Vandaag staat deze afwisselende zomerse thema-wandeling op het programma.

Vorig jaar november maakten we met een groepje Aktivo’ers een soortgelijke rondwandeling vanaf station Ommen naar kasteel Eerde en bezochten we een deel van het erfgoed van Krishnamurti aldaar. Vanwege de uitgebreide rondleiding met gids van Natuurmonumenten in kasteel Eerde en het vroeg invallen van de duisternis (16.30 uur) kwamen we toen helaas niet meer toe aan het 2e gedeelte van deze mooie wandeling, dat zich aan de andere kant van de provinciale weg in het bos bevindt (met o.a. de grafkelder van Van Palland, de Besthemerberg en de toenmalige sterkampen.) We konden toen niet anders dan in het donker teruglopen naar station Ommen, langs de vrij saaie en drukke provinciale weg.  

Om die reden wil ik het vandaag graag anders doen! We  gaan nu in hartje zomer de echte Krishnamurti wandeling  “Het vergeten pad” maken, zie onderstaande link:  

Ommen - Krishnamurti | Landschap Overijssel

Extra informatie over wandeling ‘Het vergeten pad’

In de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw was Ommen een van de belangrijkste spirituele centra van de wereld. Duizenden mensen uit alle windstreken kwamen hier bijeen om mee te maken dat Krishnamurti de nieuwe wereldleraar zou worden.

Geestelijk wereldcentrum: Op de Besthmenerberg, in de bossen en op de heide, werd een nieuw geestelijk wereldcentrum gesticht met kampeerterreinen, een winkel, een postkantoor, een bank, een kantine, een conferentiecentrum, radiofaciliteiten en nog veel meer om een comfortabel verblijf van enkele weken mogelijk te maken.

WO II: Veel bestaande gebouwen (verspreid door Ommen) werden betrokken bij dit masterplan. Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en verdreef het Strafkamp Ommen deze vreedzame wereld. Veel is toen vergeten en verdrongen. Het 'vergeten pad' wil deze bijzondere geschiedenis opnieuw tot leven brengen.

Wie was Krishnamurti?

Het wonderbaarlijke verhaal van Krishnamurti: hoe Ommen uitgroeide tot spiritueel wereldcentrum - RTV Oost

Krishnamurti (1895-1986) kan beschouwd worden als één van de belangrijkste beeldenstormers van de 20e eeuw. De beelden die hij bestormde, heilige huisjes die hij omver duwde, waren volgens hem veroorzaakt door de verstarde denkbeelden en meningen die er vooral op gericht waren het persoonlijk belang te dienen.

De 'boodschap' van Krishnamurti is: wees zelfstandig, leef in geestelijke vrijheid, wees geen volgeling van wie dan ook, besef je verantwoordelijkheid voor elkaar en leef met aandacht. Hij geeft zijn toehoorders geen recept voor het leven, maar houdt hen de spiegel van de werkelijkheid voor.

Krishnamurti wees elk gezag als goeroe of geestelijk leider af. Hij wenste geen volgelingen. Steeds heeft hij beklemtoond dat niet zijn persoon belangrijk was, maar datgene wat hij zei. "Wij zijn zelf in staat te zien waar het om gaat en hebben geen geestelijke leiding nodig".

Om de komst van de nieuwe Wereldleraar Krishnamurti voor te bereiden, werd de 'Orde van de Ster van het Oosten' opgericht. De activiteiten hiervan werden vanuit Ommen georganiseerd en gehuisvest in nieuwe en bestaande gebouwen op Landgoed Eerde.

Bezienswaardigheden onderweg:

Huize Henan c.q. Pythagorasschool: De contacten van Philip met de Theosofische Vereniging leidde tot de oprichting van een Pythagorasschool in Huize Henan (nu hotel Wildthout)  en een gedeelte in Huize Het Laar.

Steile Oever/Oude meander: De steile oever is een oude meander van de rivier de Regge. Ooit sleet deze rivier in een bocht deze steile rivierbank uit. De sterkampbezoekers gingen hier vaak zwemmen bij mooi weer.

Eerder Esch/ Parktuin: In 1929 gaf Philip van Pallandt opdracht tot het bouwen van een huis onder architectuur op de esgronden van Eerde. De parktuin werd aangelegd door het planten van veel uitheemse boomsoorten. Het huis is een rijksmonument.

