebak of een vroege lunch. 

https://deguldenleeuw.nl/

Na de lunch (ca. 12.30 uur) lopen we naar het startpunt van de wandeling. Op een grasveldje aan het water ontmoeten we twee enorme leeuwen die ons welkom heten, met de indrukwekkende grote kerk op de achtergrond. 

Workum is een stad van kunst en kerken. Eerder was het een belangrijke handels- en havenstad aan de oude Zuiderzee. De overzeese koophandel floreerde en de welvarende kooplieden lieten zich fraaie panden met antieke gevels bouwen, bijv. in de Súd en de Noard. 

De stad kent meerdere kerken, waarvan een (de Grote of Sint Gertrudiskerk) de grootste laatgotische kruiskerk van de provincie is. Met de bouw werd in de 16e eeuw begonnen maar de kerk werd nooit voltooid. Dat is ook de reden waarom de evenmin voltooide toren los staat.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Grote_of_Sint-Gertrudiskerk_(Workum)

Deze kerk heeft een fraai gebeeldhouwde preekstoel en orgel en is tevens bekend om zijn unieke gilde- of doodsbaren. Op deze baren werden in vroegere tijden de gildeleden ten grave gedragen. De baren zijn versierd met voorstellingen die op de toen plaatselijke gilden betrekking hebben. Beschilderd en beletterd zijn het ware kunstwerken.

Tijdens de wandeling bezoeken we de St. Gertrudiskerk van binnen (sleutel verkrijgbaar op Súd 1). Op het naastgelegen kerkhof ligt Joseph Sinkel, een firmant van de bekende winkel van Sinkel, die in 1832 voor de kust van Workum in de golven omkwam. 

Na de St. Gertrudiskerk  bezoeken we de st. Werenfriduskerk, een neo-gotische pseudobasiliek op Noard 175 en de Historisch Doopsgezinde schuurkerk van Workum, "Vermaning" op Noard 100, een zogenaamde schuilkerk uit 1694 met een opmerkelijk interieur.

https://rijksmonumenten.nl/monument/39486/doopsgezinde-vermaning-een-schuurkerk/workum/

Daarna volgen de andere bezienswaardigheden, zie de routebeschrijving in de link, waarna we tenslotte weer terugkeren in het Pilesteechje.

Mocht er tijd over zijn dan lopen we binnen bij even verderopgelegen authentieke scheepswerf De Hoop aan de Seburch 7, waar nog op ouderwetse wijze met ouderwets gereedschap boten gebouwd en gerestaureerd worden.  

https://werfdehoop.nl/

Om 14.00 uur zijn we dan bij het Jopie Huismanmuseum, waarvoor we een tijdslot reserveren (max. 8 personen). Hier blijven we tot sluitingstijd, 17.00 uur.

https://jopiehuismanmuseum.nl

Het Jopie Huisman Museum op Noard 5 biedt nog meer kunst voor de liefhebber, maar ook de authentieke huisjes in de Workumer straten zijn een lust voor het oog.

Als laatste zullen we zo rond de klok van 17.15 uur gaan uiteten bij het oergezellige eetcafé de witte Herberg in Workum: 

https://www.dewitteherberg.nl/

Mocht je tijd & zin hebben om te blijven voor diner, laat het me dan tijdig weten want dan reserveer ik een tafeltje; heel gezellig. 

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Hoi Corine, hartstikke leuk uitje heb je georganiseerd,  vanuit Oisterwijk is t mij toch net te ver weg. Utrecht is voor mij beter te doen.

  • Hoi Deeske, 

   Dankjewel voor je berichtje; logisch dat de afstand hier de beperkende factor is. Afgelopen museumweekend 11 en 12 september jl, waren we met Aktivo in Nijmegen &  Batenburg en Ravenstein; is een stuk dichterbij voor jou in de buurt. Jammer dat je er toen niet bij kon zijn...

   Heel graag tot ziens bij een volgend uitje, heel gezellig!

   Hartelijke groeten, 

   Corine 👍🙋‍♀️

 • Beste allen,

  Op de website van het Jopie Huismanmuseum las ik dat reserveringen nu ook terplekke gemaakt kunnen worden.

  Om die reden heb ik het deelnemersaantal verhoogd van 8 naar 10 personen; hoe meer zielen des te meer vreugd!

  Heel graag tot ziens in Workum!

  Hartelijke groeten, 

  Corine 🙋‍♀️👍

 • Beste allen, 

  Het Jopie Huismanmuseum is al te reserveren met het tijdslot van 14.00 uur. Wees er snel bij zodat we hier met z'n zessen op dat tijdstip naar binnen kunnen, heel fijn.

  Zo gaan we er met elkaar weer een interessante, mooie en gezellige dag van maken.

  Tot ziens in Workum!

  Hartelijke groeten,

  Corine

 • Beste allen,

  Het verzamelpunt voor deze activiteit is gewijzigd van station Workum in restaurant De Gulden Leeuw in de binnenstad (startpunt van de wandeling), mede omdat het station van Workum een aardig eindje uit het centrum ligt en er in de binnenstad goed & gratis geparkeerd kan worden, zie onder het kopje "opmerkingen".

  Hartelijke groeten,
  Corine
Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

Als je betaalde periode is verlopen kom je na inloggen op de betaalpagina terecht. Betalingen vind je terug op je profielpagina.

Kennismakingsactiviteit

Op zondag 24 oktober 2021 is er een kennismakingsactiviteit in Bilthoven voor mensen die een keer mee willen doen met één van onze activiteiten.

Als je wilt kennismaken met Klub Aktivo en je staat nog niet bij ons ingeschreven, dan kun je je aanmelden via de volgende link: https://form.jotform.com/212576076710051

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...
  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.

Aan- en afmelden

 

 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan de activiteiten en als je wilt zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.