• zondag 09-06-2024 van 10:15 tot 21:00
  • Plaats: Amsterdam
  • Laatste wijziging: maandag

LET OP: Dit is de verschoven activiteit huize Bartolotti en niet te boeken voor nieuwe deelnemers.

Met ons reeds geboekte ticket van zondag 31 maart jongstleden gaan we deze dag alsnog om 10.30 uur naar binnen bij Huize Bartolotti.

De volgende 10 deelnemers hebben zich reeds aangemeld voor huize Bartolotti en gaan om die reden zonder tegenbericht mee met deze verschoven activiteit: NataschaK, Reint, Kimsay, Joost, IngeV, Zonnetje, EsterK, PeterV, Fred68 en Margret.

Na de lekkere koffie bij Starbucks, gelegen op de 1e verdieping aan het Stationsplein 17C =  in de oude monumentale wachtruimte van CS Amsterdam, starten we - net als op 1e Paasdag -  met een wandeling van 20 minuten door de binnenstad, nu naar de Herengracht 170 voor ons eerste bezoek aldaar: het mooie pareltje: huize Bartolotti!

Dit fraaie dubbele grachtenpand werd omstreeks 1620 gebouwd in opdracht van de schatrijke bankier-koopman Willem Bartolotti van den Heuvel. Het koopmanshuis werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser. 

Huis Bartolotti - Wikipedia

De gevel is overdadig versierd met ornamenten als siervazen, balusters, medaillons en fantasierijk beeldhouwwerk. Het huis staat met een dubbele knik in een bocht van de Herengracht, precies in de as van de Driekoningenstraat. Zo kun je vanaf beide kanten van de gracht en vanuit de Driekoningenstraat de voorgevel van het huis prachtig zien. 

Bij de bouw was Huis Bartolotti één van de grootste koopmanshuizen in de stad. Toch was het de walvisreder Jan van Tarelink niet genoeg. Hij liet halverwege de 18de eeuw een enorm achterhuis aanbouwen met als hoogtepunt de grote zaal in rococostijl. Deze zaal is heel bijzonder. Je stapt er zo een sprookje binnen en waant je Assepoester op het bal. Vergeet je muiltjes niet! En vergeet vooral  niet om omhoog te kijken: het stucwerk behoort tot het beste voorbeeld van rococo in Nederland. Het is heel knap hoe de vakman van toen in heel weinig reliëf zoveel verschillende voorstellingen heeft gemaakt.

Ons bezoek duurt ongeveer 2 uur. In de prijs van het ticket zit ook een heerlijk kopje koffie met zelfgebakken koek, welke geserveerd worden door vriendelijke vrijwilligers  in de monumentale keuken van het pand. Huis Bartolotti | Bezoek de mooiste historische huizen (hendrickdekeyser.nl)

Na ons bezoek aan dit bijzondere pand, zo rond 12.30 uur  lopen we met elkaar in 10 minuten naar brasserie De Roode Leeuw, gelegen aan het Damrak 93-94, alwaar we rond 12.45 uur opnieuw gezellig, lekker en zeer betaalbaar gaan lunchen met elkaar.

Brasserie De Roode Leeuw | bruisende Damrak | Restaurant De Roode Leeuw

Ommenabij 14.00 uur pakken we onze biezen weer op en lopen we in 25 minuten richting het Jordaanmuseum, een openbare ruimte in de buurt van de Willemstraat 22.

https://jordaanmuseum.nl/

Onze bezielende gids Mieke Krijger kijkt naar ons uit om 14.30 uur voor een bijzondere wandeling door de oude gangen van de voormalige Jordaan. Onderstaande tekst komt uit een plaatselijk nieuwsblad en geeft een stukje achtergrondinformatie: 

Persbericht

In de Jordaan is een tentoonstelling in de openbare ruimte gaande over de ‘gangen’ aan de Willemsstraat. Drijvende kracht achter het project is Mieke Krijger. “Bezoekers verbazen zich over de rijkdom aan verhalen uit de wijk.”

https://jordaanmuseum.nl/activiteiten/gangen-wandelingen/

In de jaren 80 van de vorige eeuw kwam Mieke Krijger in de Willemsstraat wonen. Zij studeerde psychologie, later sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en raakte betrokken bij het buurtcomité Vinkenstraat. Dat comité verzette zich tegen het verval en de leegloop van hun buurt. Tante Bep en ome Piet, die bekend stonden om hun lik-op-stuk-humor, namen het voortouw.

Voor haar studie maakte ze een documentaire en een tentoonstelling. De tentoonstelling trok enorm veel publiek.” Gangen en forten Mieke Krijger” zet zich sindsdien in om het erfgoed in de Jordaan in herinnering te houden. Zij schreef het plan voor het Gangen Project, verzamelde foto’s, plattegronden en dook de archieven in om een beeld te kunnen schetsen van het gangenstelsel aan de Willemsstraat tussen de nummers 22 en 110.

Geschiedenis van de Jordaan

Al vanaf het begin van de 17e eeuw waren in de Jordaan, achter de gevelwanden, gangen met aangrenzende panden die “forten”” werden genoemd. Generatie na generatie leefden Jordanezen in die forten. Rond 1900 woonde tussen Willemsstraat 22 en 110 zelfs 82 procent van de bewoners in die inpandige huizen. 

Voor het Gangen Project zijn in de stoep hardstenen tegels aangebracht, die de plek markeren waar de ingang van de gang ooit was. Op elke tegel is informatie te lezen over de betreffende gang. Zoals Het Klooster, de Lange Sieuwertsgang of De Wijde Gang. Een groot paneel biedt extra informatie.