Landgoed Eerde: Om de komst van de nieuwe Wereldleraar Krishnamurti voor te bereiden, werd de 'Orde van de Ster van het Oosten' opgericht. De activiteiten werden georganiseerd vanuit verschillende gebouwen op Landgoed Eerde, waaronder kasteel Eerde.

Philip Dirk van Pallandt was eigenaar van Landgoed Eerde. Als sociaal bewogen mens voelde hij zich sterk betrokken bij maatschappelijke vernieuwing en geestelijke ontwikkeling. Al vroeg had hij belangstelling voor Baden Powell en zijn padvindersbeweging en verdiepte hij zich in de theosofie. Na een bezoek van Krishnamurti, geeft Van Pallandt hem zijn landgoed cadeau. Omdat Krishnamurti geen bezit wilde hebben, bracht hij de gift onder in de Eerder Stichting. Als Krishnamurti in 1929 breekt met de Theosofische Vereniging neemt Van Pallandt het landgoed terug.

De laatste getuige van Krishnamurti in Ommen: het amfitheater op camping Ommerland | OudOmmen.nl

Grafkelder fam. Van Pallandt: De grafkelder van de familie Van Pallandt werd gebouwd rond 1860. De laatste bijzetting vond plaats in 1922, het betrof de weduwe van Salomon van Pallandt. Ook Philip zelf en zijn zoon, Rudolf van Pallandt liggen hier begraven.

Overwinterende vleermuizen:  In de grafkelder overwinteren vleermuizen, zoals de baardvleermuis, de franjestaart en de watervleermuis. De dikke muren en goede isolatie zorgen voor een vorstvrije ruimte met een gelijkmatige temperatuur. Dat is precies wat vleermuizen nodig hebben. Via luchtkokers kunnen ze de grafkelder in.

Andere bezienswaardigheden onderweg zijn: Besthmenerven, Openluchttheater (Bostheater), Sterkampterrein/Sterkampen (1924-1938), Klein amphitheater (nu Vakantiecentrum De Besthemerberg), Verhaalpaal bij het Amphitheater, Toegangspoorten sterkampen, Centrale Keuken en Taxistandplaats van weleer.

Uitkijktoren Ommerland, gelegen aan de Bergsteeg te Ommen, direct naast camping Ommerland die we niet mogen missen! Op de top van de 32 meter hoge Besthmenerberg staat deze 18 meter hoge uitkijktoren Ommerland. Wat direct opvalt is het open ontwerp van deze vierkante toren.

We zullen rond 17.30 uur terug zijn bij het beginpunt = stationsrestauratie Spoor 7 waar we met elkaar nog wat kunnen gebruiken.  

 
 
Stuur me een e-mail als iemand een reactie plaatst –

Na je inschrijving bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je hier een reactie plaatsen.

Schrijf je in bij Activiteitenclub Klub Aktivo

Reacties

 • Beste allen,

  Morgen gaan we er weer een mooie dag van maken met de thema-wandeling 'Het vergeten pad' in Ommen. De wandeling gaat grotendeels door het verkoelende bos dus zal het met de warmte wel meevallen onderweg.

  Als je wilt kun je de app van deze wandeling van te voren al downloaden op je smartphone. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en is te vinden in de App-store. 

  De volgende 8 deelnemers hebben aangegeven mee te gaan uiteten na afloop van deze bijzondere wandeling bij Spoor 7: Betty, Ivy, Reint, PeterV, Marja, Bert, Tess en Corine.

  De ervaring heeft geleerd dat er bij restaurant Spoor 7 ook nog ruimte is voor deelnemers die op het laatste moment beslissen mee te gaan uiteten. Dat is het fijne van deze stationsrestauratie! 

  TIP:

  Neem voor de zekerheid ook wat contant geld mee voor het geval we de rekening moeten opsplitsen onder elkaar. Verder ook je zonnebril 😎en  je paraplu ☔meenemen want er kan een bui vallen tussendoor! Gelukkig zijn er wel recreatieverblijven onderweg aanwezig waar we tussendoor even kunnen uitrusten of schuilen, mocht dat nodig zijn. 

  We zien elkaar morgen bij de koffie met gebak in de stationsrestauratie in Ommen, heel gezellig!

  Tot gauw!

