• 31-07-2021 van 10:10 tot 18:00
 • Plaats: Gorinchem
 • Laatste wijziging: 13 uur geleden

Gorinchem, Sleeuwijk, Woudrichem en Loevestein

Ik wil graag uiterlijk 10.15 uur vertrekken vanaf station Gorinchem. Wie te laat komt zou rechtstreeks naar de pont kunnen lopen (ca. 18 min).

We maken een bijzondere wandeling in de Vestingdriehoek. In deze strategische driehoek vinden we veel monumenten met een militaire achtergrond. Gorinchem, Woudrichem en Loevestein werden in de Tachtigjarige Oorlog uitgebouwd tot vestingen. Vanuit deze vestingen werden belangrijke inundatiesluizen en kwetsbare rivieroevers beschermd.

 

Gorinchem

We beginnen onze tocht over de fraaie vestingwallen van Gorinchem (ca. 5 km). Even een kleine afwijking naar de Merwede met zicht op de molen en een kleine rondgang door het historische centrum van de stad. We steken met de boot over van Riveer om 11.45 uur naar Sleeuwijk (de pont vaart 1 maal per uur).

Gorinchem
Vanaf de 13e eeuw ontwikkelde Gorinchem zich tot een middeleeuwse stad die in 1382 stadsrechten kreeg. Begin 14e eeuw werd de stad ingelijfd door Holland en dat zorgde ervoor dat Gorcum nog harder groeide: als snel was het de achtste stad van Holland. In de 16e eeuw kreeg de stad de huidige vestingwallen, die nog steeds in tact zijn. Gorinchem was eeuwenlang een zwaar bewapende vesting. Tot in de 20e eeuw is de stad een belangrijke legerplaats gebleven. Er bevonden zich meerdere kazernes, een arsenaal en artillerieloodsen. In 1890 moest een van de elf bastions plaatsmaken voor de aanleg van het Merwedekanaal. Omdat de stad al in de 19e eeuw werd gedekt door voorgelegen werken is de vesting sindsdien ook niet meer gemoderniseerd. Van de vier stadspoorten is er nu nog één over: de mooie Dalempoort waardoor we de oude stad betreden. 

 

Woudrichem
Vervolgens maken we een mooie wandeling over graspaden door de uiterwaarden aan de
zuidkant van de rivier in de richting van Woudrichem. Ook hier maken we een rondje over de vestingwallen met uitzicht op het stadje. Na het stadje Woudrichem hebben we al 10 km opzitten. Met het pontveer van Riveer (om 13.30 uur) varen we met z'n allen naar kasteel Loevestein.

Woudrichem
Het vestingstadje Woudrichem ligt in het Land van Heusden en Altena, dat tot 1815 tot het
Graafschap Holland behoorde. Woudrichem of 'Woerkum' is een ministadje, dat kan bogen op vrijwel ongeschonden vestingwerken. De inwoners leefden van oudsher van de visserij. Er werd vooral gevist op rivierzalm. Dat hier vroeger veel riviervissers woonden is duidelijk te zien aan de vele gevels. 
Met de vervuiling van de Maas in de vijftiger jaren verdween de visserij. In de haven hebben nu
traditionele schepen als tjalken, klippers en aken een plekje gevonden. Opvallend in het stadje is de toren van de gotische kruiskerk, plaatselijk bekend als de 'Mosterdpot'. Van de vijf stadspoorten is alleen de Gevangenpoort over. Bijzonder mooi is de Hoogstraat met z'n waardevolle panden en fraaie gevelstenen. De omwalling van Woudrichem dateert uit eind 16e, begin 17e eeuw en is aanzienlijk uitgebreid in tweede helft van de 17e eeuw. In 1815 werd in de Hoge Maasdijk een waaiersluis aangelegd en in 1854, ten zuiden van de vesting, de batterij in de Postweide. Binnen de wallen werden het Arsenaal, een versterkte kazerne en twee bomvrije kruitmagazijnen gebouwd.

Voor degene die graag slot Loevestein wil bezoeken reserveert een tijdsblok van 14.00-15.00 uur met of zonder entreeticket

Of je maakt een kort rondje om de vesting. Daarna zou je ook een tweede ronde in een wijdere boog om Loevestein heen door een nieuw ruig natuurgebied kunnen lopen. Deze ronde is ca. 3 km).