Opmerkelijk is dat 35 procent van de gangen in de Noord-Jordaan vernoemd zijn naar ambachten die er begin 17e eeuw werden uitgeoefend: Sleepersgang, Hoefijzersgang, Bakkersgang, Naaldenmakersgang, Blauwe Kuipersgang.

Bij de Jordaens Gang, Lindengracht 82-84 en de Willemsstraat 22 bieden QR-codes toegang tot achtergrondinformatie. De geïnterviewde Jordanezen vertellen over hun leven, over het gezin waarin zij opgroeiden, de armoede, hun werk en over markante personen uit de wijk. Dankzij die verhalen weten we meer over het leven in de Jordaan van de 19e eeuw.

Veel mannen werkten in de havens als sjouwer met losse arbeidscontracten. Gehuwde vrouwen verdienden geld als garnalenpelster, met aardappelen schillen of stonden op de markt. De mensen waren afhankelijk van elkaar. Een scheiding tussen het leven binnenshuis en op straat, tussen privé en openbaar, was er nauwelijks. Bewoners wisten veel van elkaar.”

Op 29 mei 2022 bezocht een groepje Aktivo'ers  de koloniën van de Weldadigheid in Veenhuizen, waar veel Jordanezen naar toe werden gestuurd. Zie ook het bericht hieronder:

JORDANEZEN OPGEZONDEN NAAR VEENHUIZEN

De thuissituatie

Een op de 16 Nederlanders heeft voorouders die in de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe hebben gezeten.
De negentiende eeuw staat te boek als het paupertijdperk. Die eeuw vertelt het verhaal van ‘de continue worsteling met armoede, landloperij en dakloosheid’.
Wij vertellen het verhaal over de thuissituatie van ‘het volk bij den weg’, van die bewoners van de Jordaan wier leven werd getekend door een verblijf in Veenhuizen.

Na het napoleontische tijdperk was ook het eens zo welvarende Nederland zwaar gehavend. In vergelijking met veel Europese landen was Nederland rijk, maar het kapitaal was hier “lui”. Het opgebouwde vermogen werd pas productief aangewend toen het de opkomende industrie elders te duchten had.
Velen ontvluchtten de stad Amsterdam en gingen zwerven. ‘Landlopers’ werden opgepakt en ‘opgezonden’ naar De Koloniën van Weldadigheid, ook wezen en te vondeling gelegde kinderen.

Deze speciale gangenwandeling duurt van 14.30 tot 16.30 uur.

Na afloop gaan we nog even de echte sfeer van de Jordaan proeven bij café Lowietje, gelegen aan de Derde Goudsbloemdwarsstraat 2;  https://www.cafelowietje.nl  (= 650 meter verderop gelegen) alvorens we onze wandeling door de stad terug vervolgen naar restaurant Sea Palace, de grootste drijvende Chinees van Europa  (= 30 minuten lopen), gelegen aan de Oosterdokskade 8. Een eerdere ervaring leerde ons dat ze daar een heel goede keuken hebben en heerlijk vers eten bereiden. Hier wil ik om 18.00 uur een tafel bespreken voor de liefhebbers.

https://seapalace.nl/

Wil je nu ook mee uiteten bij Seapalace na afloop van deze mooie dag in Amsterdam, laat me dit dan z.s.m. weten ajb. Het is namelijk erg druk bij restaurant Seapalace dus als je me uiterlijk 3 weken van tevoren een berichtje stuurt gaat het helemaal goedkomen. 

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

  • Hallo Margret,

    Bedankt voor je bericht. 

    Ik kan ondertussen niet meer op zondag 9 juni.

    Zal dat even bij de activiteit melden.

    Groetjes,

    Els

     

  • Hallo Corine

    Ik heb geen ticket. Els persoonlijk bericht gisteren gestuurd.

     

    Groetjes Margret

     

     

    • Als je niks hoort van Els zou ik ook graag meewillen. 

  •  Ik wil mij graag afmelden voor deze activiteit.  Groetjes Margret

    • Hallo Margret,

      Mocht het je nog niet gelukt zijn met het vinden van een persoon die jouw ticket Bartilottii wil overnemen dan kun je ook contact opnemen met Sophia. Zij zou ook graag meegaan in jouw plaats, zie maar.

      Vriendelijke groeten,

      Corine

    • Dankjewel voor je berichtje Margret 😄👍. ElsG gaf al eerder aan dat ze op de reservelijst wilde staan voor het geval er iemand zou afvallen bij deze doorgeschoven activiteit. Zij kan nu dus mee in jouw plaats, mocht ze dat nog willen. Ik zou zeggen: zoek even contact met elkaar! 

      Vriendelijke groet, 

      Corine 

    • Hallo Corine,

      Ik heb inmiddels een andere afspraak op zondag 9 juni. Er is overigens geen ticket over te nemen. Heb wel net op de website gezien dat er nog tickets zijn voor 9 juni om half 11. 

      Dus kan iemand anders mee.

      Vriendelijke groet,

      Els

       

    • Hai Els,

      Dankjewel voor deze informatie. Heel fijn dit tijdig te horen want nu kan Sophia in ieder geval nog zelf een online ticket kopen en de plaats van Margret meegaan😊👍.

      Fijne dag ook op 9 juni as en graag tot een volgende keer. 

      Hartelijke groeten, 

      Corine 

    • Ha Corine heb je net een pb gestuurd. Ik ga de 9e graag mee. Groetjes Sophia 

    • Gaat zeker lukken Sophia, zie ook mijn p.b.-tje. Heel gezellig 🤗👍, tot gauw weer🙋‍♀️.

      Hartelijke groeten, 

      Corine 

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.