• maandag 26-12-2022 van 11:30 tot 20:15
 • Plaats: Dalfsen
 • Laatste wijziging: dinsdag 27-12-2022

Beste mensen. Het is jarenlang traditie dat er met kerst wordt gewandeld en gedineerd in Dalfsen bij het oude station. Altijd reuze gezellig en leuk. Eigenlijk niet meer weg te denken. Vooralsnog wil ik dit jaar deze traditie proberen voort te zetten. Andre heeft dit jarenlang uitstekend en met veel toewijding gedaan, waar ik en waarschijnlijk vele anderen hem dankbaar voor zijn. Helaas is hij er mee gestopt. Mijn dank gaat ook uit naar Betty, die dat ook diverse malen heeft gedaan. Gezien haar drukke en onregelmatige werktijden heeft zij deze activiteit dit jaar (nog) niet onder haar hoede durven nemen. Wat ik nog was vergeten te vermelden voormalig lid Hester, die dit ook diverse malen heeft georganiseerd. Ook daar mijn dank voor. Er zijn diverse wandelingen  vanaf het station. Een van 10 km, 5 km, 13,6 en een van 14 km. Diverse daarvan, heb ik gedownload en vastgelegd. Die van 10 en 5 worden wel gecombineerd. Zo is er een rondwandeling langs de vecht of een rondwandeling langs het landgoed van Rechteren. Kortom voor elk wat wils. Hoor het wel. Verder zoals gewoonlijk zal ik nu wat achtergrondinformatie plaatsen. Wie weet zal ik er later nog wat op plaatsen of wijzigen.

Geschiedenis Dalfsen

De naam Dalfsen komt voor het eerst voor in officiële documenten uit het jaar 1231. Dalfsen is de enige grotere plaats aan de Overijsselse Vecht die nooit stadsrechten heeft gekregen. Dit houdt verband met de nabijheid van kasteel Rechteren. Dit kasteel staat ten opzichte van het dorp Dalfsen net aan de zuidzijde van de Vecht en is gebouwd in het jaar 1320. Het wordt al sinds de 15e eeuw bewoond door hetzelfde geslacht.

Neolitisch grafveld

Begin 2015 werd bij archeologisch onderzoek, voorafgaande aan de aanleg van de nieuwe woonwijk Oosterdalfsen, een 3.000 jaar oude weg uit de Bronstijd en een groot grafveld uit het Neolithicum gevonden. Het grafveld heeft een omvang van 120 bij 20 meter en is mogelijk het grootste in Noordwest-Europa blootgelegde grafveld van de trechterbekercultuur, bekend als bouwers van de hunebedden. Er zijn ten minste 120 trechterbekers uit de graven tevoorschijn gekomen. In de nabijheid ervan werd uit dezelfde periode ook de plattegrond van een boerderij gevonden, en een centraal gelegen aardwerk waarvan een ovale greppel van 30 bij 4 meter resteerde.

Vroegmiddeleeuwse graven

Daarnaast zijn er ook acht merovingische grafkuilen gevonden, die samen een grafveld vormen uit de vijfde of zesde eeuw. In een tweetal van deze vroegmiddeleeuwse graven is een grote rijkdom aan sieraden gevonden, waaronder gouden zwaarden.

Kasteel Rechteren

Vanaf de stichting tot aan het begin van de 14e eeuw was het kasteel eigendom van de graven van Bentheim. In 1315 kwam het tijdelijk in handen van Herman van Voorst en daarna via vererving in bezit van de Van Heeckerens, die zich na verloop van tijd Van Rechteren gingen noemen. Het kasteel is tot op heden nog steeds in bezit van deze familie en het wordt ook nog steeds door nazaten bewoond. Enkele markante bewoners van kasteel Rechteren waren (of zijn nog): Adolf Hendrik van Rechteren (1656-1731), Jacob Hendrik van Rechteren Limpurg (1831-1878), Adolph Reinhard Zeger graaf van Rechteren Limpurg (1909-1962), diens dochter Elisabeth Marguerite Carola gravin van Rechteren Limpurg (1938-2016) en Christiaan Graaf van Rechteren Limpurg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het kasteel in de periode 1943-1945 onderdak geboden aan ongeveer 60 evacuees die met name uit KatwijkNoordwijk en Scheveningen kwamen