 

Slot Loevestein

Ridder Dirc Loef van Horne gaf rond 1361 opdracht tot de bouw van het kasteel. Hij gebruikte het als woonhuis, van waaruit hij rooftochten kon houden en illegale tol kon heffen. Na hem kwam het slot in handen van de heer van Holland en werd het gebruikt als verdedigingswerk tegen andere feodale heren. In het begin van de Tachtig jarige Oorlog, toen het kasteel was bezet door Spanjaarden, werd het in opdracht van Willenm van Oranje eenvoudig ingenomen door de geuzenleider Herman de Ruyter. De Spanjaarden veroverden het nog één keer terug, maar daarna bleef het Staats bezit. Tot na de Belgische Revolutie deed het kasteel dienst als staatsgevangenis, met als bekendste gevangene Hugo de Groot, die na twee jaar kon vluchten met behulp van een boekenkist. In Staatse handen kreeg het moderne verdediginghswerken en werd het als fort onderdeel van de Oude en de latere Nieuwe Hollandse Waterlinie. De militaire functie werd in 1951 opgeheven. Van 1925 tot 1986 werd het complex gerestaureerd; momenteel doet het dienst als rijksmuseum en heeft het de status van rijksmonument.

Jaar van Hugo de Groot (Expositie)

In 2021 is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot (1585-1645) ontsnapte uit Loevestein. Deze ontsnapping in een boekenkist is de meest spectaculaire uit de Nederlandse geschiedenis. Hugo de Groot groeide uit tot een historisch popicoon en zijn ontsnapping werd vele malen verbeeld. Veel minder bekend maar van veel groter belang is het gedachtegoed dat hij naliet. Zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht veranderden de wereld.

 

Voor degene die GEEN bezoek willen brengen aan Slot Loevestein kunnen met mij 5 km lopen zodat we aan het eind 17 km wandelen. Na dit rondje kunnen we alsnog bepalen of we de binnenplaats en vestiging van het Slot op gaan. Dan is tijdsblok van 15.00-16.00 uur te reserveren en met of zonder entreeticket

Voor degene die niet naar het kasteel gaan, lopen met mij mee en we maken een heuse,
zeer avontuurlijke struintocht van ongeveer anderhalf uur door het Munnikenland. De struintocht door het Munnikenland is niet geschikt voor liefhebbers van gebaande paden en wegen. Bij zeer hoog water kunnen we deze struintocht helaas niet maken niet maken.

Terug bij slot Loevestein kunnen we eventueel nog bepalen of we op het buitenterrein gaan kijken of de vestiging op. Dan is een bewijs van tijdsblok van 15.00-16.00uur 

Terug met de boot naar Gorinchem (15.45 of 16.45 uur) waar we onze tocht afsluiten met nog een laatste stuk over de vesting. Dit is ongeveer 1,5 km. We eindigen op het station Gorinchem.

Samenvatting activiteit:

 1. Verttrek wandeling vanuit station Gorinchem (allen) om 10.15 uur
 2. Met de veerpont Riveer van Gorinchem (V:11.45 uur) naar Sleeuwijk (A:12.00 uur) (allen)
 3. Vanuit Sleeuwijk wandelend naar Woudrichem (allen)
 4. Veerpont van Woudrichem (V:13.30 uur) naar Loevestein (A:13.45 uur) (allen)
 5. Alleen bezoek Loevestein (voor degene die 12 km lopen)
 6. Wandeling rond Loevestein in natuurgebied en evt bezoek slot Loevestein (voor degene die 14 km lopen)
 7. Wandeling avontuurlijke struintocht door Munnikenland (voor degene die 17 km willen lopen) en evetueel daarna nog het Slot bezoeken of de vestingswal bekijken.
 8. Met de veerboot van Riveer terug van Loevestein (V:15.45 of 16.45 uur), naar Gorinchem (A:16.13 of 17.13 uur) (allen)
 9. Laatste stukje lopen vaan station Gorinchem (allen)

Voor informatie wandeling en een indruk: Trage tocht Gorinchem

Info slot Loevestein: Slot Loevestein

Info pont Riveer: Riveer.nl of download de App

9233202867?profile=RESIZE_710x

 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Voor degene die 17 km gaan wandelen en die na de struintocht van 5km in Munnikenland TOCH nog het slot willen bezoeken of het buitenterrein willen bekijken (als we daar nog tijd voor hebben (ik denk het wel)) zou ik adviseren om de tijdsblok van 15.00-16.00 uur te reserveren (evt met entreeticket)

  Degene die ALLEEN Slot Loevestein bezoeken, reserveren een tijdsblok van 14.00-15.00 uur.

  Groet Edwin

   

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

Als je betaalde periode is verlopen kom je na inloggen op de betaalpagina terecht. Betalingen vind je terug op je profielpagina.

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...
  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.

Aan- en afmelden

 

 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan de activiteiten en als je wilt zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.