   

  Hartelijke groet,

  Corine

  12741614079?profile=RESIZE_930x

   

 • Hallo Bert,

  Dankjewel voor je aanmelding en heel gezellig te horen dat je na afloop van de themawandeling ook blijft eten bij Spoor 7.  Ze weten al dat we komen eten maar ik zal ze nogmaals bellen omdat we nu met 9 personen komen (i.p.v. 8) te weten: MarjaM, Betty, Ivy, John, PeterV, Reint, Tess, jij en ik.

  Het is fijn dat we daar ook starten met koffie en gebak vóór de wandeling want zo kun je al een beetje de sfeer proeven en zien hoe authentiek & mooi het restaurant er vanbinnen uitziet (de tijd heeft daar echt stilgestaan!)

  Tot gauw ziens in het mooie lommerijke Ommen👍🌳🌳🌲🌴🌴🌳🌳🌳🤗.

  Hartelijke groet,

  Corine

  12704079892?profile=RESIZE_710x

 • Hoi Corine, ik ga ook graag mee uit eten...

  Groetjes Bert

 • Hoi Corine ik ga ook graag mee uit eten 

 • Hoi Corine, ik ga graag mee uit eten.

  • Hallo Betty en Tess, Dankjewel voor je aanmelding, ook voor het etentje bij Spoor 7. Het stationsgebouw waar we gaan eten is heel monumentaal en gezellig binnen👍. Het dateert nog uit de period van Krishnamurti & de sterkampen, heel bijzonder ook👍😊. 
   Marja, Reint en Ivy gaan ook mee uiteten dus met jullie erbij komen we uit op 6 personen, heel gezellig 👍😊.

   Ik ga de uitbater woensdag 10 juli as even bellen voor het doorgeven van deze reservering, komt goed! 

   Tot gauw👋🧚‍♀️😊🍀

   Hartelijke groet,

   Corine

 • Hallo Corine, dan heb ik een week vakantie en ga graag mee uit eten na afloop.

  Groetjes Betty.

 •  Hoi Corine, graag ga ik ook mee uit eten na afloop

  • Hai Marja,

   Dankjewel voor je aanmelding en heel fijn te horen dat je ook meegaat uiteten bij Spoor 7. De laatste keer dat we daar aten (november 2023) was het eten erg lekker en de sfeer heel gezellig! Daar gaan we weer voor, ga ik regelen👍🤗.

   Tot gauw!

   Hartelijke groet,

   Corine👏🌺🪻🤗

Deze reactie is verwijderd.

Klub Aktivo

Activiteitenclub Stichting Klub Aktivo organiseert activiteiten voor alleenstaanden en alleengaanden in de leeftijd van ongeveer 40 tot 70 jaar. Vrijwel ieder weekend diverse activiteiten voor alleenstaanden door heel Nederland. Je ontmoet andere singles van je eigen leeftijd. De club bestaat geheel uit vrijwilligers.

Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Je hoeft dus niet per sé single te zijn om mee te doen.

Alle activiteiten worden voor en door de deelnemers georganiseerd. Je komt soms op plaatsen waar je nog nooit geweest bent en er zijn bovendien activiteiten die je misschien in je eentje niet zo snel zult doen. We zijn geen datingclub en de sfeer is ongedwongen.

Schrijf je in en doe mee. 90 dagen voor € 9,95 of 360 dagen voor € 29.

Wie is online

 

Verlengdatum:

 
Geolocation Partner: LocationIQ

Reservelijst sms 🔔

Ontvang een sms bericht als er een plaats vrijkomt bij een activiteit waar je op de reservelijst staat. Alleen de eerste drie aanmelders op de reservelijst ontvangen een sms.  

Reservelijst

  Hoe werkt de reservelijst? 
Lees meer ...

Activiteiten snel vol

De activiteiten zitten snel vol met mensen die hun plek veilig willen stellen. We zien dat enkele dagen van tevoren er vaak toch weer plekken vrijkomen. Als je op de reservelijst staat, dan krijg je een mailtje als er een plek vrijkomt. 

Aanmelden

  Klik op een activiteit voor meer details en om je op te geven.

Abonneren

  Klik onderaan de lijst van komende activiteiten op 'abonneren' om een e-mail te ontvangen bij een nieuwe activiteit.
 

 

 

Bij Activiteitenclub Klub Aktivo kun je meedoen aan activiteiten voor alleenstaanden (singles) en alleengaanden. Je hoeft niet per sé single te zijn om mee te doen. Je bent alleengaand als je zonder partner meedoet met de activiteiten. Als je wilt, kun je zelf activiteiten organiseren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe.