• 29-05-2021 van 12:00 tot 17:00
  • Plaats: Oosterbeek
  • Laatste wijziging: 25 mei

Deze rondwandeling bestaat uit een van de mooiste Klompenpaden: Rosandepad en een stukje Landgoed Lichtenbeek. Totaal ca. 16 km.

Vanaf het station gaan we even het dorpje Oosterbeek in en wandelen we over de brede beuken- en eikenlanen van de Bilderberg- en Sonnenbergbossen. In Park Hartenstein staan hoge mammoetbomen schouder aan schouder met eeuwenoude eiken. Langs villa Hartenstein komen we, waar het Airborne Museum is gevestigd. In deze villa zetelde tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van operatie Market Garden. De Slag om Arnhem vond hier in de omgeving plaats.

Echt idyllisch wordt het verderop, waar een klaterende sprengenbeek onze aandacht trekt. We lopen er een stuk langs, passeren een serie watervalletjes en snoeperige houten bruggetjes. Een ervan is bijzonder: het Grothuisje, gebouwd van ‘misbaksels’: mislukte bakstenen. Het was vroeger geliefd bij bezoekers van het landgoed; er zijn ontelbare ansichten van.

Het romantische bos laten we achter ons en we krijgen zicht op de Nederrijn. Over een heerlijk kerkenpaadje wandelen we, met weidse zichten over de uiterwaarden en de zilveren rivier in de verte. Kikkerrijke slootjes trekken strakke lijnen door hobbelige velden met scheefgezakte knotwilgen en roerloze reigers. Af en toe wekt een dijkhuisje onze jaloezie op: je zult hier maar wonen.

Verderop komt de Oude Kerk Oosterbeek in zicht, een van de oudste kerkjes van Nederland. Het pré-romaanse kerkje heeft 10 eeuwen op de teller. In de Slag om Arnhem deed het dienst als post voor de geallieerde Airborne-troepen waarbij het zwaar beschadigd raakte. Let ook even op de 300-jarige knotlinde voor de deur: die heeft alle bombardementen overleefd.

Verderop duiken we de spoorbrug onderdoor en we betreden de Rosande-polder, de naamgever van dit Klompenpad. We struinen langs weilanden met gezellig koeien, die door buiten te grazen keihard stikstof aan het reduceren zijn. In het aanpalende weiland zien we grazende kamelen.

Verder wandelen we door Landgoed Mariëndaal op. Prachtige paadjes leiden ons weer naar de herfstbossen op de stuwwal. En dan komen we nog langs iets waarvan ik elke keer weer in verrukking raak: de Groene Bedstee. Deze 300 meter lange tunnel van naar elkaar toe gegroeide beuken is een zogeheten ‘berceau’. In 1865 aangelegd voor adellijke vrouwen die hun huid niet aan de zon wilden blootstellen. Lelieblank wilden ze blijven, bruin worden was voor het plebs.

Langs de bosranden en de open velden van Landgoed Boschveld komen we nu bij de indrukwekkende Airborne Begraafplaats. Hier liggen de vele graven van de gevallenen van de Slag bij Arnhem, vaak jongens van 18, 19 jaar.

Het laatste stuk gaan we door Landgoed Lichtenbeek. Dit is geen klompenpad meer. We krijgen eerst licht, lucht en ruimte dwars over de velden. Bij de bosranden en door het bos van de Hill Mill missionarissen lopen we langs verzorgingshuizen. Daarna komen we weer terug op het station.

Info wandeling (deels): https://klompenpaden.nl/klompenpad/rosandepad/

Bij deze wandeling gaan we klimmen en dalen

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. De gemiddelde leeftijd bij onze singles activiteiten is ongeveer 55 jaar. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

Als je betaalde periode is verlopen kom je na inloggen op de betaalpagina terecht. Betalingen vind je terug op je profielpagina.

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...
  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.
  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.

Aan- en afmelden

 

 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan de activiteiten en als je wilt zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.