Gedaantewisselingen

Het kasteel is door de eeuwen heen herhaaldelijk verbouwd en uitgebouwd en heeft een aantal belegeringen, zij het gehavend, doorstaan. Het kasteel heeft meters dikke muren en telt ruim 40 kamers en zalen. In de 15e eeuw werd de grote ronde donjontoren -oorspronkelijk drie verdiepingen tellend- verhoogd met 2 verdiepingen (de donjon is nu 33 meter hoog). In 1591 is het kasteel op verzoek van Prins Maurits ontmanteld om te voorkomen dat de Spanjaarden een sterke vesting in handen zouden krijgen. Hiertoe werd de ringmuur afgebroken, de wallen afgegraven en de hoofdgracht gedempt. In de 18e eeuw veranderde men de hoofdingang, door er twee vooruitspringende vleugels aan toe te voegen. In 1896 werden zowel het hoofdgebouw als de toren in neogotische stijl verbouwd. In de periode van 1953 tot 1957 werd deze laatste verbouwing teruggedraaid en kreeg het hoofdgebouw uit de 15e eeuw weer vensters en geveltoppen in de stijlopvattingen van de 18e eeuw, waarmee alle neogotische elementen weer waren verwijderd.

 

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Hoi allemaal, ik heb me vanmorgen bij Stefan afgemeld. Ik heb geen reactie van hem gekregen en ik weet dus niet of hij het gelezen heeft. Ik ben nu al zo'n bijna twee weken ziek, leek eerst op griep maar de laatste 6 dagen elke dag koorts en non-stop hoestsalvo's. Het leek gisteren in het begin goed te gaan maar de film en het etentje in de stad was toch net teveel. Vanmorgen weer gebroken wakker. Mijn longen voelen nu als schuurpapier en ik ben nog steeds koortsig. Morgen ga ik naar de dokter.

  Het leek me niet verstandig om naar Dalfsen af te reizen. Erg balen want ik had me er erg op verheugd. Ik wens jullie allemaal een fijne wandeling en een mooi kerstdiner. Groetjes, Henk 

  • Had gelezen, alleen nog niet kunnen reageren

  • Sterkte Henk en beterschap 

 • Uitstekend! Het is kerst, dus alles op zijn tijd!!

 • Hopelijk gaat het al wat beter met je Stefan. Het gaat echt rond. Ik loop zelf ook al meer dan een week te kwakkelen. 

  Groetjes en tot morgen, Henk 

  • Gelukkig wel. Wel nog wat last van vast zittende hoest. Ook dat gaat wel beter. Jij ook beterschap 

 • Hallo Stefan, beterschap toegewenst en doe rustig aan. Ik kom maandag na het werk richting Dalfsen. Groetjes Betty.

 •  De wandeling die wij gaan lopen is de rondwandeling Dalfsen Wijthmen  via Hoonhorst

 • Beste mensen

  Ik had vandaag de wandeling voor willen lopen. Dat gaat dus niet meer gebeuren.Ben de hele week echter niet lekker. Een nare kou gevat. Zweverig, duizelig en gauw vermoeid en hoesten. Hoop zondag er wel weer bij te zijn. Moet nu mijn rust pakken. Ik heb nog geinformeerd naar de horeca langs deze route.  Cafe restaurant zaal Kappers te Hoonhorst is gesloten tot en met 31 januari 2022 ivm verbouwing. Cafe restaurant de Mol te Wijthmen is gesloten op zon en feestdagen. Nog geinformeerd bij hotel de Zwaluwhoeve. Geen open gelegenheid. Als tip gekregen. Bij de kruising op de molenhoek staat een schuilhut. Plek waar we eventueel kunnen picknicken. Ik zal iedereen een bestand van deze wandeling appen. Gpx viewer downloaden als je samsung hebt. IPhone heeft,ook iets vergelijkbaar. Dan zijn jullie niet alleen van mij afhankelijk. We lopen deze route dan gezamenlijk. Heb deze route van routeyou rondwandeling Dalfsen Wijthmen via Hoonhorst genoemd. Schijnt langs deze route veel bezienswaardigheden te zijn. Hoop dat we elkaar maandag tweede kerstdag in goede gezondheid treffen.

  Groetjes. Stefan

  • Beterschap en sterkte Stefan 🖐💐! Het zijn drukke dagen voor Kerst, neem voldoende rust en zorg goed voor jezelf 👍😊!

   Fijne feestdagen & een mooi & gelukkig 2023! 

   Groetjes,

   Corine 

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst SMS 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.